Lampka czołówka - pomoc w wyborze

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
fifrak

Lampka czołówka - pomoc w wyborze

Post autor: fifrak »

Hej

Mam prośbę czy moglibyście polecić mnie jakąś dobra czołówkę, którą mógłbym kupić w sensownej kasie na aliexpress.

Moje wymagania co do lampki, to:
- relatywnie duża moc/ilość światła
- żeby świeciła stosunkowo długo
- kilka trybów świecenia
- zasilanie jeśli możecie zaproponować dwa warianty to byłoby fajnie, jeden na klasyczne AA, a drugi na 18650 ostatnio dostałem 3 baterie ze starych laptopów, więc się kilka ogniw znajdzie do ponownego użycia...

Jeśli chodzi o ilość światła i czas działania takim moim wyznacznikiem jest Sunwayman D40A i fajnie by było jakby czołówka była porównywalna lub lepsza od tej latarki :)

Pozdrawiam
Sunwayman D40A | Lumintop Tool | Convoy S2+ | Convoy S3 | Convoy C8 | Convoy M1
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Tu masz temacik o świetnej i niedrogiej czołówce z wystarczającą ilością światła i produkowaną w kilku wersjach w zależności od potrzeb viewtopic.php?t=19514
Jednak takie dwa rodzaje zasilania będą trudne do pogodzenia w jednej latarce.
fifrak

To nie ma być oba warianty w jednej latarce. Albo AA albo 18650.
medyk81

Post autor: medyk81 »

Skilhunt H03 za ok. 30$. Wątek podał kolega wyżej.
fifrak

Ok, jest to ciekawa opcja, a są jeszcze jakieś inne alternatywy?
plecho1
Kontakt:

Tu masz mocne i dobre latarki http://flashlight.nitecore.com/ILLUMINATION/H/
Osobiście używam Xtar H3, też świetna latarka na ogniwo 18650 w Polsce do kupienia za około 160zł.
raptofil

Post autor: raptofil »

Miałem taki sam dylemat i zrobiłem swoją własną latarkę czołową na bazie convoya s3 jak i znajomemu na s2+. Kupujesz opaskę na głowę "SKILHUNT HB1" np. na BG, do niej możesz zamontować bez problemu w/w latarki. A jak domówisz jeszcze tuleje na ogniwa 18350 plus owe ogniwa masz mini światełko, nie tylko jako czołówka.

Owe latarki możesz kupić złożone, albo zrobić je po swojemu.

Obrazek

Na powyższym zdjęciu convoy s2+ 18350.
plecho1
Kontakt:

Tylko taka kątowa jest o wiele bardziej praktyczna bo możemy dowolnie zmieniać kąt nachylenia. Po wyjęciu z opaski można używać jako ręcznej latarki lub przypiąć do ubrania lub paska albo postawić na równej powierzchni. Mam kilka latarek i najczęściej używam tej kątowej Xtara ewentualnie innej czołówki z rozproszonym światłem do różnych prac mechanicznych czy elektrycznych. Niedrogie i ciekawe czołówki wystawia czasem na OLX jeden człowiek, ma w swojej ofercie ciekawy klon HC30 modowany przez siebie z dioda Nicha.
raptofil

Post autor: raptofil »

Cóż. Nie nakazuje autorowi wejść w moje rozwiązanie. Tylko daje propozycje, którą może wykorzystać albo i nie. Za moją propozycją przemawia łatwa modowalność, możliwość zastosowania jako podręcznego edc, przy zastosowaniu magnesu w dupce przyczepi się do każdej metalowej powierzchni albo oświetlenia na rower.

Oczywiście, latarkę kątową można również do tego wykorzystać, ale moim zdaniem, będzie mniej poręczna do tego. Ile latarek, tyle opinii :)
Ostatnio zmieniony środa 24 maja 2017, 07:38 przez raptofil, łącznie zmieniany 1 raz.
plecho1
Kontakt:

Mam też S2+ z trzema XG2 i powiem szczerze że prawie cały czas leży w szufladzie :) Dziś dla testu do tego Xtara wsadziłem diodę Nichia o barwie 4000k co dało fajny efekt więc w porównaniu do oryginalnej zimnej XM-L2.
fifrak

raptofil pisze:Miałem taki sam dylemat i zrobiłem swoją własną latarkę czołową na bazie convoya s3 jak i znajomemu na s2+. Kupujesz opaskę na głowę "SKILHUNT HB1" np. na BG, do niej możesz zamontować bez problemu w/w latarki. A jak domówisz jeszcze tuleje na ogniwa 18350 plus owe ogniwa masz mini światełko, nie tylko jako czołówka.

Owe latarki możesz kupić złożone, albo zrobić je po swojemu.

Na powyższym zdjęciu convoy s2+ 18350.
Właśnie sam myślę nad tym rozwiązaniem.
Wypatrzyłem takie coś: https://pl.aliexpress.com/item/Free-shi ... 273.CHhlni

I do tego Convoy S2+ T6-4C 7135x6 dodatkowo do niej chciałem wziąć klips do paska plus dyfuzor.

A jakiejś tańszej latarki do około 20€ nie będzie w wariancie kątowym, takiego odpowiednika S2+?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Napiszę coś, co już kilkukrotnie pisałem w innych tematach.
Zastosowanie czołowej latarki kątowej jako zwykłej ręcznej, jest dużo wygodniejsze niż zastosowanie convoya jako latarki czołowej.
Jak doliczysz do S2+: opaskę, magnes, klips, przedłużkę na 18350 (żeby zmniejszyć wagę), czyli wszystko to, co w skilhuncie dostajemy w zestawie, to okazuje się, że Skilhunt wcale nie wychodzi tak drogo.
plecho1
Kontakt:

Za około 25 dolarów powinieneś znaleźć starszą wersję Skilhunt H02. Może z jakimś kodem zejdziesz do 20. Kiedyś awaryjnie używałem Convoy S2+ w takiej opasce i na większe odległości mogła by jeszcze być ale przy mniejszych świeci trochę za wysoko. Zastanów się jeszcze do czego ta lararka będzie Ci potrzebna, czy będziesz nią świecił do powiedzmy 30m czy może bliżej bo od tego zależy jaki rodzaj optyki warto wybrać. Na bliższe odległości warto wybrać z soczewką rozpraszającą dzięki czemu strumień światła będzie szerszy i równomierny. Jeśli na większe odległości to lepiej reflektor OP.
fifrak

Re: Lampka czołówka - pomoc w wyborze

Troszkę czasu minęło i zasadniczo, w końcu nie kupiłem czołówki, bo zacząłem używać S2+ na opasce, ale jednak typowa czołówka jest mnie potrzebna, no ta opcja nie zdaje do końca egzaminu. Na podstawie tego co napisałaście rozważam tego skilhunt h03, ale widzę również h04. Dodatkowo wypatrzyłem Convoy H1 oraz nitecore hc33 hc60 hc65 i nie powiem, troszkę się mnie mętlik zrobił w głowie...
Co byście dzisiaj polecili, dzisiaj jeśli chodzi o taką czołówkę, może coś jeszcze wartego jest rozważenia? Mój wymóg to zasilanie na 18650 i z ceną tak max do 50€, ale wiadomo jak za 25-30€ jest coś dobrego, to nie chcę przepłacać.
plecho1
Kontakt:

Re: Lampka czołówka - pomoc w wyborze

ODPOWIEDZ