Walka przeciwko COVID-19 światłem i ozonem
Walka przeciwko COVID-19 światłem i ozonem
W związku z pandemią COVID-19 postanowiłem zrobić coś- co pozwoli ochronić moja rodzinę przed wirusem (choć czy się uda czas pokaże).
Powstały dwa projekty :
-przerobiłem Xiaomi Mi Air Purifier 2S na przepływowy sterylizator powietrza UV-C
-zbudowałem przenośny ozonator również z lampami UV-C
Lampy których użyłem to świetlówki 6W G5 UV-C OSRAM.
Generator ozonu 10g/h podczas pracy.
Filtr pracuje cały czas w pokoju.
Ozonatora używam co dzień po powrocie z pracy przez 10-15min w aucie.
Pierwsza próba w aucie - użyłem zasilacza od oświetlenia awaryjnego. Nie patrzcie bezpośrednio w UV...
Mimo niskiego prądu (na zasilaczu warsztatowy) zasilacz "awaryjny" ma problemy z zapłonem na ładowarce samochodowej USB- przez co próby trwały 3h. Myślę że jak to wypali, zrobię kilka sztuk dla personelu karetek pogotowia.
Zdrowia wszystkim życzę!
Powstały dwa projekty :
-przerobiłem Xiaomi Mi Air Purifier 2S na przepływowy sterylizator powietrza UV-C
-zbudowałem przenośny ozonator również z lampami UV-C
Lampy których użyłem to świetlówki 6W G5 UV-C OSRAM.
Generator ozonu 10g/h podczas pracy.
Filtr pracuje cały czas w pokoju.
Ozonatora używam co dzień po powrocie z pracy przez 10-15min w aucie.
Pierwsza próba w aucie - użyłem zasilacza od oświetlenia awaryjnego. Nie patrzcie bezpośrednio w UV...
Mimo niskiego prądu (na zasilaczu warsztatowy) zasilacz "awaryjny" ma problemy z zapłonem na ładowarce samochodowej USB- przez co próby trwały 3h. Myślę że jak to wypali, zrobię kilka sztuk dla personelu karetek pogotowia.
Zdrowia wszystkim życzę!
Re: Walka przeciwko COVID-19 światłem i ozonem
Fajne, fajne, przydatne na pewno nie tylko do walki z COVID-19.
Jak to jest w końcu z tą dezynfekcją ozonem? Zabija ozon tego dziada, czy nie?
Jakieś sprawdzone,wiarygodne informacje?
Jak to jest w końcu z tą dezynfekcją ozonem? Zabija ozon tego dziada, czy nie?
Jakieś sprawdzone,wiarygodne informacje?
Zabić nie bo wirusy nie są żywe jak już to dezaktywować
Fajne projekty
Fajne projekty
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
@Hahar
Cześć, kopę lat
Co do samej sensowności zmontowanego urządzenia, to ja mam poważne wątpliwości... OK, "przemiela" to (sterylizuje) powietrze jakie do niego wchodzi i wychodzi (sterylne). Postawisz to w kącie czy na stole i "obrabia" on powietrze w swoim najbliższym otoczeniu. Ale czy uchroni przed infekcją? Z tego co doczytałem, infekcja zazwyczaj przebiega drogą kropelkową (ktoś kichnie i zakasła/zakaszle? - ty wciągniesz częściowo ten "spray" (rozsiane w powietrzu wirusy znajdujące się w wydzielinach nosa/gardła). Kolejna droga to dotykanie powierzchni - ktoś przysłowiowo wytrze "gila" w dłoń/rękaw potem czegoś dotnie (np. klamki czy przycisku w windzie), Ty tego dotykasz, potem nawet odruchowo/bezwiednie, potrzesz nos czy usta tą samą dłonią i jest to potencjalna droga zakażenia. A już skrajnie patrząc- goszcząc w domu kogoś zainfekowanego (z objawami, czy nawet podobno bez) z pewnością nie będzie on kichał/kaszlał specjalnie w kierunku tego urządzenia... Przepraszam jeśli popsułem lepsze samopoczucie, związane z posiadaniem takiego urządzenia, bo projekt jest według mnie ciekawy i zasługuje na uznanie, ale czy będzie skuteczny?
Cześć, kopę lat
To szczerze nie zazdroszczę "porażenia" narządu wzroku UV z poziomu C. Niestety część (zapewne niezauważalnych pozornie zmian) może być już nieodwracalne... Z tym pasmem serio nie ma żartów! Pasmo UV-C w większości (na szczęście) jest filtrowane w atmosferze, bo inaczej bytność większości przedstawicieli fauny na tym padole byłaby zagrożonaNie patrzcie bezpośrednio w UV...
Co do samej sensowności zmontowanego urządzenia, to ja mam poważne wątpliwości... OK, "przemiela" to (sterylizuje) powietrze jakie do niego wchodzi i wychodzi (sterylne). Postawisz to w kącie czy na stole i "obrabia" on powietrze w swoim najbliższym otoczeniu. Ale czy uchroni przed infekcją? Z tego co doczytałem, infekcja zazwyczaj przebiega drogą kropelkową (ktoś kichnie i zakasła/zakaszle? - ty wciągniesz częściowo ten "spray" (rozsiane w powietrzu wirusy znajdujące się w wydzielinach nosa/gardła). Kolejna droga to dotykanie powierzchni - ktoś przysłowiowo wytrze "gila" w dłoń/rękaw potem czegoś dotnie (np. klamki czy przycisku w windzie), Ty tego dotykasz, potem nawet odruchowo/bezwiednie, potrzesz nos czy usta tą samą dłonią i jest to potencjalna droga zakażenia. A już skrajnie patrząc- goszcząc w domu kogoś zainfekowanego (z objawami, czy nawet podobno bez) z pewnością nie będzie on kichał/kaszlał specjalnie w kierunku tego urządzenia... Przepraszam jeśli popsułem lepsze samopoczucie, związane z posiadaniem takiego urządzenia, bo projekt jest według mnie ciekawy i zasługuje na uznanie, ale czy będzie skuteczny?
Sometimes darkness can show you the light
Gdzieś czytałem artykuł o wykorzystaniu lamp UV-C w publicznej komunikacji w Chinach; rzekomo lampy o bardzo wąskim spektrum i odpowiednio dobranej długości fali, która ma stanowić kompromis między bezpieczeństwem dla człowieka, a skutecznością w walce z bakteriami/wirusami. Lampy umieszczone na suficie, widoczne tylko bezpośrednio od dołu. Według opisu, miałoby to szybko zwalczać zarazę, która pojawiła się w powietrzu, czytaj: drogą kropelkową.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
„Promienie Roentgena (duże dawki) działają jonizująco i powodują nieodwracalne uszkodzenie struktury wirusów. Niszcząco na wirusy działają promienie UV o długości 260 nm, które uszkadzają strukturę kwasów nukleinowych. Zbyt jednak krótkotrwałe działanie promieni nadfioletowych prowadzi jedynie do wystąpienia mutacji w kwasie nukleinowym.
W obecności barwników (błękit metylenowy, czerwień obojętna), wirusy wykazują nadwrażliwość na promienie słoneczne, co może być wykorzystane do inaktywacji wirusów.”
Fragment z artykułu : https://rozanski.li/5244/sars-cov-2-i-c ... zemyslenia
W obecności barwników (błękit metylenowy, czerwień obojętna), wirusy wykazują nadwrażliwość na promienie słoneczne, co może być wykorzystane do inaktywacji wirusów.”
Fragment z artykułu : https://rozanski.li/5244/sars-cov-2-i-c ... zemyslenia
Natrafiłem dziś przez przypadek na poniższy artykuł:
https://www.komputerswiat.pl/artykuly/r ... or/pg86b6k
https://www.komputerswiat.pl/artykuly/r ... or/pg86b6k
Sometimes darkness can show you the light
Cześć - jeszcze widzę...
Wiem że ozon i UV-C nie ubije całego wirusa, ale mam nadzieję pomoże i przy odrobinie szczęścia nie złapie bakcyla.
Idealnie by było zastosowanie bardzo drobnego filtra hepa i UV-C w filtrze auta i maseczce - pracuję nad tym.
Teraz przepis na przepływowy sterylizator powietrza UV-C, potrzebne będą :
-śmietlowka UV-C
-elektroniczny "dławik/zapłon" do niej
-wentylator łazienkowy "kanałowy"
-"kratki" wentylacyjne (plastikowe zaślepki do nich)
-rura 100ka biała do wentylacji
-trochę przewadów
-godzina czasu
-przyłbica do spawania Całość składamy tak żeby świeciło (patrzymy czy świeci w przyłbicy - inaczej 3dni w plecy) i wiało jednocześnie , kratki montujemy tak aby nikt nie spojrzał bezpośrednio w lampę.
Montujemy ustrojstwo pod sufitem i mamy nadzieję że utłucze wirusa...
Ta sztuka idzie do apteki za free...
Czesci na następne w drodze.
Jak zdobędę kasę będą kolejne stacjonarne i może nawet mobilne (do karetek).
Wiem że ozon i UV-C nie ubije całego wirusa, ale mam nadzieję pomoże i przy odrobinie szczęścia nie złapie bakcyla.
Idealnie by było zastosowanie bardzo drobnego filtra hepa i UV-C w filtrze auta i maseczce - pracuję nad tym.
Teraz przepis na przepływowy sterylizator powietrza UV-C, potrzebne będą :
-śmietlowka UV-C
-elektroniczny "dławik/zapłon" do niej
-wentylator łazienkowy "kanałowy"
-"kratki" wentylacyjne (plastikowe zaślepki do nich)
-rura 100ka biała do wentylacji
-trochę przewadów
-godzina czasu
-przyłbica do spawania Całość składamy tak żeby świeciło (patrzymy czy świeci w przyłbicy - inaczej 3dni w plecy) i wiało jednocześnie , kratki montujemy tak aby nikt nie spojrzał bezpośrednio w lampę.
Montujemy ustrojstwo pod sufitem i mamy nadzieję że utłucze wirusa...
Ta sztuka idzie do apteki za free...
Czesci na następne w drodze.
Jak zdobędę kasę będą kolejne stacjonarne i może nawet mobilne (do karetek).
ludziska zarówno ozon jaki UVC działa mega szkodliwie na człowieka.
O3 w zależności od stężenie trzeba albo wentylować mechanicznie albo wietrzyć , aby zapewnic rozpad 03
Robiłem chwilę przy klimatyzacjach i powiem tak ozonowanie auta 30min to albo pseudo ozonowanie gdzie po 15 min wsiadasz/ a nie jak niektórzy od razu w trasę/ i jedziesz albo czekasz 3h przy włączonym nawiewie mechanicznym i otwartych szybach. po zatym to G%%%%o da jak masz coś wilgotnego.
UVC liczy się MOC oraz długość świetlówki przy takim przepływie powietrza jak nasz oddech powinno być z 3x plus bariera mechaniczna która spowalnia medium.
jak myślicie dlaczego w akwarystyce profesjonalnej mamy żarówki po 500W lub więcej a przy tym trzeba zauważyć że sterylizacja jest podawana w sposób ciągły.
to taka mała dygresja
O3 w zależności od stężenie trzeba albo wentylować mechanicznie albo wietrzyć , aby zapewnic rozpad 03
Robiłem chwilę przy klimatyzacjach i powiem tak ozonowanie auta 30min to albo pseudo ozonowanie gdzie po 15 min wsiadasz/ a nie jak niektórzy od razu w trasę/ i jedziesz albo czekasz 3h przy włączonym nawiewie mechanicznym i otwartych szybach. po zatym to G%%%%o da jak masz coś wilgotnego.
UVC liczy się MOC oraz długość świetlówki przy takim przepływie powietrza jak nasz oddech powinno być z 3x plus bariera mechaniczna która spowalnia medium.
jak myślicie dlaczego w akwarystyce profesjonalnej mamy żarówki po 500W lub więcej a przy tym trzeba zauważyć że sterylizacja jest podawana w sposób ciągły.
to taka mała dygresja
"Ze względu na jego krótki czas połowicznego rozpadu (półokresu trwania), ozon rozpadnie się praktycznie zaraz po jak zostanie wyprodukowany. Półokres trwania w wodzie to około 30 minut, co oznacza, że co każde pół godziny stężenie ozonu redukuje się o połowę w stosunku do początkowego (poprzedniego) stężenia."
Dodatkowo ozon jest znacznie cięższy od powietrza, czyli opada na dół.
Jak zrobię ozonowanie auta przez 10min o godzinie 15ej, a wsiadam o 4ej dnia następnego - to na bank ozonu już tam nie ma.
Do pracy przyjeżdża firma i robi ozonowanie pomieszczeń- po pół godzinie (twierdzą) można już tam wchodzić.
Przepływowe sterylizatory UV-C też mamy-w znacznie większej ilości i znacznie większej cenie...
Żaden nie ma 500W...
Przykładową specyfikacja lampy do oczka/akwarium:
"Specyfikacja:
MOC lampy : 36 W
WIELKOŚĆ AKWARIUM : DO 1000 LITRÓW
WIELKOŚĆ STAWU : DO 35000 Litrów"
Taaa-UV i ozon jest szkodliwy - zgadza się.
Ale nie potrzeba 0,5kW UV żeby działało i
po kilku godzinach po ozonowaniu można spokojnie wejść.
A jeśli źródło UV jest osłonięte może "mielić" powietrze w pomieszczeniu 24/h.
Dodatkowo ozon jest znacznie cięższy od powietrza, czyli opada na dół.
Jak zrobię ozonowanie auta przez 10min o godzinie 15ej, a wsiadam o 4ej dnia następnego - to na bank ozonu już tam nie ma.
Do pracy przyjeżdża firma i robi ozonowanie pomieszczeń- po pół godzinie (twierdzą) można już tam wchodzić.
Przepływowe sterylizatory UV-C też mamy-w znacznie większej ilości i znacznie większej cenie...
Żaden nie ma 500W...
Przykładową specyfikacja lampy do oczka/akwarium:
"Specyfikacja:
MOC lampy : 36 W
WIELKOŚĆ AKWARIUM : DO 1000 LITRÓW
WIELKOŚĆ STAWU : DO 35000 Litrów"
Taaa-UV i ozon jest szkodliwy - zgadza się.
Ale nie potrzeba 0,5kW UV żeby działało i
po kilku godzinach po ozonowaniu można spokojnie wejść.
A jeśli źródło UV jest osłonięte może "mielić" powietrze w pomieszczeniu 24/h.
-
Pohádky z mechu a kapradí .....
Widziałem takie DIY oczyszczacze, ale już dawno jak na jakimś anglojęzycznym forum łepek ze sklejki składał, ale to było przed covidem-19.
Z tego co widzę to ozon-zły UV złe, więc pozostaje negatywna jonizacja a zapewne najlepiej w połączeniu z UV lub z ozonowaniem tylko w odpowiednich dawkach i określonym czasie. Co do akwarium to narurowe przepływowe filtry UV mają działać (zależnie od wielkości baniaka) maks. 1h/dobę. Chyba że coś się zmieniło przez ostatnie ileś tam lat? Przy pracy 24/h zło i dobro zostanie zabite i życia w akwarium nie będzie.
Z tego co widzę to ozon-zły UV złe, więc pozostaje negatywna jonizacja a zapewne najlepiej w połączeniu z UV lub z ozonowaniem tylko w odpowiednich dawkach i określonym czasie. Co do akwarium to narurowe przepływowe filtry UV mają działać (zależnie od wielkości baniaka) maks. 1h/dobę. Chyba że coś się zmieniło przez ostatnie ileś tam lat? Przy pracy 24/h zło i dobro zostanie zabite i życia w akwarium nie będzie.
Panowie składacze zabijanie wirusa dowolnego UVC-em to kwestia odpowiednich urządzeń i jak ktoś ma odpowiednią wiedzę i umiejętności jest wstanie wykonać za 1/3 ceny urządzeń certyfikowanych urządzenie przepływowe o parametrach tego https://ultraviol.pl/produkty/lampy-bak ... nbve-60-p/ w wymiarze o połowę mniejszym na takiej lampce https://www.osram.pl/ecat/PURITEC%20HNS ... P_1164638/ z takim http://www.swiatloonline.pl/statecznik- ... -3437.html statecznikiem - kwestia obudowy, wiatraka i dopieszczenia szczegółów to tylko cyzelowanie wzorca fabrycznego.
Widziałem "chałupniczy" prototyp za ok 250 zł wyglądał jak zbrodnia elektryczna ale spełniał swoja funkcję
Dodatkowo widziałem projekt jakiegoś bębna sterylizacyjnego na 5-7 takich świetlówek wielkość małej pralki (100 x 80 x 100 cm - wszystko z kwasówki do jakiegoś laboratorium) więc można, trzeba jedynie hajsu ...
Widziałem "chałupniczy" prototyp za ok 250 zł wyglądał jak zbrodnia elektryczna ale spełniał swoja funkcję
Dodatkowo widziałem projekt jakiegoś bębna sterylizacyjnego na 5-7 takich świetlówek wielkość małej pralki (100 x 80 x 100 cm - wszystko z kwasówki do jakiegoś laboratorium) więc można, trzeba jedynie hajsu ...
Ja tam uważam, że ozon jest bardzo dobry dla wirusów (w sensie bardzo zły dla ich bytu ).
Skoro po niecałej godzinie od 15-sto minutowego ozonowania samoróbką za około 100zł same strzelają balony z helem przy suficie, to jak się mogą mieć rozpylone w powietrzu wirusy..? Kubatura pomieszczenia około 50m3.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
Zgadza się chwilowe ozonowanie jest dobre, czyli złe dla drobnoustrojów. Myślę że 15min. dziennie w takim pomieszczeniu wystarczy. Można ozonować warzywa, owoce itp. dłużej zachowają przydatność do spożycia. Z tego co pamiętam stosowane są pewne rozwiązania w lodówkach,ale głowy nie dam bo już pamięć nie ta...
Mociumpel ja zakładam że tworzenie i renowacja to kwestia : wolnego czasu i pieniędzy, w szczególnych przypadkach dostępności części. Te trzy składniki do kupy i można zrobić wszystko.
PZDR
Mociumpel ja zakładam że tworzenie i renowacja to kwestia : wolnego czasu i pieniędzy, w szczególnych przypadkach dostępności części. Te trzy składniki do kupy i można zrobić wszystko.
PZDR