Moje 2x CREE R2 na bazie latarek Xtreme 365.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
funkad

Moje 2x CREE R2 na bazie latarek Xtreme 365.

Post autor: funkad »

A to moja samoróbka na bazie latarek xtreme 365, skróconych i niemal całkowicie przerobionych w środku, nawet szkiełka nowe dotaczałem i polerowałem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

w akcji pełna moc:

Obrazek
(*edit Dominik : gdzie są dene z exifa dla tej fotki ???)

ostatni styropian jest 100 metrów od lampki.

2x CREE R2 wysterowane maksymalny prądem 1.2A
sterowane tymi driverami:

Szczególne podziękowania dla Calineczki za cenne rady odnośnie driverka.

4 tryby ciągłe programowalne z pośród 13 poziomów jasności, + 16 trybów migających: strobo, alarmy sos itp....
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... &start=225

Zasilanie 8x aku R20 PROFITEXX 1,2v 11000mAh , po 4 na każdy driver, czyli każdy ma osobne zasilanie, więc na czas świecenia nie narzekam.
Masa aku nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 lis 2008, 12:35 przez funkad, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Popraw linki do zdjęć.

No nic - sam poprawie :razz:
Ostatnio zmieniony niedziela 23 lis 2008, 12:31 przez Dominik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Kurcze, żadna fotka nie otwiera mi się, czyżbym musiał mieć konto na fotosik.pl?
Przyznam że ciekawy jestem jak to wygląda :wink: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
funkad

Już poprawione.

[ Dodano: Nie Lis 23, 2008 12:45 pm ]
(*edit Dominik : gdzie są dene z exifa dla tej fotki ???) ??? chodzi o ustawienia aparatu?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Gdzieś już widziałem te działka fotonowe :mrgreen:
Ładnie sie prezentują, jeśli masz, możesz-zamieść proszę fotki z pola walki(warsztatu), jak całość powstawała. Gdzie masz zamocowane akku, jak wygląda zasobnik?
Próbowałeś zmierzyć czas pracy w MAX na tych akkusach? Bo pojemność brzmi obiecująco....ale ile tego jest naprawdę?Masz możliwość zmierzyć?
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

funkad, tak - brakuje mi parametrów zdjęcia, bo wyceniam ten zestaw na 2x250 a na zdjęciu to jest tak 1000+ :mrgreen:
funkad

Mam gdzieś zapisane parametry aparatu, kumpel je robił. Odbierzcie to zdjęcie tak, jak byście byli długi czas w ciemnościach jak wasz wzrok się przyzwyczai. Te drzewa za ostatnim - najdalszym styropianem widziałem dokładnie tak samo ja na tym zdjęciu. Niebieskawe niebo to efekt tego że był późny zmierzch i do tego pełnia księżyca.

Też mam wrażenie, że zdjęcie naświetlone jest za mocno, ale te lampki mają kopa po prostu:-). A co dopiero jak pojawią się ledy 161lumenów na 1W:-)))(mam nadzieję, że to będzie faktem)

Oczywiście exif wrzucę niedługo.

Postaram się opisać też, jak to robiłem wszystko ...2 miesiące nerwów, raz uszkodziłem drivery :mrgreen:, zrobię foty zasobnika na akumulatory, itp.

Na największej mocy czas świecenia powinien przekroczyć 8 godzin. Każdy kolejny tryb to o połowę mniejszy prąd, czyli 8h, 16h, 32h, 64h(mam ustawione 4 najmocniejsze tryby). Każda lampka ma osobne zasilanie, - świecąc jedna po drugiej czas wydłuża się 2x.

Tak Calineczka znany Tobie to już temat jest i te moje dziesiątki natrętnych maili z pytaniami odnośnie driverów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...no i jak, zadowolony jesteś z osiągniętego efektu?
Dla mnie prezentują się rewelacyjnie, zgrabne...i chyba niewiele osób spodziewało by się z nich tyle światła...
Jak z ich temperaturą w czasie pracy?
Jak by Ci się udało jeszcze jakieś fotki wnętrza lampki zamieścić, było by super ;-)
funkad

W domu przy temperaturze pokojowej je złapię, to czuję mocne ciepło, może przekroczyć 50 stopni C. Jak jadę na rowerze, to przy maksymalnej jasności w ogóle się nie grzeją, wiatr je skutecznie chłodzi. Najmocniejszego trybu rzadko używam, bo światła w nocy mam nadmiar, jedynie do sprawdzenia czegoś co jest naprawdę daleko, choć raz jechałem przez 3 godziny na maksymalnej mocy(bajka po prostu: wąskie ścieżki między drzewami i krzakami - nie było problemu z zauważeniem jakiejkolwiek przeszkody), nawet jak stoję na powietrzu, to są o wiele zimniejsze(letnie), bo zawsze jest jakiś tam podmuch wiatru, lepsza wymiana ciepła.

Zaliczałem już nocne trasy po 80 kilometrów, i uwierzcie mi, satysfakcja i radość dziecka, które dostaje najlepsze zabawki w życiu gwarantowana :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mało ostatnio czasu mam, ale postaram się powrzucać foty z budowy lampki.

Wyprzedzał mnie jakiś tam gość na nowym skuterze, to w ilości światła nie miał ze mną szans. Niektóre samochody, zwłaszcza te, których właściciele kupują pseudo ksenonowe super stuningowane zarówki halogenowe z potrójnym :mrgreen: niebieskim filtrem na bańce skutecznie ograniczającym strumień światła, oświetlają po prostu gorzej drogę niż ja, takich porównań zaliczałem już wiele.

Najfajniejsze są reakcje kumpli, jak ich zabiorę na nocną wycieczkę. Zazwyczaj mówią o K.....A, Ja P......Ę!!!, ja taką chcę!!!!.... Serio:-)))))
A jeszcze większy mam ubaw z przechodniów i z grupek młodzieży siedzących przed blokami, zazwyczaj nie wiedzą co jedzie bo tak oślepia. Pierw patrzą jak oślepia, a potem jak oświetla:-))))). Albo jest cisza, albo komentarze: CO TO??? :-))) itp...Dałem się przejechać kumplowi i sam to zobaczyłem na własne oczy, nie widziałem ani roweru ani kumpla, tylko błysk światła. Jak jadę za pieszymi, to uciekają na boki, bo myślą że samochód nadjeżdża... taki bez silnika:-))) No i już w kolejce czeka pięciu chętnych na taką choć by pojedynczą lampkę, a nie mam zbytnio czasu żeby je zrobić.
Oczywiście to tak dla testu było, bo generalnie po mieście jeżdżę na najsłabszym trybie, aby ludzi nie oślepiać, no i policja mogła by się przeczepić...

Obrazek

ta jasna poświata to mój sprzęt, na toruńskiej masie krytycznej pt:oświetl swój rower, więc miałem okazję do pochwalenia się :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

miło było popatrzeć, pooglądać i poczytać ponownie ;-)
vandar

Post autor: vandar »

Funkad a skąd takie mocowania miałeś ? jest możliwa regulacja w poziomie?
funkad

Jest regulacja w pionie i poziomie. Lampki na kierownicy trzymają się solidnie, mimo to bez problemu mogę je ustawiać w obu płaszczyznach, pozwalają mi na to te obejmy z tworzywa elastycznego, sposób mocowania na tej zasadzie:

Obrazek

Z samych lampek wystają śruby. Korpus obejmy musiałem trochę podciąć, aby mieć jak przykręcić do nich lampki. Pomiędzy lampkami dałem podkładki ze skóry, znakomicie się sprawdzają, dzięki czemu nie tworzą się luzy podczas regulacji lewo/prawo.

Obejmy dostałem kiedyś w sklepie rowerowym.

[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 10:41 am ]
Obrazek

Może takie były by dobre, tylko ciekawe, czy są na średnicę kierownicy 25,4 lub 31,8 mm.
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

Ha, też byłem na tej masie, widziałem cię i te działa świetlne :D Byłem w 7 osobowej grupie Bydgoszczan - Czarna skóra, czarny No Saint Urian ;) Ja też buduje coś swojego, zapraszam do mojego tematu:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2534

[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 11:09 pm ]
Tak przy okazji, ile ty tam masz lumenów w tych swoich działkach??
funkad

Obrazek

Sądząc po tej tabeli dla binu R2, każda z lampek sterowana jest prądem do 1200mAh, to daje łącznie ~600 lumenów, mam diody o selekcjonowanym spadku napięcia.

No i oczywiście od tych ~600 lumenów trzeba odjąć straty na optyce.
ODPOWIEDZ