Dziura w spocie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
KaszeL

Dziura w spocie

Post autor: KaszeL »

Witam wszystkich serdecznie.

Kupiłem sobie niedawno na allegro latarkę MTE na diodzie SSC P7. Problem polega na tym, że ona ma dziurę w spocie. Czy to normalne dla tej latarki?

Obrazek

Poza tym mam wrażenie, że dioda ma delikatnie mętną soczewkę. Być może to tylko wrażenie, ale lepiej żeby ktoś swoim doświadczonym okiem na to zerknął.

Obrazek

Trzecia sprawa, mam wrażenie - że świeci to tylko trochę mocniej niż moja bocialatarka. Czy wynika to tylko z mojego widzimisię czy po prostu trzeba zmienić sterownik? Zmierzyłem prąd podbierany z aku 18650, jest to 1.21A. To chyba stosunkowo mało?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

KaszeL, ta latarka tak ma... Bocia w ostatnich wersjach ma 1A w leda i ok 200 lumenów, ta MTE ma jakieś 300 lumenów ale znacznie szerszą optykę przez co nie widać różnicy w czasie porównania obok siebie.
KaszeL

Moja wersja bocialatarki bierze z aku 0.94A. Kupiłem ją dość dawno, jakieś 1.5 roku? temu. Nie wiem, którą wersję mam :)

Odnośnie MTE. Chciałbym ją poprawić wymieniając sterownik. Zależy mi na prądzie 2.8 - 3.0A na diodę w trybie HI. Pytanie, jaki sterownik zastosować?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Możesz kupić sobie sterownik PWM od Calineczki lub liniowy od Edima.
Wybór nalezy do Ciebie.
Ja mam oba lecz kazdy zasila inna diodę więc ciężko mi porównac.
Podobno liniowy jest lepszy do zasilania ledów.
KaszeL

Ja się szczerze mówiąc na tym nie znam totalnie :\ W jakiej cenie dostępne są wymienione przez Ciebie sterowniki?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Calineczka jest na forum Edim tez więc do nich pukaj.Kupowałem je jakis czas temu więc być może ceny się zmieniły ale tak około 50 zl.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Ja używam df&cali do mc-E i jestem zadowolony, ale moja mc-e ma bardzo niskie Vf na poziomie 3.1v przy 3A czyli około 700 mA na strukturę, dzięki czemu mam bardzo dużą jasność przez prawie godzinę w HI. SSC nie słyną raczej z niskiego vf, i tu chyba wtedy sterownik df&cali się nie sprawdzi aż tak dobrze. Nie wiem zresztą też jak w takich warunkach sprawi się edimowy.
KaszeL

Z tego co czytam na DX, to ta latareczka na całkiem nędzne opinie. Koniecznie trzeba ją poprawić. Widzę, że niektórzy nabywcy narzekają że dioda jest beznadziejnie przyklejona. To trzeba poprawić na dzień dobry. Czy ktoś mógłby mnie przeprowadzić za rączkę w tej operacji? :) To będzie mój pierwszy modzik.

PS. Z tego co czytałem, to sterownik Edima do P7 wymaga zasilania napięciem 5-15V. Czyli nie da się go użyć w tym układzie, skoro do latarki wchodzi jeden akumulatorek 18650?
PS2. Zmierzyłem prąd przy w pełni naładowanym aku - maksymalne wskazanie jakie widziałem, to 2.2A.

[ Dodano: Nie Paź 25, 2009 7:34 pm ]
Panowie mam jeszcze jeden problem z tą latarką. Otóż od czasu do czasu przygasa mi w niej dioda. Czasami też ewidentnie miga. Co to może być? Gdzie szukać problemu?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
ODPOWIEDZ