Lutownica pistoletowa - ktorą wybrać?
Lutownica pistoletowa - ktorą wybrać?
Witajcie.
Od lat używam starej niebieskiej Lutoli z 79 roku o
mocy 65W, należy ona do mojego taty i po przeprowadzce trzeba mu ją zwrócić.
Szukam godnego zamiennika. Na aledrogo jest tego masę. Moją uwagę zwrócił model Lutpol w wersji L6C w wersji 55 i 75W w jwdnym urządzeniu.
Ktoś z Was ma / używa? Użytek typowo amatorski.
Od lat używam starej niebieskiej Lutoli z 79 roku o
mocy 65W, należy ona do mojego taty i po przeprowadzce trzeba mu ją zwrócić.
Szukam godnego zamiennika. Na aledrogo jest tego masę. Moją uwagę zwrócił model Lutpol w wersji L6C w wersji 55 i 75W w jwdnym urządzeniu.
Ktoś z Was ma / używa? Użytek typowo amatorski.
Ostatnio zmieniony czwartek 08 paź 2020, 09:52 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
-
Re: Lutownica postoletowa - ktorą wybrać?
To samo ma sprawdzona ZDZ 45/75:
https://allegro.pl/oferta/lutownica-tra ... 5441424607
Mam od lat. Opcja 75 przydaje się sporadycznie do grubych drutów lub do lutowania miedzianych blaszek, które działają jak radiatory, albo do lutowania do dużego pola masy na PCB.
https://allegro.pl/oferta/lutownica-tra ... 5441424607
Mam od lat. Opcja 75 przydaje się sporadycznie do grubych drutów lub do lutowania miedzianych blaszek, które działają jak radiatory, albo do lutowania do dużego pola masy na PCB.
Dzięki za info.
Proszę połączyć z tematem o którym zapomniałem:
viewtopic.php?f=18&t=2166&start=540
Dzięki za pomoc i wskazanie ZDZ
Proszę połączyć z tematem o którym zapomniałem:
viewtopic.php?f=18&t=2166&start=540
Dzięki za pomoc i wskazanie ZDZ
ILPT
Tylko ZDZ i przy zakupie zaznacz wersję "profi". Jest trochę droższa, ale dostajesz za to chromowane wyprowadzenia do grota, choć to mniej ważne. Ważniejsze, że spinki je trzymające są wykonane z izolowanej opaski metalowej, a nie z plastiku, który się wytapia. Do drobnej elektroniki wersja 45/75. Do grubszej roboty 100W. Od razu zaopatrz się w grot "kopytko"
https://imged.pl/grot-precyzyjny-sciety ... 91047.html
https://imged.pl/grot-precyzyjny-sciety ... 91047.html
Re: Lutownica pistoletowa - ktorą wybrać?
Mimo szczerych chęci, wersję profi widze tylko w wypadku 100W. Osobiście wolę jwdnak 45/75 a tutaj profi brak, przynajmniej na stronie producenta.
ILPT
Zadzwoń i zapytaj, czy nie zrobią. Są bardzo mili i pomocni w kontakcie z klientem.
Mam ZDZ z Łodzi - "setkę" i działa od jakichś 40 lat. Bierz je w ciemno.
Dzięki Wam w ZDZ kupiłem kilka grotów na próbę i śrubki do swojej transformatorówki
ZDZ mam kilka lat 45/75. Oglądałem lutolę i to nie to co kiedyś, przynajmniej wizualnie, jakość plastiku jak chińska zabawka
Witam.
Od 30 lat używam ZDZ 45/75 , ZDZ 75 a od 5 lat ZDZ 100 profi.
Lutuję zarówno obwody drukowane jaki i trochę większe elementy.
Moim zdaniem zakres 45W jest bezużyteczny, nawet większe elementy SMD lutowałem cienkim grotem i mocą 75W.
Oczywiście typowe SMD to raczej nie transformatorową.
Potwierdzam ZDZ 100 profi jest OK.
Powyższe, to moje prywatne doświadczenia a nie rewelacje wyczytane w Internecie.
Pozdrawiam
M.
PS. czy ktoś ma kontakt z użytkownikiem "alienth" , poszukuję drivera który skonstruował.
Od 30 lat używam ZDZ 45/75 , ZDZ 75 a od 5 lat ZDZ 100 profi.
Lutuję zarówno obwody drukowane jaki i trochę większe elementy.
Moim zdaniem zakres 45W jest bezużyteczny, nawet większe elementy SMD lutowałem cienkim grotem i mocą 75W.
Oczywiście typowe SMD to raczej nie transformatorową.
Potwierdzam ZDZ 100 profi jest OK.
Powyższe, to moje prywatne doświadczenia a nie rewelacje wyczytane w Internecie.
Pozdrawiam
M.
PS. czy ktoś ma kontakt z użytkownikiem "alienth" , poszukuję drivera który skonstruował.