Akumulatory 18650 Samsung INR18650-35E 3500mAh z Allegro
Akumulatory 18650 Samsung INR18650-35E 3500mAh z Allegro
Witajcie. Ostatnio z ciekawości zakupiłem kilka sztuk akumulatorów Samsung INR18650-35E z serwisu Allegro. Zaciekawił mnie fakt, że sprzedawane są jako nowe, na pełen rachunek i w cenie niższej niż osobiście kupuję w hurcie w oficjalnej dystrybucji. Dziś przyszły, wszystko ładnie, pięknie, wygląd identyczny, waga "organoleptycznie" ta sama. Wyjmując je z pudełka zauważyłem ciekawy efekt - coś grzechocze w środku... Widziałem już patenty typu obudowa w rozmiarach 18650 a w środku podlutowany maleńki akumulator i wypełnienie czymś sypkim. Sprawdziłem po kolei wszystkie i ten objaw ma 3/4 zakupionych akumulatorów. To brzmi dosłownie jak farba w sprayu z kulką w środku Poniżej link do filmu w którym starałem się pokazać ten efekt:
Powiem szczerze, przerzuciłem już grube setki tych akumulatorów i nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Teraz pytanie co może dawać taki efekt w akumulatorze przemysłowym (bez płytki PCB) Znając pobieżnie budowę ogniwa Li-Ion bez zabezpieczenia, jedyne co przychodzi mi na myśl to bezpiecznik ciśnieniowy i jakiś jego feler (co innego może latać w akumulatorze bez zabepieczenia). No nic, założyłem dyskusję i poprosiłem sprzedawcę o wyjaśnienie. W poniedziałek wrzucam kilka sztuk na analizer i będę wiedział coś więcej,
Powiem szczerze, przerzuciłem już grube setki tych akumulatorów i nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Teraz pytanie co może dawać taki efekt w akumulatorze przemysłowym (bez płytki PCB) Znając pobieżnie budowę ogniwa Li-Ion bez zabezpieczenia, jedyne co przychodzi mi na myśl to bezpiecznik ciśnieniowy i jakiś jego feler (co innego może latać w akumulatorze bez zabepieczenia). No nic, założyłem dyskusję i poprosiłem sprzedawcę o wyjaśnienie. W poniedziałek wrzucam kilka sztuk na analizer i będę wiedział coś więcej,
Re: Akumulatory 18650 Samsung INR18650-35E 3500mAh z Allegro
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Dzięki Dziubek. Czyli jest to jakiś grade B/C tych ogniw, stąd zapewne różnica w cenie. Pytanie tylko czy po czasie ten defekt nie wpłynie na funkcjonowanie akumulatora...
Sometimes darkness can show you the light
Niestety tego Ci nie powiem, przerobiłem też trochę akumulatorów, ostatnio nawet kilka sztuk z alledrogo (właśnie Samsungi), ale takiego kwiatu nie miałem.
Może te ogniwa miały iść do utylizacji, ale podczas drogi tam ktoś je przytulił i trafiły na rynek. Moim zdaniem takie sztuki nie powinny być sprzedawane bo klasa C to są te z odzysku, używane czy lekko uszkodzone. Niestety nie ma dokładnej definicji co znaczy w tym przypadku uszkodzone, ale jeżeli coś w środku lata, to raczej nie jest dobrze.
Osobiście bym je oddał bądź żądał wymiany, ale to tylko moje zdanie.
Może te ogniwa miały iść do utylizacji, ale podczas drogi tam ktoś je przytulił i trafiły na rynek. Moim zdaniem takie sztuki nie powinny być sprzedawane bo klasa C to są te z odzysku, używane czy lekko uszkodzone. Niestety nie ma dokładnej definicji co znaczy w tym przypadku uszkodzone, ale jeżeli coś w środku lata, to raczej nie jest dobrze.
Osobiście bym je oddał bądź żądał wymiany, ale to tylko moje zdanie.
-
Pytanie czy ten metal nie przetrze warstw elektrod? I bum.. Na rower to na pewno bym ich nie zabrał. Dla mnie to uszkodzone ogniwa.
Kupowałem nowe, jak i z demontażu po taniości od wielu osób nawet tu na forum. Nigdy na takie ogniwo nie trafiłem.
Hej.
Zdarzają się takie akumulatory, w 35E samsunga jest tego na potęgę. Z bardzo starych zapasów miałem jeszcze takie 22P.
Z tego co się orientuję to nic złego się z tym po czasie nie dzieje.
To technologiczna rurka na którą nawija się okładziny z masą czynną.
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Zdarzają się takie akumulatory, w 35E samsunga jest tego na potęgę. Z bardzo starych zapasów miałem jeszcze takie 22P.
Z tego co się orientuję to nic złego się z tym po czasie nie dzieje.
To technologiczna rurka na którą nawija się okładziny z masą czynną.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Jak tam rozmowy ze sprzedającym ?
Zwróciłem bez problemu ale... Co się okazało? Wczoraj przyszła dostawa tych ogniw z oficjalnej dystrybucji i mniej więcej 1/5 ogniw delikatnie grzechocze (może nie jak te z Allegro ale jednak słyszalnie). Teraz już zgłupiałem i nie wiem czy to zjawisko miało już miejsce wcześniej i tego nie zauważałem, czy jest to świeża sprawa. Ogniwa (te delikatnie grzechoczące) pomierzyłem kontrolnie i mają fabryczne parametry.
Grzechoczą i tyle, proces produkcyjny i lub późniejszy skurcz materiału robi swoje. Nie ma to wpływu na ogniwa.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
A skąd ta teza ? Multum ogniw przerobiłem i nigdy takiego nie miałem, więc temat znam z teorii, ale osobiście nigdy nikomu bym nie polecał takiej sztuki. Prędzej na utylizację oddam dla bezpieczeństwa swojego i innych.
Jeżeli jest takie bezpieczne jak twierdzisz, to czemu nie ma słowa o tym że ogniwo może być alternatywą dla grzechotki w karcie katalogowej produktu ? Moim zdaniem nie jest to normalne zachowanie produktu.
Napisałem do BTO, podlinkowałem film Bociana i dostałem taką oto odpowiedź.
Wnioski niech każdy wyciągnie sam.Według naszej wiedzy w przypadku ogniw Li-ION nie powinno być słychać żadnych stuków przy potrząsaniu.
W przypadku wstąpienia opisanych objawów, uznalibyśmy akumulator z uszkodzony i przeznaczyli go do utylizacji.
Korzystnie z niego byłoby bowiem bardzo ryzykownie, mogłoby zakończyć się wybuchem i pożarem.
Dziubek, a z kim pisałeś z BTO? Moje ostatnie zamówienie było co prawda z Batimexu (BTO w tym czasie czekało na dostawę) i z tego co widzę od kilku dni mają już na stanie. Mam dziwne przeczucie, że ta ich ostatnia dostawa może mieć ogniwa z tym samym objawem, tylko jeszcze o tym nie wiedzą
Arkadiusz Sumarowski
a.sumarowski@bto.pl
a.sumarowski@bto.pl
BTO niech sobie otworzy dowolne pudełko z 35E i ciekawe czy będą rzeczywiście utylizować każde takie ogniwo