Szukam inspiracji na stworzenie latarki czolowej do szukania bursztyny.Co mnie ogranicza to ze mieszkam w Szwecji i moge tylko zamawiac z popularnych chińskich stron.
1.Zasilanie moze byc z osobnego źródła 12V
2.Moc celowalem na min 20W do 30W
3.Mam problem z dobraniem odpowiedniej obudowy zeby zaimplementowac 3xXml UV
4.Posiadam oprawe od leda cob 20W w ksztalcie spotlight(duze zeberkowanie spokojnie odbierze cieplo z 30W). Podstawa ma 45mm i wysokosc okolo 30mm max. Szklo zamykajace ma tylko 40mm.
5.Ewentualnie szukam inspiracji na przerobkach innych lamp.
6.Czy dostepne sa inne pojedyncze diody UV 395nm mocniejsze od Xml ktore tylko znalazelem na aliexpress.
Czy taką diode da sie zasililic jakims popularnym driverem?
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
154,77kr | 1-2 szt. 20W 6565 UV Led pionowe fioletowe światło 365nm 385nm 395nm dioda ultrafioletowa do utwardzania drukarki
https://a.aliexpress.com/_EjGjGjI
Czołówka UV z min 20W.
Re: Czołówka UV z min 20W.
Zamiast kupować diody wynalazki UV z AliExpress ja raczej celował bym w markowe diody. Mogę jutro podać Ci jakich konkretnie modeli i jakich producentów diod w formacie 3535 używałem w lampkach 365 385 i 395nm. Z długościami fal poniżej 385 musisz wiedzieć, że optyki typu kolimatory z PMMA lub poliwęglanu optycznego (materiał którego np. używa Carclo) ulegnie stopieniu. O przepuszczalności różnych materiałów (rozumiem, że chcesz czymś te diody osłonić, choćby od wilgoci) można poczytać sporo w necie.
Sometimes darkness can show you the light
Re: Czołówka UV z min 20W.
Cos tam sam modzilem kiedys takze tematy zwyklych latarek ogarniam ale tu chodzi o czolowke.
A juz w niej zrobienie 20W UV 395nm ktore bedzie świeciło ze stałą mocą bez przegrzewania sie i upchniecie w kompaktowej obudowie jest wyzwaniem.
Diody 3535 to pewnie max 3W z jednej.
Takze upchniecie min 7 sztuk z thermopadami zabiera sporo miejsca.
Jak napisalem mam wodoszczelna obudowe z podstawa średnicy 45mm i chce jej uzyc. Kształt i wydajność tej obudowy pozwala na oddawanie ciepla min 25w leda bo byl tam cob.
Takze mysle o 3 x XMl na termopadach 17mm albo pojedyncza dioda tak jak w linku.
Czy to sie sprawdzi? Nie mam pojecia.
A juz w niej zrobienie 20W UV 395nm ktore bedzie świeciło ze stałą mocą bez przegrzewania sie i upchniecie w kompaktowej obudowie jest wyzwaniem.
Diody 3535 to pewnie max 3W z jednej.
Takze upchniecie min 7 sztuk z thermopadami zabiera sporo miejsca.
Jak napisalem mam wodoszczelna obudowe z podstawa średnicy 45mm i chce jej uzyc. Kształt i wydajność tej obudowy pozwala na oddawanie ciepla min 25w leda bo byl tam cob.
Takze mysle o 3 x XMl na termopadach 17mm albo pojedyncza dioda tak jak w linku.
Czy to sie sprawdzi? Nie mam pojecia.