DIY Lampka na rower - dobór komponentów.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
vandar

Post autor: vandar »

Dominik pisze:MC-E daje 450 lumenów dla 350mA ale dla 11-12V lub dla 1,4A :mrgreen:

Ref - OK

Co do zasilania to liczysz :
4x18650 = 4x 2400mAh x 3,7V = 35Wh

1x MC-E 12,4V@350mA = 4,5W

Sprawność drivera 80% -> 35Wh * 0,8 = 28Wh / 4,5W = 6,2h

Musisz teraz zdecydować jakie chcesz mieć zasilanie z 3,7 czy łączyć w pakiet i np 7,4V - jak planujesz je ładować ?

Właśnie ładowanie..... widziałem na necie ładowarki do 1860 ale ładują 2 ogniwa tylko dwa naraz i to chyba jakoś 6 godzin więc długo trochę a kupowanie 2 ładowarek mija się z celem póki co ładowanie dwa razy po dwie sztuki mi zostaje nic innego nie widzę .....
a która wersja będzie bardziej efektywna ? i sprawa drajwera? czy 100/50/25 % da radę znaleźć?
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Najtańsza ładowarka do pakietów to ok 50 pln i będzie to ładowarka do akumulatorów do kamer z allegro "szybka" ale tam szybka oznacza do 650mA czyli pakiet o pojemności 4,4Ah i tak ładujesz od 0 do pełna ponad 6 godzin.

Ładowarka 1,5A to już wydatek około 100 pln i więcej. Tak, że zakup dwóch 1A ładowarek na 2x18650 po 7-8$ wcale nie jest takim złym rozwiązaniem pod względem ekonomicznym <stres>
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
vandar

Dominik pisze:Najtańsza ładowarka do pakietów to ok 50 pln i będzie to ładowarka do akumulatorów do kamer z allegro "szybka" ale tam szybka oznacza do 650mA czyli pakiet o pojemności 4,4Ah i tak ładujesz od 0 do pełna ponad 6 godzin.

Ładowarka 1,5A to już wydatek około 100 pln i więcej. Tak, że zakup dwóch 1A ładowarek na 2x18650 po 7-8$ wcale nie jest takim złym rozwiązaniem pod względem ekonomicznym <stres>
Ok niech będzie problem ładowania z głowy a drajwer jaki ? gdzie? i czy reflektorek jak w opisie czy soczewkę ?jw
xsherlock

Re: DIY Lampka na rower - dobór komponentów.

Post autor: xsherlock »

Senna pisze:Witam.
- driver - 5-Mode 1000mA 7135 sku.6190

Nie bierz tego drivera bo ma strobskopy ktorych nie da sie wylaczyc.
Ja kupilem chyba wszystkie drivery 1000 mA na DX i najlepszy to jest ten

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612

ma przełączane grupy tak wiec jak chcesz to jest 3 biegowy hi-med-low a jak lubisz miganie to mozesz go przełaczyc na 5 biegowy

maciej
vandar

Dominik i reszta magików a gdyby z zestawu 4*1860 zasilić diodę prądem 700mA tak wiem 9W mocy poleci czy 1860 dadzą radę ? teoretycznie akusy powinny pocignąć w takiej konfiguracji ze 3 godziny, tylko jakie to pociągnie i czy pociągnie konsekwencje i jaki drajwer musiał by być no bo jednak 2,8 A na całą diodę by poleciało ale 730Lm :D by wyleciało :) co myślicie .....? i drajwerek najlepiej 100/50/25 %
Chavez

Re: DIY Lampka na rower - dobór komponentów.

Post autor: Chavez »

xsherlock pisze:Ja kupilem chyba wszystkie drivery 1000 mA na DX i najlepszy to jest ten

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612
Przepraszam, że się wtrącę, ale mam pytanie co do tego drivera. Jakiego wymaga zasilania? Pójdzie jedna 18650? (i czy jak pójdzie to do jakiego napięcia - żeby nie okazało się że do np. 3,5V - nie opłaca się). Natężenie jest stałe?

Ten mi wygląda na dobry http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190 . Tylko jak dobrze wyczytałem z komentarzy to nie trzyma natężenia, ale spada ono wraz z napięciem (taki niby-driver). Zastanawia mnie tylko dlaczego świeci jak na wejściu jest grubo poniżej 3V skoro LED wymaga ponad 3 (to jest step-up?).
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

led swieci slabo przy 3V. Te driverki są dobre jeżeli mamy diode z niskim napięciem przewodzenia. Przy wysokim napieciu przewodzenia nie wykorzystamy całej pojemności akusa. Ona są oparte na amc7135 - bardzo prostu uklad, poczytajcie w google to napewno zlapiecie "jak to dziala"
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Chavez,

Jedno ogniwo li-ion podejdzie. Natężenie prądu jest stałe dopóki napięcie na baterii nie spadnie do poziomu Vf diody + ~0,15V. Wtedy dioda zacznie powoli tracić na jasności. Jeśli zaopatrzysz się w diodę z niskim Vf (~3.20 - 3.30V@700-1000mA) będziesz miał stałą jasność przez dłuższy czas.

Ten drugi sterownik co podałeś, to pod względem regulacji prądu praktycznie to samo. Ale ma tylko jedną grupę trybów, co obniża jego atrakcyjność w porównaniu do 7612.

Oba drivery to step-down. Nie podnoszą napięcia. Te, które podnoszą napięcie są wyposażone w przetwornicę (np. taki 15880), ale ich sprawność jest taka sobie i przy diodach z niskim Vf zasadność ich stosowania jest znikoma.

A dioda może świecić przy napięciu niższym od 3V, tylko że będzie to słabe świecenie.
vandar

A panowie do zestawu
moduł LUMO 1MC-E ALU CW1
reflektor OPT-LD-MC-22-20-R

JAkieśszkiełko trzeba czy reflektor je już ma ? jeśłi nie to jakie i skad ? bo to mój pierwszy raz ... ;)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

vandar, potrzebujesz szkiełko albo płytkę cienkiego poliwęglanu najlepiej aby osłonić reflektor.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
vandar

hmmm szkiełka są do kupienia specjalne ? i czy nie lepiej zamiast reflektora soczewkę? a i czy podanie 2,8 A na diodę przy tym configu nie będzie problemem ?

I czy na w/w reflektor można zastosować taki filtr/szkiełko ?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-filt ... 37-mm.html ??
Mat_Led

Lampka rowerowa na 3x cree xr-d ---PYTANIA---

Post autor: Mat_Led »

Witam.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.Jestem tu nowy,znam sie troche na elektryce samochodowej i zainteresowały mnie lampki rowerowe widoczne na swiatelka.pl i chciałbym sam cos takiego zrobić. Zamierzam kupić 3 diody cree xr-e e2 http://www.allegro.pl/item795228591_cre ... 280lm.html do tego przetwornica http://www.allegro.pl/item785612532_reg ... _r105.html Wszystko od EdIm'a.
I tu moje pytania. Jaką optyke zastosować aby otrzymac dwa swiatła rozpraszające i jedno skupiające? Chodzi mi o np. 13*.
Drugie pytanie. Jak to wszystko podłaczyc abym mogł zasilac aku 14,4v 7ah ?
I trzecie-(wiem ze to pytanie z podstawówki ;) ) jak połaczyc aluminiową obudowę do diod aby sie chłodziły?
Pozdrawiam i prosze o odpowiedź
vandar

Oki więc część części zamówiona a minowicie

: LED Cree MC-E + MCPCB, ZIMNA 6500K, 430lm@350mA do tego albo
REFLEKTOR BOOM CREE MC-E +/- 19 albo REFLEKTOR BOOM CREE MC-E +/- 10

i drugie światełko z szerokim polem :CREE XR-E bin R2 i do tego
Soczewka ROCKET-O +/-3 x +/-20

Diody puszczone na max prąd czyli MC-E 2,8A i XR-E 1A czyli lumenów nie powinno zabraknąć każda lampka oddzielny sterownik

Pytanie czy 4x1860 równolegle połączone dadzą temu radę bo samej MC-E tak a z XR-E ? Czy będę musiał robić oddzielne zasilanie pod drugą lampkę ?

I czy MC-E puszczona na maxa będzie wymagała jakiegoś większego radiatora czy w miedzianej rurce z miedzianą tuleją w środku się nie zagotuje ?

I najważniejsze skąd szkiełka jakieś przyzwoite bo już czytałem że na szkle można i z 10 % światła zostawić ;/
allonitium

Post autor: allonitium »

Porządne szybki mają tutaj:
http://www.flashlightlens.com/
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

4*18650 dadza rade, to bedzie 3,8A w sumie a z 1*18650 1A to bierze wiele laterek. Czas świecenia nie będzie zachwycający.
ODPOWIEDZ