A czy odpadanie diody z ciepła może być skutkiem wadliwego akumulatorka?
Bo przyznam, że kiedyś latarka świeciła dobrze i się nie nagrzewała. Jak mi dioda odpadła to świeciłem może z 10 min, rączka się nagrzała, że aż parzyła.
Convoy M1
Re: Convoy M1
Jeżeli akumulator się grzeje, to jest źle i nadaje się do utylizacji, ale bardziej obstawiałbym złe odprowadzanie ciepła z podłoży diody, to popularny przypadek a w tańszych latarkach, o względnej mocy, niemal pewniak.
Jaki masz akumulator ? Podaj markę / model. Nie ma też na oko jakiś uszkodzeń mechanicznych ?
Starsze modele Convoya mają sterowniki bez zabezpieczeń termicznych, stąd też szczególnie polecane są zimą Podejrzewam że nie parzyła bo dioda miała źle odprowadzane ciepło.
Jaki masz akumulator ? Podaj markę / model. Nie ma też na oko jakiś uszkodzeń mechanicznych ?
Starsze modele Convoya mają sterowniki bez zabezpieczeń termicznych, stąd też szczególnie polecane są zimą Podejrzewam że nie parzyła bo dioda miała źle odprowadzane ciepło.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Aku NCR18650PF Li-ion MH12210 (zielony)
Piszesz, że początkowo latarka się nie nagrzewała, potem odpadła dioda, a teraz potrafi nagrzać się mocno. Obstawiam, że początkowo latarka miała kiepskie odprowadzanie ciepła z diody, co doprowadziło do jej odlutowania, a teraz, po naprawie jest właśnie tak jak być powinno, ciepło jest dobrze odprowadzane na korpus latarki.
Nie, na początku grzało mało. Z czasem mocniej, aż odpadła dioda (po kilku latach). Pewnie się coś zużyło.
Nie, dioda się odlutowała i tyle. Było mówione wcześniej, złe odprowadzanie ciepła było powodem tego że latarka się nie nagrzewała a następstwem tego jest sytuacja która aktualnie ma miejsce.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube