Latarka ogólnego przeznaczenia do 400zł (wymagania)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mociumpel

Re: Latarka ogólnego przeznaczenia do 400zł (wymagania)

Post autor: Mociumpel »

Nic sobie nie zaprzeczam - wyraźnie podkreślam jedynie walory i cechy pewnych latarek z zaznaczeniem co do czego:
1. FT03 ze sporawym reflektorem jest zayebista bo przy tej cenie i wielkości i sposobie sterowania (płynne ściemnianie i rozjaśnianie z możliwością zmiany na stopniowane jest bardzo precyzyjnym sposobem dopasowania ilości światła do potrzeb) jest bardzo wydajnym "oświetlaczem" w trybie wysokim 2400 lm (dość długo działającym - nie sprawdzałem ale spoko z 10 minut powinna dać radę) i mocnym dopałem turbo z zasięgiem teoretycznym 750m (na Turbie)
Niestety powyższe odbywa się kosztem "spadającej mocy" świecenia wraz ze spadkiem napięcia na ogniwie - to duża wada dla ludzi dla których latarka jest narzędziem pracy typu stróz/dozorca.
2. S11 ze sterownikiem boost 2,3A zachowuje przede wszystkim kompaktowość a mały emiter w MAŁYM reflektorze ma "podobne" parametry jak FT03 - wynika to z proporcji jakie ma XHP50.2 w refie FT03 (duża dioda w dużym refie) a XHP35 w S11 (mała dioda w małym refie) przy mimo wszystko mniejszej "mocy świetlnej" S11 - plama też jest "podobna" a zaletą wynikająca ze sposobu działania sterownika boost stabilność trybu w czasie (do ew. zadziałania zabezpieczenia termicznego)
Nie jestem w stanie ukazać różnicy "obrazkowo" bo większość moich dziwadeł jest jednostkowa i jedyna dokumentacja zazwyczaj to zdjęcie przed oddaniem w ręce "potrzebujących" - natomiast "widzę z pamięci" a jeśli nie widzę to teoretycznie skojarzę jak co może świecić na podstawie doświadczenia.
XHP35 w refie SMO rzeczywiście daje mniej wyrazistą koronę ale znowu wchodzimy na śliski temat bo nie mając żadnej z latarek w ręku określanie proporcji ilości światła w spocie do wartości światła w koronie nie wnosi wiele - tylko osoby zorientowane "uchwycą" matematycznie wyrażoną różnicę, łatwiej powiedzieć - mniej światła w koronie, niestety nie wskazując poziomu bo sie po prostu nie da ;)

W związku z powyższymi nie wybijam Ci z głowy tylko wskazuje cechy - S11 z boostem na XHP35 jest moim zdaniem lepszy dla dozorcy bo w każdej chwili ma maxa dla nerda FT03 jest lepszy bo "na początku" ma więcej światła które zdycha 20 minut później do poziomu S11 ;)
Co do sterownika boost (tutaj ogólnie o sterownikach https://diodek.pl/podstawowa-wiedza-na- ... ompendium/ ) to raczej takiej rozbudowanej konfiguracji to rzadko lub wcale a jeśli juz to tylko w latarkach tych lepszych/droższych producentów.
Sterowniki Convoya z oprogramowaniem biscotti są przykładem że można, ale nie każdemu będą odpowiadać poziomy/ilości światła, a programowalnego boosta to poniżej 30 dolarów/sztuka nie widziałem ...
I na koniec - gdybyś był teoretycznie przygotowany to łatwiej byłoby Ci zrozumieć pewne niuanse latarkowe - nie znam i nie wiem wszystkiego ale wiem że hardkorowo z niewielkich latarek można zrobić potwora na krótko - dla nerda to efekt WOW i fajna rzecz, dla osób praktycznych latarka MUSI być solidna i NIE MUSI mieć 5000 lm - ale powinna mieć stabilizację na każdym z trybów bo to znacznie podnosi pewność działania na dowolnym trybie - coś jak posiadanie araba do zawodów i perszerona do orki ...
phoenix

Post autor: phoenix »

Chwilkę mnie nie było, praca no i fakt, że Astrolux FT03 był dostępny tylko z barwą światła opisywaną jako 6000-6500K. Teraz pojawiła się też 5700K więc zamówiłem. Chyba trafiłem dodatkowo na promocję bo razem z przesyłką EU Priority Line zapłaciłem 140zł.

Teraz pora na zakup dobrej baterii 26650. Czy wspomniany wcześniej Shockli 26650 5500mAh to dobre ogniwo czy może jest jeszcze coś lepszego?

No i ostatnia sprawa. Do 18650 mam ładowarkę Xtar VP2. Nie ma w specyfikacji wspomniane, że ładuje 26650, chociaż opisy w niektórych sklepach wspominają iż ładuje ona też 26650 (pewnie zrobili jakieś copy > paste bez weryfikacji). Ale o ile dobrze poczytałem to 26650 różni się tylko rozmiarem. Tak więc o ile "wejdzie" do slotu/komory ładowarki (a nie powinno być z tym problemu) to powinno się naładować. Czy mam rację?
Mociumpel

Tak.
phoenix

Post autor: phoenix »

To "Tak." jest odnośnie ładowania czy ogniwa?
Mociumpel

Obydwa 😁 zdolność ładowania 18650 nie wyklucza 26650, kwestia tylko czy się zmieści lub jak jest wneka za mała, w sensie krotka, wtedy można metoda druciarska "wydłużając" płaska blaszka elektrody ponad pojemnik.
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Propo ogniwa, Shockli jest bardzo dobre, zmierzona pojemność ogniwa przekracza tą zadeklarowaną przez producenta, na niektórych testach nawet 6000mAh, choć te wyniki są naciągane, no ale tak z 5600mAh będą mieć.
Yacek

Post autor: Yacek »

Można gdzieś jeszcze dostać S11 ze sterownikiem boost i XHP35 ?
Ogólnie nie mogę nic ciekawego z boostem, zabezpieczeniem termicznym i Anduril namierzyć do 400zł właśnie.
Ostatnio zmieniony sobota 12 wrz 2020, 15:25 przez Yacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

1. Nie istnieje takowa latarka - S11 w wersji z XHP 35 to mod zrobiony samodzielnie przeze mnie - czyli jak chcesz to "se zrób"
2. Anduril w boostach - trwają próby ale póki co jeszcze nie uświadczysz ...
3. obecnie moim ulubionym świecidłem z ta diodą i sterownikiem jest zoom Convoy Z1 ;)
Yacek

Z1 faktycznie nie brałem pod uwagę, może jednak warto przeprosić się z zoomem i jeden w kolekcji mieć. Z tego co widzę, to jest wersja 4 i 12 trybowa.
Yacek

Ciekawie prezentują się KDLITKER C8.2 i C21, jednak spory minus jak dla mnie to brak portu USB do ładowania. Ciężko znaleźć coś z boostem i wbudowaną ładowarką. Ze szperaczy to jeszcze FT02, ale coś bardziej zbliżone do EDC już gorzej.
ODPOWIEDZ