pogaduchy o "lampach" Nixie
Ja kiedyś (będzie ze 30,jak nie więcej lat temu) zrobiłem zegar w własnoręcznie zrobionym wyświelaczem
Każda cyfra klasycznie z 7 segmentów, które zostały zrobione z plexi, w każdym segmencie żarówka 12V 1,2W. A całość zalana żywicą epoksydową. Działa do dziś, żarówki zasilane napięcem około 8 V wytrzymują z 10 lat, wiec za często nie trzeba wymieniać.
Każda cyfra klasycznie z 7 segmentów, które zostały zrobione z plexi, w każdym segmencie żarówka 12V 1,2W. A całość zalana żywicą epoksydową. Działa do dziś, żarówki zasilane napięcem około 8 V wytrzymują z 10 lat, wiec za często nie trzeba wymieniać.
Chętnie zobaczymy to cudomarekwoj pisze:Ja kiedyś (będzie ze 30,jak nie więcej lat temu) zrobiłem zegar w własnoręcznie zrobionym wyświelaczem
Dałęm plamę Napisałem "działą do dziś" w sensie, że jest sprawny. Faktycznie został (sprawny) wyłączony w listopadzie 2016 jak mama zmarła. Wczoraj chciałem włączyć i zadymił mostek prostowniczy, prawdopodobnie elektrolit w zasilaczu zwarcia dostał. Tak to wygląda, obudowa zrobiona ze sklejki. Dla porównania wymiarów Convoy C8.
Re: pogaduchy o "lampach" Nixie
Temat nie umiera i ciagle powstaja nowe projekty...
Ostatnio popelniłem zegar na 6szt z566m...
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Ostatnio popelniłem zegar na 6szt z566m...
Kliknij obrazek, aby powiększyć
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
Witam
Ładnie wykonane, czym sterujesz cyfry.
Pozdrawiam
Ładnie wykonane, czym sterujesz cyfry.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Wygląd rewelacyjny. Czy łatwo jest to uszkodzić mechanicznie?
Łatwo, bo to w końcu szklane lampy. No i panuje wewnątrz dość wysokie napięcie.
bosss to na jakimś gotowym projekcie, czy sam kombinowałeś? Na czym oparte? Sterowanie indywidualne, czy multipleks? Przetwornica na czym zrobiona? Fajnie to wygląda. Sam mam materiały na coś takiego, nawet mam ZM566, czyli te najładniejsze. Jednak szukałbym jakiegoś gotowego projektu, ale na cztery lampy - godziny i minuty. Najlepiej jakby było synchronizowane DCF albo podobnie. Pewnie kiedyś się wezmę
bosss to na jakimś gotowym projekcie, czy sam kombinowałeś? Na czym oparte? Sterowanie indywidualne, czy multipleks? Przetwornica na czym zrobiona? Fajnie to wygląda. Sam mam materiały na coś takiego, nawet mam ZM566, czyli te najładniejsze. Jednak szukałbym jakiegoś gotowego projektu, ale na cztery lampy - godziny i minuty. Najlepiej jakby było synchronizowane DCF albo podobnie. Pewnie kiedyś się wezmę
Witam
Pozdrawiam
Teraz to już relatywnie łatwo można oprzeć o GPS, tylko ta zmiana czasu...BKK pisze: ↑ Najlepiej jakby było synchronizowane DCF albo podobnie.
He he, u mnie już z 7 lat na dokończenie czeka wzmacniacz na triodach, zasadniczo to tylko obudowa pozostała...BKK pisze: ↑ Pewnie kiedyś się wezmę
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Ech życie... Żebyś ty miało d..pę, to bym cię w nią kopnął!
Zegar wg wlasnego projektu obudowa wycinana na cnc pierscenie toczylem na tokarce... sterowanie to gotowy uklad z dopasowanym pradem pod lampy...
Ostatnio zmieniony wtorek 09 lut 2021, 21:06 przez bosss, łącznie zmieniany 1 raz.
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Jakieś schematy? Coś bardziej? To jest na procku, czy na licznikach? Schemat tego sterowania możesz wrzucić?