7 lat temu "przez Was" ogarnąłem sobie oświetlenie w kanciapie. Do teraz sprawdzało się dobrze, ale obecnie przy 2 osobach pracujących ramię w ramię górne światło jest trochę za ciemne (70W MH), a reflektor nad głową się nie sprawdza. Są tam 2x po 70W MH, ale gdy sam pracowałem przy kompie po lewej stronie i włączałem świecenie na prawo, to było świetnie, ale gdy siedzą dwie osoby, to trzeba wybrać w kogo świecić bezpośrednio i to już do pracy przy kompie niezbyt działa. Do dłubania, elektroniki ok, ale nie do 8h patrzenia w monitor.
Dlatego przyszedł czas na modernizację i powrót niejako do pierwszej koncepcji, czyli światła o większej powierzchni.
Chciałbym, aby było ściemnialne oraz bym mógł tym sterować zdalnie (mam automatykę domową napisaną w Node-RED, które chodzi na Raspberry Pi i fajnie byłoby się do tego podpiąć).
Gotowe panele są całkiem drogie (ten akurat i tak za długi). Pomyślałem o takich panelach, idealnie cztery by się zmieściły po obu stronach reflektora MH, jednak sprzedawca odpisał, że "nie nadają się do ściemniania". Czy aby na pewno? Zasilacz na zdjęciu ma oznaczenie wyjścia 300mA / 54-100V - rozumiem, że panel wymaga zasilania stałym prądem i dumałem czy jego ograniczenie umożliwiłoby takie ściemnianie? PWM pomiędzy zasilaczem a panelem raczej nie wchodzi w grę, bo skoro to zasilacz stałoprądowy, to odcięcie go od LEDów pewnie podbijałoby napięcie wyjściowe i paliło LEDy?
Może wystarczy zmienić zasilacz na jakiś "sprytniejszy"? Chętnie posłucham, czy dałoby się te panele wykorzystać i sterować jasnością.
Taka jest koncepcja:

Kliknij obrazek, aby powiększyć
Dzięki