Witam serdecznie,
zajmuje się renowacją starych efektów dyskotekowych, głównie ze stajni starej polskiej firmy Discotech. Najczęściej wybieram efekty oparte na żarówki halogenowe ze względu na przystępną ich cenę. Światełka dyskotekowe odnawiam tylko i wyłącznie dla siebie, nie czerpie z tego korzyści finansowych, jest to czysto hobbistycznie, aby od czasu do czasu włączyć sobie efekt na chwilę w mieszkaniu i cieszyć oko tańćzącym do ulubionej muzyki promieniem światła. Tym razem trafił się efekt na żarówce metalohalogenowej. Średnia cena tej żaróki (HTI150) to ok 400zł za markowy produkt Osram. Cena efektu 100zł wraz z wysyłką. Szkoda mi tyle pieniędzy, zwłaszcza że z tego co czytałem, żarówki te nie lubią częstego włączania i wyłączania po chwili - w dyskotece gdzie sprzęt ten powinien pracować nie jest to wadą, do mojego domowego użytku tak.
Stąd pomysł na przeróbkę na LED.
Oryginalna żarówka to HTI150, jej dane techniczne poniżej:
Moc znamionowa: 150,00 W
Napięcie znamionowe: 95,0 V
Napięcie pracy lampy: 100 V
Prąd znamionowy: 1,6 A
Prąd lampy: 1,6 A
Znamionowy strumień świetlny: 9500 lm
Luminancja: 5000 cd/cm²
Temperatura barwowa: 6500 K
Długość: Odległość a / LCL
46,0 mm: 30,0 mm
Trwałość: 750 h
W tym miejscu szybki i krótkie pytanie - dość podobne parametry pracy ma palnik HID - czyli palnik z chińskiego zestawu xenonów, ma on jednak napięcie 85v. Nie wiem czy po podłączeniu by on zaświecił?
Docelowym pytaniem jest jednak to, że chciałem przerobić efekt na LED.
Tutaj kolejna sprawa - efekt ma filtry dichroniczne, które są dobrane konkretnie pod tę żarówkę. Czy wystarczy, aby LED miała tę samą temperaturę barwową, aby kolory były odwzorowane mniej więcej tak jak powinny?
Myślałem o następującej konfiguracji:
LED: Dioda LED 50W 230V BRIDGELUX COOL WHITE 6500K biała zimna https://led-byt.pl/pl/p/Dioda-LED-50W-2 ... -zimna/647
Radiator + kolimator:Radiator aktywny z zasilaczem + kolimator do diod 20-100W - https://led-byt.pl/pl/p/Radiator-aktywn ... 0-100W/557
Dzięki temu mieszczę się w 150zł (najtańszy chiński niepewny odpowiednik tej żarówki) i mogę bez problemu włączać i wyłączać efekt na 15 minut bez szkodliwości dla diody.
Zamieszczam też kilka zdjęć w środku jak to wygląda.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Zamiana żaróki HTI150 na LED w efekcie Discotech Scan Tech 150HTI
-
Re: Zamiana żaróki HTI150 na LED w efekcie Discotech Scan Tech 150HTI
Dla hobbystycznego grzebania przeróbka ma sens - satysfakcja plus "gra muzyka" jest warta tego ...
Niemniej dla reanimacji gdzie uzywasz sporadycznie sprzętu rozwaz jednak zakup niemarkowego chińskiego HTI150 np. https://pl.aliexpress.com/item/32758316974.html - cenowo wychodzi tanio, nie grzebiesz co najwyżej odkurzysz i wygląd do tzw. "fabryki" doprowadzisz - a funkcjonalność zachowana w 100%
teraz ze względu na cło zabulisz zapewne do 100 zł (za metala plus cło) ale to i tak taniej niż za grzebanie ...
CO do krótkiej pracy wyładowczych - zazwyczaj lubią jak się je przynajmniej rozgrzeje i potrzyma "chwilę" czyli te 15-20 minut spokojnie jest dobrze - ksenony na elektronicznych zapłonnikach w samochodach zapalane ze dwa razy dziennie spokojnie "trwają" ze dwa lata - stąd te kilkaset godzin trwałości dla wysilonych małych metali przy 15 minutach raz w tygodniu to spokojnie z 5 lat "użytkowania" typu testowego - nie ma "bania się"
Niemniej dla reanimacji gdzie uzywasz sporadycznie sprzętu rozwaz jednak zakup niemarkowego chińskiego HTI150 np. https://pl.aliexpress.com/item/32758316974.html - cenowo wychodzi tanio, nie grzebiesz co najwyżej odkurzysz i wygląd do tzw. "fabryki" doprowadzisz - a funkcjonalność zachowana w 100%
teraz ze względu na cło zabulisz zapewne do 100 zł (za metala plus cło) ale to i tak taniej niż za grzebanie ...
CO do krótkiej pracy wyładowczych - zazwyczaj lubią jak się je przynajmniej rozgrzeje i potrzyma "chwilę" czyli te 15-20 minut spokojnie jest dobrze - ksenony na elektronicznych zapłonnikach w samochodach zapalane ze dwa razy dziennie spokojnie "trwają" ze dwa lata - stąd te kilkaset godzin trwałości dla wysilonych małych metali przy 15 minutach raz w tygodniu to spokojnie z 5 lat "użytkowania" typu testowego - nie ma "bania się"
-
Cena tak żarówki jest kusząca nawet aby sprawdzić jak to będzie działać w oryginale. Te sto zł to masz na myśli razem z cłem już? Rzadko zamawiam na Ali, ostatnie moje zakupy sprzed 2 miesięcy jeszcze nie dotarły.
Czy jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie o LED?
Rozważę po prostu zakup takiej żarówki, ale dalej jestem ciekaw co o jak trzeba by zrobić, aby taka zamiana zadziałała i czy mój tok rozumowania jest prawidłowy.
Dzięki za wypowiedź w temacie
Czy jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie o LED?
Rozważę po prostu zakup takiej żarówki, ale dalej jestem ciekaw co o jak trzeba by zrobić, aby taka zamiana zadziałała i czy mój tok rozumowania jest prawidłowy.
Dzięki za wypowiedź w temacie
Ogólnie Twoja pomysła na przeróbkę ma sens jak najbardziej - jest po mojemu trochę "rzeźby" bo trzeba wywalić gniazdo pod metala, refa i nasadzić w przestrzeni "czerwone prostokąty":
Kliknij obrazek, aby powiększyć
twój wynalazek skupiający z ledem - i tyle - reszta to kwestia odpowiedniego wycentrowania, zasilenia czymś co daje odpowiedni prąd w leda i masz projektor ledowy
Oryginalna "żarówka" z refem daje zapewne dużo lepsze skupienie przez co "siła i moc promienia" jest zayefajna do celów discotekno - tutaj zaś możliwe że bedziesz musiał wywalic także te "metalowe ustrojstwa" które po prostu przy ledzie są zbędne a dodatkowo zwiększają ciężar modułu plus ograniczałyby strumień świetlny z leda ...
Popatrz na to z tej strony - "zrefurbiszuj" to co masz, wrzuć metala (co z tego że chiński skoro działa), i masz nówke nierdzewkę do sprzedaży - prawie jak samochód na żółtych blachach ...
Kliknij obrazek, aby powiększyć
twój wynalazek skupiający z ledem - i tyle - reszta to kwestia odpowiedniego wycentrowania, zasilenia czymś co daje odpowiedni prąd w leda i masz projektor ledowy
Oryginalna "żarówka" z refem daje zapewne dużo lepsze skupienie przez co "siła i moc promienia" jest zayefajna do celów discotekno - tutaj zaś możliwe że bedziesz musiał wywalic także te "metalowe ustrojstwa" które po prostu przy ledzie są zbędne a dodatkowo zwiększają ciężar modułu plus ograniczałyby strumień świetlny z leda ...
Popatrz na to z tej strony - "zrefurbiszuj" to co masz, wrzuć metala (co z tego że chiński skoro działa), i masz nówke nierdzewkę do sprzedaży - prawie jak samochód na żółtych blachach ...
-
Dzięki za szybką odpowiedź.
Właśnie te metalowe ustrojstwa będą potrzebne, jeden to tarcza kolorów, drugi to tarcza Gobo. Dzięki temu na ścianie czy podłodze mamy wzorki, które się zmieniają i możemy nadać im dowolny kolor. Kolor jest nadawany przez filtr dichro. Tam dalej jest lusterko skanujące w pan i tilt (dwa serva) - tego już może na zdjęciach nie być widać.
Do sprzedaży nie, ja się tym zajmuje prywatnie i dla swoich celów
Właśnie te metalowe ustrojstwa będą potrzebne, jeden to tarcza kolorów, drugi to tarcza Gobo. Dzięki temu na ścianie czy podłodze mamy wzorki, które się zmieniają i możemy nadać im dowolny kolor. Kolor jest nadawany przez filtr dichro. Tam dalej jest lusterko skanujące w pan i tilt (dwa serva) - tego już może na zdjęciach nie być widać.
Do sprzedaży nie, ja się tym zajmuje prywatnie i dla swoich celów