Akoray K-106 + Cree bin Q3 tint 5C
Akoray K-106 + Cree bin Q3 tint 5C
Najpierw chciałem w Akoraya wrzucić XP-G, ale okazało się, że w pigule jest wielka dziura pod ledem co przy małym prostokątnym mcpcb nie zostawiało dużo miejsca na oddawanie ciepła, więc zamiast tego wstawiłem XR-E Q3 5C. Przy okazji opanowałem technologię zamiany nieznanego chińskiego binu z zimną bielą na tint ciepły Wystarczy podgrzać... A tak naprawdę to podczas próby odlutowania oryginalnego leda od stara nastąpiło uszkodzenie luminoforu i to sporo przed punktem topnienia lutowia. Prawdopodobnie zbyt duża absorbcja wilgoci z otoczenia do wnętrza diody. Luminofor trwale zbrązowiał i stara dioda świeci teraz ładnym ciepłym światłem, tylko sporo słabiej.
A nowa Q3 5C świeci tak:
W stosunku do oryginału zdecydowanie cieplej, ale trochę więcej artefaktów w snopie i chyba większe skupienie. Może to XR-C?
A nowa Q3 5C świeci tak:
W stosunku do oryginału zdecydowanie cieplej, ale trochę więcej artefaktów w snopie i chyba większe skupienie. Może to XR-C?
Gratuluje
Wyjaśnij mi jak to możliwe że dostała sie tam wilgoć? Już druga osoba wspomina że dioda w akorayu zrobiła sie brązowa. Ciekawe.A tak naprawdę to podczas próby odlutowania oryginalnego leda od stara nastąpiło uszkodzenie luminoforu i to sporo przed punktem topnienia lutowia. Prawdopodobnie zbyt duża absorbcja wilgoci z otoczenia do wnętrza diody.
-
Temperatura (80°C) i czas trwania (24h).allonitium pisze:A jaka jest roznica pomiedzy wygrzewaniem a lutowaniem
Szczegóły masz w tym dokumencie: http://cree.com/products/pdf/XLampSolde ... ndling.pdf na stronach 7. i 8.
Otóż właśnie podczas normalnego użytkowania nie rośnie za wysoko, gdyż normalnie jest stosowny heatsink pod LED-em. Nienormalnie, czyli bez chłodzenia, na 100% spali się po kilkudziesięciu sekundach, a może i nawet wcześniej sobie zbrązowieje przed tym całkowitym spaleniem...allonitium pisze:[...]I czemu w takim razie taka wilgotna dioda nie ciemnieje podczas uzywania - wtedy temperatura chipa tez bardzo gwaltownie rosnie?