Cześć
Czy możecie mi pomóc w doborze zasilacza ? Mam 2 uszkodzone lampy Led z opcją ściemniania. Nie zależy mi na tej funkcji no i mam problem żeby znaleźć konkretnie takie modele. Może podpowiecie czym je zastąpić.
Ewentualnie może jest ktoś kto podejmie się naprawy.
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam
lampy led
Re: lampy led
Witam
Co do naprawy zasilaczy, to różnie bywa, ale często są zalane żywicą uniemożliwiającą diagnostykę i naprawę.
Niestety ten "okrągły", będzie chyba ciężko zdobyć, nawet jako zamiennik...
Musisz poszukać zasilacza, o takim samym prądzie i takim samym lub szerszym zakresie napięć.
Przykładowo:
700mA i 17 - 23V, oznacza, że potrzebujesz zasilacza stałoprądowego (ważne), o prądzie znamionowym 700mA (0,7A) i napięciu mogącym się zmieniać w zakresie 17 - 23V. Oczywiście to napięcie zmienia się samo, w zależności od doboru LEDów ich temperatury itp. ważne żeby prąd pozostał stały.
Dla przykładu zasilacz o parametrach 700mA 24 - 48V, (napięcia za wysokie) już się nie nadaje, ale taki: 700mA 16 - 48V już tak, bo wymagane 17 - 23V się tu zmieści, a zasilacz po podpięciu LEDów sam je sobie ustali..
Może być np. 650mA - 17 - 23V, będzie po prostu nieznacznie ciemniej, ale to naprawdę nieznacznie.
Większy prąd, to już ryzyko i loteria...
Pozdrawiam
Co do naprawy zasilaczy, to różnie bywa, ale często są zalane żywicą uniemożliwiającą diagnostykę i naprawę.
Niestety ten "okrągły", będzie chyba ciężko zdobyć, nawet jako zamiennik...
Musisz poszukać zasilacza, o takim samym prądzie i takim samym lub szerszym zakresie napięć.
Przykładowo:
700mA i 17 - 23V, oznacza, że potrzebujesz zasilacza stałoprądowego (ważne), o prądzie znamionowym 700mA (0,7A) i napięciu mogącym się zmieniać w zakresie 17 - 23V. Oczywiście to napięcie zmienia się samo, w zależności od doboru LEDów ich temperatury itp. ważne żeby prąd pozostał stały.
Dla przykładu zasilacz o parametrach 700mA 24 - 48V, (napięcia za wysokie) już się nie nadaje, ale taki: 700mA 16 - 48V już tak, bo wymagane 17 - 23V się tu zmieści, a zasilacz po podpięciu LEDów sam je sobie ustali..
Może być np. 650mA - 17 - 23V, będzie po prostu nieznacznie ciemniej, ale to naprawdę nieznacznie.
Większy prąd, to już ryzyko i loteria...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
A jakiś sklep dobrze zaopatrzony polecicie ?
Szukałem sam w sieci i w f. neonica.pl tam najcześniej kupowałem. Niestety nie pomogli.
Okrągłego mogę zastąpić innym, jest sporo miejsca. Szkoda je wyrzucić, były drogie i są ładne
Szukałem sam w sieci i w f. neonica.pl tam najcześniej kupowałem. Niestety nie pomogli.
Okrągłego mogę zastąpić innym, jest sporo miejsca. Szkoda je wyrzucić, były drogie i są ładne
Witam
Tak na szybko wrzuciłem, jest co przeglądać...
https://www.google.com/search?client=fi ... led+700mA+
Pozdrawiam
Tak na szybko wrzuciłem, jest co przeglądać...
https://www.google.com/search?client=fi ... led+700mA+
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Dziękuję za wyjaśnienie
Udało się naprawić wszystkie trzy
Udało się naprawić wszystkie trzy