GACIRON V9D-1600 albo podobna
GACIRON V9D-1600 albo podobna
Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem latarki convoy s2+ i używam jej jako lampki rowerowej, jestem z niej zadowolony bo daje mi wystarczająco światła i jej tryby pracy w zupełności mi pasują, jest lekka i nie zajmuje mi sporo miejsca na kierownicy. Ale nie jest tak kolorowo bo jeżeli chodzi o jazdę wokół komina to jest spoko (latarka + jeden akumulator zupełnie mi starcza by latać na 100% mocy), ale ostatnio coś durnego strzeliło mi do głowy i wziąłem udział w ultramaratonie rowerowym wisła 1200. Ujechałem to w ok 7 dni, ale założenia miałem takie że nie jadę w nocy, więc zabrałem latarkę i 1 ogniwo na zapas. Plan planem, a życie życiem już 1 dnia leciałem po zmroku a warunki panujące na trasie zmuszały do użycia większej mocy, w kolejnych dniach nie było wcale lepiej, deszcz błoto i trudny teren sprawiły że szybko wyplułem się z elektryki, o ładowaniu nie było mowy bo minimalizując sprzęt na taką wyprawę nie ma miejsca na ładowarkę . Po takiej przygodzie urodził się pomysł kupna lampki rowerowej, która będzie miała sporo mocy bym w trudnych warunkach mógł lecieć w miarę bezpiecznie. Najważniejsze jest by lampka była ładowana z powerbanka bo lepiej mi zabrać powera o pojemności 20tyś niż kilka ładowarek z których nie wiadomo kiedy będę mógł skorzystać.
Mój wybór padł na GACIRON V9D-1600. Ze specyfikacji: Zasilanie: 5000mAh 3.7V 18650x2 lithium-ion battery ( w zestawie ) czy jest możliwość wpakowania do tego czegoś o wiekszej pojemności ? Co sądzicie o tej latarce, może coś podobnego w podobnej cenie ok 300zł.
https://lampkinarower.pl/kategorie/173- ... -bank.html
Jestem szczęśliwym posiadaczem latarki convoy s2+ i używam jej jako lampki rowerowej, jestem z niej zadowolony bo daje mi wystarczająco światła i jej tryby pracy w zupełności mi pasują, jest lekka i nie zajmuje mi sporo miejsca na kierownicy. Ale nie jest tak kolorowo bo jeżeli chodzi o jazdę wokół komina to jest spoko (latarka + jeden akumulator zupełnie mi starcza by latać na 100% mocy), ale ostatnio coś durnego strzeliło mi do głowy i wziąłem udział w ultramaratonie rowerowym wisła 1200. Ujechałem to w ok 7 dni, ale założenia miałem takie że nie jadę w nocy, więc zabrałem latarkę i 1 ogniwo na zapas. Plan planem, a życie życiem już 1 dnia leciałem po zmroku a warunki panujące na trasie zmuszały do użycia większej mocy, w kolejnych dniach nie było wcale lepiej, deszcz błoto i trudny teren sprawiły że szybko wyplułem się z elektryki, o ładowaniu nie było mowy bo minimalizując sprzęt na taką wyprawę nie ma miejsca na ładowarkę . Po takiej przygodzie urodził się pomysł kupna lampki rowerowej, która będzie miała sporo mocy bym w trudnych warunkach mógł lecieć w miarę bezpiecznie. Najważniejsze jest by lampka była ładowana z powerbanka bo lepiej mi zabrać powera o pojemności 20tyś niż kilka ładowarek z których nie wiadomo kiedy będę mógł skorzystać.
Mój wybór padł na GACIRON V9D-1600. Ze specyfikacji: Zasilanie: 5000mAh 3.7V 18650x2 lithium-ion battery ( w zestawie ) czy jest możliwość wpakowania do tego czegoś o wiekszej pojemności ? Co sądzicie o tej latarce, może coś podobnego w podobnej cenie ok 300zł.
https://lampkinarower.pl/kategorie/173- ... -bank.html
Re: GACIRON V9D-1600 albo podobna
Na dziś szczyt pojemności w 18650 to ~ 3400 mAh więc zyskasz nieco pojemności kosztem gwarancji bo ingerujesz w urządzenie.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
w takim razie nie ma co tego rozbierać przez 2 lata gwarancji, za 2 lata pojemność może wzrośnie na tyle że sensowne będzie grzebanie w tym:)
Szczerze wątpię bo idziemy w kierunku 21700, a tam na starcie pojemność jest większa, ale daj Bóg abym się mylił.
Witam
Tak sobie nieśmiało myślę, a nie prościej, taniej, łatwiej, wygodniej, lżej* po prostu zabrać kilka zapasowych ogniw, w końcu Powerbank, swoje waży i miejsca zajmuje, a jego też trzeba z czegoś ładować... Z drugiej strony jest na rynku kilka latarek "siostrzanych" do S2+ z możliwością ładowania z USB.
Pozdrawiam
* - niepotrzebne skreślić.
Tak sobie nieśmiało myślę, a nie prościej, taniej, łatwiej, wygodniej, lżej* po prostu zabrać kilka zapasowych ogniw, w końcu Powerbank, swoje waży i miejsca zajmuje, a jego też trzeba z czegoś ładować... Z drugiej strony jest na rynku kilka latarek "siostrzanych" do S2+ z możliwością ładowania z USB.
Pozdrawiam
* - niepotrzebne skreślić.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
"a nie prościej, taniej, łatwiej, wygodniej, lżej* po prostu zabrać kilka zapasowych ogniw" może i tak ale podczas tygodniowego wypadu powerbank i tak muszę mieć by ładować telefon, nawigację a i przyda się do lampki z tyłu jak coś i zawsze można komuś użyczyć mocy. Patrząc z perspektywy przebytego ultra maratonu lepszym rozwiązaniem wydaje się zabranie powerbanka niż większej ilości ogniw.
te latarki siostrzane do s2 z możliwością ładowania z USB to byłby chyba strzał w dziesiątkę.
te latarki siostrzane do s2 z możliwością ładowania z USB to byłby chyba strzał w dziesiątkę.
Popatrz jeszcze za Lumintop B01, tutaj masz moją recenzję. Domyślnie jest zasilana 21700, ale można też użyć 18650 bądź podpiąć bezpośrednio pod PB bez aku w środku.
znalazłem jeszcze takie coś, mocna a zarazem mała, tylko nie wiem jak tam będzie z ładowaniem i korzystaniem jednocześnie.
fenix E30r
fenix E30r
Da się połączyć te opcje - istnieją powerbanki na wymienne ogniwa 18650. W ten sposób unikasz strat na ładowaniu lampki, a inne urządzenia też masz jak zasilić. A zależnie od długości trasy ogniw możesz wziąć odpowiednią liczbę (i wagę), w przeciwieństwie do "monolitycznego" powerbanku.
Niestety ale PB na 18650 nie powalają wydajnością. Kolejna sprawa że jak źle włoży się ogniwo, np. w pośpiechu to już po urządzeniu. Testowałem takie cuda https://diodek.pl/test-chinskich-powerb ... iwa-18650/ i większość ma wydajność 1A z USB. Te lepsze jakościowo są już odpowiednio droższe i dyskusyjna robi się ich opłacalność. Poza tym taki PB jest tak pojemny, jak ogniwo najmniejszej pojemności które do niego włożymy. Jeżeli ktoś nie sprawdzi pojemności ogniw przed taki wkładaniem, to może się lekko zdziwić jak mu sprzęt szybko padnie.