Szukam latarki a la Convoy S2 ale z USB
Szukam latarki a la Convoy S2 ale z USB
Witajcie,
Szukam latarki a'la Convoy S2 ale z ładowaniem przez USB.
Optymalnie:
- przyzwoicie wykonana
- na ogniwo 18650
- dioda najlepiej XM-L2 lub coś porównywalnego (nie za mocna, nie za słaba, tak aby trochę na tym jednym ogniwie pociągnęła)
- może z ciut lepszym skupieniem niż S2 (choć niekoniecznie)
- mile widziany włącznik z boku.. ale to już trochę wymysł.
Jakieś pomysły ?
Pozdrawiam
Szukam latarki a'la Convoy S2 ale z ładowaniem przez USB.
Optymalnie:
- przyzwoicie wykonana
- na ogniwo 18650
- dioda najlepiej XM-L2 lub coś porównywalnego (nie za mocna, nie za słaba, tak aby trochę na tym jednym ogniwie pociągnęła)
- może z ciut lepszym skupieniem niż S2 (choć niekoniecznie)
- mile widziany włącznik z boku.. ale to już trochę wymysł.
Jakieś pomysły ?
Pozdrawiam
Re: Szukam latarki a la Convoy S2 ale z USB
Dlaczego na 18650? - pomyśl o tym że wsadzając ogniwo do latarki z ładowarką nie będziesz w zasadzie jej wyciągał ...
Popatrz na takie coś https://pl.chinacoupon.info/e20-with-co ... eid=118537 - tania, mała mocna z fajnym interfejsem i z USB-C ...
Popatrz na takie coś https://pl.chinacoupon.info/e20-with-co ... eid=118537 - tania, mała mocna z fajnym interfejsem i z USB-C ...
1. Dlatego, że takie ogniwa mam w zapasie
2. Dlatego, że takie ogniwo mam w czołówce i gdyby była potrzeba to mogę je podmienić
3. Ogniwa 18650 maja lepszy stosunek masy do pojemności niż 21700 (no dobra, teraz to trochę popłynąłem
A tak serio - zależy mi na pewnej unifikacji sprzętu i na także na tym by nie było to zbyt duże "bydle"
2. Dlatego, że takie ogniwo mam w czołówce i gdyby była potrzeba to mogę je podmienić
3. Ogniwa 18650 maja lepszy stosunek masy do pojemności niż 21700 (no dobra, teraz to trochę popłynąłem
A tak serio - zależy mi na pewnej unifikacji sprzętu i na także na tym by nie było to zbyt duże "bydle"
Rozumiem Twoje uprzedzenia ale szczerze to bzdetne te argumenty - z 5 osób które za podpowiedzią używają tej latarki nie wyciąga ogniwa ze środka od wsadzenia go - po prostu ładowarka w latarce ma do czegoś służyć więc ewentualna wymiana na nowe pełne ... to fanaberia jakaś
No ale to twój wybór - to tak jakby mieć kombajn a używać kosy ...
Poza tym to naprawdę mała latarka - trochę dosłownie grubsza od S2.
No ale to twój wybór - to tak jakby mieć kombajn a używać kosy ...
Poza tym to naprawdę mała latarka - trochę dosłownie grubsza od S2.
Trzymając się marki to s9 poniekąd może by zaspokoiła Twoje wymagania. Skupienie lekko leży z racji płaskiego refa któremu bliżej do s2+ niż s2.
Na upartego możesz przecież do tej latarki (polecanej przez Mociumpel-a) wsadzić 18650 które masz, gdzie jest problem ?
Pomijając gusta i prywatne opinie, do czego ta latarka ma Ci służyć?
Na upartego możesz przecież do tej latarki (polecanej przez Mociumpel-a) wsadzić 18650 które masz, gdzie jest problem ?
Pomijając gusta i prywatne opinie, do czego ta latarka ma Ci służyć?
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Dzięki Dziubek, dokładnie o coś takiego jak ten S9 mi chodziło. W międzyczasie wyszukałem sobie jeszcze taki wynalazek jak Sofirn SC31 Pro.
Trochę mam teraz rozterkę: ten drugi kilka dolarów droższy - ale za to przychodzi w pudełku z kablem i firmowym ogniwem (nie mam pojęcia ile mogą być warte firmowe akumulatorki Sofirna)
W którą diodę celować? XM-L2, SST40
Z założenia ma to być takie trochę EDC, dodatkowa lampka w kieszeni, kiedy okaże się, że czołówka to za mało (albo coś z nią nie tak), podręczne światełko w namiocie etc. Od czasu do czasu wyląduje też na kierownicy roweru.
Trochę mam teraz rozterkę: ten drugi kilka dolarów droższy - ale za to przychodzi w pudełku z kablem i firmowym ogniwem (nie mam pojęcia ile mogą być warte firmowe akumulatorki Sofirna)
W którą diodę celować? XM-L2, SST40
Z założenia ma to być takie trochę EDC, dodatkowa lampka w kieszeni, kiedy okaże się, że czołówka to za mało (albo coś z nią nie tak), podręczne światełko w namiocie etc. Od czasu do czasu wyląduje też na kierownicy roweru.
Sofirn to dobra marka, można jej zaufać.
Pytasz o diody, a modele które chcesz są na SST20 (Sofirn) bądź XM-L2, nie wiem skąd SST40. Coś masz jeszcze na oku ?
Ja prywatnie mimo że lubię markę Convoy, celował bym w Sofirna, patrząc na te dwa modele. Jej reckę masz tutaj https://budgetlightforum.com/node/74573
Pytasz o diody, a modele które chcesz są na SST20 (Sofirn) bądź XM-L2, nie wiem skąd SST40. Coś masz jeszcze na oku ?
Ja prywatnie mimo że lubię markę Convoy, celował bym w Sofirna, patrząc na te dwa modele. Jej reckę masz tutaj https://budgetlightforum.com/node/74573
XML da szersze, bardziej uniwersalne światło.
SST40 będzie bardziej skupione, niewygodne na bliskie odległości.
Sofirn to dobra marka, wysokiej jakości.
SST40 będzie bardziej skupione, niewygodne na bliskie odległości.
Sofirn to dobra marka, wysokiej jakości.
Dziubek na Ali jest wysyp SC31 Pro z SST40. Chyba, że to jakis marketingowy chwyt??
np.
https://pl.aliexpress.com/item/40013167 ... web201603_
np.
https://pl.aliexpress.com/item/40013167 ... web201603_
Nie, nie nie. Mój błąd bo na szybko zerknąłem w reckę i, jak rozumiem, wyszło że poprzedni model Sofirna miał SST20, a teraz jest SST40. Rozchodzi się o końcówki w oznaczeniu modelu. Mój błąd.
Jak widzę cena z ogniwem ma minimalną różnicę i nawet warto się pokusić o tą wersję (3000mAh), chyba że masz ich zapas to odpuść.
Dziś zaczęły się promocje na Ali, można poszukać jakiś kodów to może coś jeszcze ugrasz z ceny.
Jak widzę cena z ogniwem ma minimalną różnicę i nawet warto się pokusić o tą wersję (3000mAh), chyba że masz ich zapas to odpuść.
Dziś zaczęły się promocje na Ali, można poszukać jakiś kodów to może coś jeszcze ugrasz z ceny.
Dzięki,
Ostatecznie zamówiłem tego Sofirna na SST40 w "wariancie" z ogniwem. Zobaczymy co to za wynalazek. Jakby co to fortuny nie kosztował
Pozdrawiam
Ostatecznie zamówiłem tego Sofirna na SST40 w "wariancie" z ogniwem. Zobaczymy co to za wynalazek. Jakby co to fortuny nie kosztował
Pozdrawiam
Podziel się wrażeniami jak go otrzymasz.
No i przyszła.
I jest to dokładnie to czego szukałem - przycisk z boku, ładowanie przez USB.
Rozmiarowo bardzo podobna do Convoy S2+ (jest ciut krótsza - jakieś 2 mm i 8 g lżejsza)
Od posiadanej przeze mnie wersji Convoy-a jest też dużo "mocniejsza".
Do tego posiada ciekawy sterownik. Pojedyncze kliknięcie włącza lub wyłącza latarkę. Natomiast dłuższe przytrzymanie przycisku powoduje - na zmianę - łagodne rozjaśnianie/ściemnianie (to jest ramping, tak?). Podobnoż posiada także pierdylion innych trybów (z termometrem włącznie) których uruchamianie jest na tyle skomplikowane, że nawet nie będę próbował tego robić.
Latarka przyszła w kolorowym kartoniku, w zestawie z klipsem, akumulatorkiem i kablem USB.
I jest to dokładnie to czego szukałem - przycisk z boku, ładowanie przez USB.
Rozmiarowo bardzo podobna do Convoy S2+ (jest ciut krótsza - jakieś 2 mm i 8 g lżejsza)
Od posiadanej przeze mnie wersji Convoy-a jest też dużo "mocniejsza".
Do tego posiada ciekawy sterownik. Pojedyncze kliknięcie włącza lub wyłącza latarkę. Natomiast dłuższe przytrzymanie przycisku powoduje - na zmianę - łagodne rozjaśnianie/ściemnianie (to jest ramping, tak?). Podobnoż posiada także pierdylion innych trybów (z termometrem włącznie) których uruchamianie jest na tyle skomplikowane, że nawet nie będę próbował tego robić.
Latarka przyszła w kolorowym kartoniku, w zestawie z klipsem, akumulatorkiem i kablem USB.
Super. Pobaw się nią konkretnie i czekamy na Twoją pełną recenzję w odpowiednim dziale
też zamówiłem Sofirn SC31 pro. Myślałem pierwotnie o zakupie Convoy S21A, ale po wertowaniu m.in tego forum i analizie za i przeciw, wybrałem tego Sofirna. Czekam na dostawę. Powinna dotrzeć niebawem.
Motylop, ma jakieś minusy ten Sofirn?
Motylop, ma jakieś minusy ten Sofirn?