Finlandia to nie tylko kraina słynąca z ... .

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
gmpst2000

Finlandia to nie tylko kraina słynąca z ... .

Post autor: gmpst2000 »

Pochwaliłem się kumplowi zakupem dwóch latarek MTE SCC P7 i jako ripostę dostałem "linkę":

LINK do strony pobieżnie tylko opisującej powstawanie lampy ze zdjęcia poniżej

Obrazek

Nie wiem co mu powiedzieć... Może coś wspomnę o RAVEN2? ;-)))
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Stare...

Jak by ktoś nie pamiętał to 8x Edison Opto EDEW-KLC8 da te 1680 lumenów dopiero dla zasilania 1A czyli 3,7-3,8V -> 8*3,8W=30,4W :o

I to wedle deklaracji producenta nie pomiarowo ;).
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Dominik pisze:Stare...

Jak by ktoś nie pamiętał to 8x Edison Opto EDEW-KLC8 da te 1680 lumenów dopiero dla zasilania 1A czyli 3,7-3,8V -> 8*3,8W=30,4W :o

I to wedle deklaracji producenta nie pomiarowo ;).
Z tym Vf bym polemizował. Ostatnio majstruje oświetlenie blatu w kuchni na 9szt. EDEW-KLC8-B3 puszczonych właśnie na 1A wszystkie (podzielone po 3szt na oddzielnych alu płaskownikach). Po podklejeniu każdego płaskownika (długość 28cm, grubość 4mm) wstępne Vf dla takiego trio to 10,1V. Po nabraniu temperatury pracy Vf spada do 9,9V czyli wychodzi 3.33V@1A na sztukę. Co ciekawe wszystkie trzy płaskowniki z LEDami mają praktycznie identyczne napięcia przewodzenia (wszystkie LEDy wzięte z jednej rolki). To tak jako ciekawostka :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Bocian, tak tylko to jest lampka jest z października 2008 roku :)
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Zablokowany