Szybki temat w formie recenzji.
Inspiracja zaczerpnięta z tego tematu użytkownika "Dariusz70"
AUTOPSJA
Zakup z Castoramy. Koszt niecałe 17 zł sztuka. Trzonek GU10, zasilanie 220V. Moc z pudełka - 7W, jasność 540 lumenów, ściemnialna.
Budowa - szklana z zewnątrz, plastikowa soczewka rozpraszająca w stylu "oczy muchy".
Budowa wewnątrz...radiator...jak poniżej, czyli taka nędzna namiastka dzięki której ma to nie paść po kilku minutach, jednak gwarantuje minimalnie 100 st jak nie więcej na MCPCB ledów w trakcie pracy.
Całość zbudowana bazie 10 ledów no-name, każdy 6V. Barwa według opisu 2700K. Moim zdaniem jest to wiarygodna ocena. Pod tym względem przypomina tradycyjne żarówki o mocy 40 - 60W.
Światła daje całkiem sporo, ilość przybliżona do żarówki 40 - 50W. Moc deklarowana to 7W, moc zmierzona to 5W. Pod względem temperatur piekarnik, nie sądzę, że żywotność przekroczy 1 rok domowego użytkowania. Producent (Castorama) chwali się gwarancją na 5 lat. Dziwny zabieg tym bardziej, że taki bubel naraża firmę na straty. Obudowy w trakcie pracy nie można złapać a przypominam, że całość siedzi w szkle które dobrym przewodnikiem ciepła nie jest, zatem co się dzieje w środku...
Całe bebechy przełożone do aluminiowej obudowy po żarówce E27 wytarganej z kosza. Wszystko pasuje niemal idealnie. Widoczna obudowa w całości z aluminium. Po pół godziny pracy, obudowa jest mocno gorąca, utrzymamy na niej rękę około 15 sekund.
Aluminiowa (nowa) obudowa tylko pokazuje, co teraz robią producenci, aby tylko sprzedać i mieć nadzieję, że nie mamy rachunku i nie będziemy reklamować. Moim zdaniem, jest to "żarówka" idealna do przeróbek, ale nie jako fabryczna do domowego użytku.
Diall GU10 7W z Castoramy - zobacz czy warto...
Re: Diall GU10 7W z Castoramy - zobacz czy warto...
Aktualizacja:
Kupiłem dwie kolejne na przeróbkę. Każda tym razem pobiera 8W. Akuminiowa obudowa na E27 jak na foto powyżej praktycznie parzy.
Kupiłem dwie kolejne na przeróbkę. Każda tym razem pobiera 8W. Akuminiowa obudowa na E27 jak na foto powyżej praktycznie parzy.
ILPT
Napisz może na czym polegać na ta przeróbka? Jakieś foto, może to kogoś zainspiruje?
Ja przerobiłem sobie tak: viewtopic.php?f=24&t=23155
8W i żeby parzyła. Może pobiera więcej mocy ?
-
Mam multum podobnych żarówek. Prawda. Piekarniki niesamowite. To się bardziej grzeje od tradycyjnych wolframów. Chłodzenie praktycznie zerowe + prawie pozamykane oprawy. Ale jednak te diody led, wytrzymują kilka lat użytkowania. Najczęściej w nich siadają kondensatory od temperatury. To ciągnie inne podzespoły. Te żarówki bardzo nie lubią przepięć w sieci. Jakaś marketowa wiertarka itp.