pomoc przy chińskiej latarce
pomoc przy chińskiej latarce
Witam, kupilem kiedys chinska latarke na akumulator 6v ale nawet sie nie właczyła
rozkreciłem ją i oto taki widok http://derbi013.fotosik.pl/zdjecia/1.html
chciaałbym ja zamontowac w rowerze poniewaz zalozyłem akumulator 6v4.5Ah i moje pytanie czy mozna z niej jeszcze cos zrobic??
wsadzic jakies lepsze diody? plytke trzeba by było nowa wytrawic.
koszt modyfikacji to max 30zł
czekam na propozycje
rozkreciłem ją i oto taki widok http://derbi013.fotosik.pl/zdjecia/1.html
chciaałbym ja zamontowac w rowerze poniewaz zalozyłem akumulator 6v4.5Ah i moje pytanie czy mozna z niej jeszcze cos zrobic??
wsadzic jakies lepsze diody? plytke trzeba by było nowa wytrawic.
koszt modyfikacji to max 30zł
czekam na propozycje
Witam
Wszystko można przerobić, nie wszystko się opłaca.
Zależy jakie masz tam diody, bo w takich obudowach można spotkać diody "0,5W" de facto około 0,3W.
Po wymianie, i dodaniu sterownika, coś by to świeciło....
Widzę że te reflektorki są dość głębokie więc mają dobre skupienie, czy takie Ci jest potrzebne?
Pozdrawiam
PS: A dlaczego chcesz 6V na zasilaniu?
Wszystko można przerobić, nie wszystko się opłaca.
Zależy jakie masz tam diody, bo w takich obudowach można spotkać diody "0,5W" de facto około 0,3W.
Po wymianie, i dodaniu sterownika, coś by to świeciło....
Widzę że te reflektorki są dość głębokie więc mają dobre skupienie, czy takie Ci jest potrzebne?
Pozdrawiam
PS: A dlaczego chcesz 6V na zasilaniu?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
derbi013 , a co oprócz lampki zasila Twój akumulator ?
Jeśli tylko lampę to nie ma sensu wozić takiego akusa ze sobą tylko zainwestować w jakiś mały aku li-ion do lampki który pociągnie sporo czasu.
Pyra ma rację , są takie ledy 5mm wielo chipowe ,które mają 0,3 -0,5w mocy tyle że przy tak głębokim refkletorze może być problem z dużym równomiernym światłem.
edit:
Tak sobie myśle żę można by spróbować ten ref zastosować do Cree XR-E , swego czasu były na alledrogo dosyć tanie 1w 62lm , jakby dać cztery + kawałek solidnego alu , zasilanie DD z li-ion to mogłoby nawet nieźle świecic ?
Jeśli tylko lampę to nie ma sensu wozić takiego akusa ze sobą tylko zainwestować w jakiś mały aku li-ion do lampki który pociągnie sporo czasu.
Pyra ma rację , są takie ledy 5mm wielo chipowe ,które mają 0,3 -0,5w mocy tyle że przy tak głębokim refkletorze może być problem z dużym równomiernym światłem.
edit:
Tak sobie myśle żę można by spróbować ten ref zastosować do Cree XR-E , swego czasu były na alledrogo dosyć tanie 1w 62lm , jakby dać cztery + kawałek solidnego alu , zasilanie DD z li-ion to mogłoby nawet nieźle świecic ?
elektroda.pl
W zasadzie to jak byś diod nie połączył, to najlepszym rozwiązaniem będzie przetwornica, bo tak:
4 x równolegle, duże straty do wytracenia,
2 x 2, może być za niskie napięcie, aby dobrze wysterować dwie szeregowe diody,
4 x szereg, stanowczo za niskie napięcie.
Tnąc koszty i godząc się na kompromis, to myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie starej dobrej MC 34063. Nie ma ona rewelacyjnych parametrów, ale z prądem wyjściowym rzędu 100 - 200mA i około 12 - 14V na wyjściu poradzi sobie bez problemu. A przy tak małych prądach można też łatwo zrobić stabilizację prądu. Pozdrawiam
PS: wystarczy zmienić ogniskową, przesunąć ledy, do przodu lub do tyłu i zyskamy na rozproszeniu strumienia, a gdyby dwie diody zostawić jak jest a dwie zmienić.....
4 x równolegle, duże straty do wytracenia,
2 x 2, może być za niskie napięcie, aby dobrze wysterować dwie szeregowe diody,
4 x szereg, stanowczo za niskie napięcie.
Tnąc koszty i godząc się na kompromis, to myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie starej dobrej MC 34063. Nie ma ona rewelacyjnych parametrów, ale z prądem wyjściowym rzędu 100 - 200mA i około 12 - 14V na wyjściu poradzi sobie bez problemu. A przy tak małych prądach można też łatwo zrobić stabilizację prądu. Pozdrawiam
PS: wystarczy zmienić ogniskową, przesunąć ledy, do przodu lub do tyłu i zyskamy na rozproszeniu strumienia, a gdyby dwie diody zostawić jak jest a dwie zmienić.....
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?