Co wpływa na małą ilość fps w grze?
Co wpływa na małą ilość fps w grze?
Witajcie, ściągnąłem grę która zalecane wymagania ma mniejsze niż mój laptop, jedynie procesor jest na równi z wymaganiami, a poza tym mam lepszą grafikę i tyle samo RAMu. Ale przy ustawieniach maksymalnych bardzo się zacina, szczególnie w scenerii z cieniami.
Zrobiłem screena z menadżera zadań jak wyglądało zużycie zasobów w czasie grania. Dodam, że nie jest to wina przegrzewania się, bo nawet w pierwszej minucie gry jest tak jak napisałem.
Nic nie jest na 90% czy wyżej, a wtedy pamiętam, że się sporo zacinała. Co może być wąskim gardłem?
Zrobiłem screena z menadżera zadań jak wyglądało zużycie zasobów w czasie grania. Dodam, że nie jest to wina przegrzewania się, bo nawet w pierwszej minucie gry jest tak jak napisałem.
Nic nie jest na 90% czy wyżej, a wtedy pamiętam, że się sporo zacinała. Co może być wąskim gardłem?
Re: Co wpływa na małą ilość fps w grze?
Zegar za niski jak na grę, zobacz w planie zasilania co masz ustawione
Zainstaluj MSI afterburner, włącz logowanie i będzie można zobaczyć jak wyglądają wszystkie parametry w czasie gry
Zainstaluj MSI afterburner, włącz logowanie i będzie można zobaczyć jak wyglądają wszystkie parametry w czasie gry
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Jeśli CI się zacina to masz za niski transfer pamięci między grafiką a dyskiem lub jeśli CI się cała gra mieści w pamięci to tak jak napisał @Rysiu daj na "maksymalna wydajność" (domyślnie wtedy procek i grafa pracują wtedy na maksa bez oszczędzania) i podłącz zasilanie sieciowe (dodatkowy warunek aby wyeliminować "wachlowanie zegarem") - jeśli wtedy będą ściny to problem leży w sterownikach (weź nowsze) lub pościnaj cienie - cienie zabijają shadery (przetwarzając dane powodują freezy czyli efekt "zamrożenia" scen)
Mam szybki dysk PCIe, jeśli o tym transferze mówisz. A cienie właśnie są problemem, bo tak to wszystko mam na ultra, ale jak włączę jakieś tam SSAO, to spada ilość fps drastycznie.
MSI Afterburner mi nie działa "nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest niepoprawna". A myślicie, że dokupienie 8GB RAMu pomoże? Bo mam 8 ale na jednej kości, słyszałem, że jak są dwie to jest lepiej (w sensie lepiej 2x4 niż 1x8) ale też nie wiem ile w tym prawdy. Na wykresie widać, że właśnie RAMu najwięcej zżera.
MSI Afterburner mi nie działa "nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest niepoprawna". A myślicie, że dokupienie 8GB RAMu pomoże? Bo mam 8 ale na jednej kości, słyszałem, że jak są dwie to jest lepiej (w sensie lepiej 2x4 niż 1x8) ale też nie wiem ile w tym prawdy. Na wykresie widać, że właśnie RAMu najwięcej zżera.
Odinstaluj i zainstaluj ponownie, Microsoft Visual C++ 2005 i C++ 2008 bo to problem systemowy.
Co za gra swoją drogą i jakie GPU dokładnie?
Możesz też sprawdzić NVidiaProfileInspector są tam poprawione profile optymalizacyjne na gier.
Jak laptop ma możliwość pracy w dual channel to tak 2 kości 2x4GB będą lepsze
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
The Long Dark, GPU GTX 1650 4GB
Nvidia Experience nie obsługuje tej gry do optymalizacji.
A nie zaraz...procesor w wymaganiach zalecanych jest i7 a ja mam i5. To może być powód? Na screenie z menadżera zadań przecież widać, że procesor nie jest tak wykorzystywany...
Nvidia Experience nie obsługuje tej gry do optymalizacji.
A nie zaraz...procesor w wymaganiach zalecanych jest i7 a ja mam i5. To może być powód? Na screenie z menadżera zadań przecież widać, że procesor nie jest tak wykorzystywany...
Dlatego piszę o Nvidia Profile Inspector
Zrób porządek z tym Visual C++ 2005 i C++ 2008, zainstaluj MSI Afterburner i włącz logowanie to będziemy wiedzieć więcej bo windowsowy manager jest zbyt prosty
PS. Co do sprawdzania wymagań to polecam stronę https://www.systemrequirementslab.com/c ... dark/12711
MSI wypluwa plik hml taki jak w załączniku (w tym przypadku zwijam białka na GPU i netflix na CPU), można otworzyć albo właśnie w tym programie, w notepad++ albo zaimportować do Excela
- Załączniki
-
- HardwareMonitoring.zip
- (17.07 KiB) Pobrany 25 razy
Udało się z tym MSI! A byłem w szoku, bo zwykle pierwsze porady informatyczne nie działają Dopiero trzeba szukać i szukać.
Laptop ustawiony na max wydajność, grafika w grze wszystko na ultra. I jeszcze z tej stronki co podałeś pokazuje mi że spoko, żaden problem, twoja gra pójdzie bez problemu. Chciałbym, żeby tak było. Pokazuje mi 5GB RAM na karcie graficznej, a mam przecież 4.
Laptop ustawiony na max wydajność, grafika w grze wszystko na ultra. I jeszcze z tej stronki co podałeś pokazuje mi że spoko, żaden problem, twoja gra pójdzie bez problemu. Chciałbym, żeby tak było. Pokazuje mi 5GB RAM na karcie graficznej, a mam przecież 4.
- Załączniki
-
- HardwareMonitoring.rar
- (19.29 KiB) Pobrany 17 razy
Trochę dziwne zachowanie, CPU nagle przeskakuje z 0.9GHz na 4GHz przy jednoczesnej utylizacji nieprzekraczającej 30%, GPU jest wykorzystywane w pełni "power limit 1", "commit charge" to jest suma wykorzystania RAM + pliku stronicowania możliwe że tu lezy problem bo procesor czeka na dane i dlatego tak zegar szaleje.
Dla przejrzystości danych wejdź w ustawienia MSI i odpataszkuj wszystko z GPU2, CPU temperature zostaw tylko dla całości bez poszczególnych rdzeni bo tu jest wszystko w porządku i zaptaszkuj FPS będzie widać zależność spadków do procesora/grafiki.
Wejdź jeszcze w panel Nvidii i ustaw by gra korzystała tylko z dedykowanej grafiki tak jak na ss
Nie zaszkodzi też spróbować i ustawić w "Tryb zarządzania energią > Preferuj maksymalną wydajność"
Dla przejrzystości danych wejdź w ustawienia MSI i odpataszkuj wszystko z GPU2, CPU temperature zostaw tylko dla całości bez poszczególnych rdzeni bo tu jest wszystko w porządku i zaptaszkuj FPS będzie widać zależność spadków do procesora/grafiki.
Wejdź jeszcze w panel Nvidii i ustaw by gra korzystała tylko z dedykowanej grafiki tak jak na ss
Nie zaszkodzi też spróbować i ustawić w "Tryb zarządzania energią > Preferuj maksymalną wydajność"
-
W wydajności kart graficznych NVIDIA. Ma bardzo duży wpływ wersja sterownika graficznego. Na jednym sterowniku gra działa płynnie, na innym tnie. Może to jest troszkę nie normalne, ale taka jest rzeczywistość. Tyczy się również w wykorzystaniu CUDA. Trzeba niestety eksperymentalnie dobrać sterownik.
Zrobiłem jak mówiłeś i wciąż strasznie słabo. Z tego co widzę, to CPU jest najbardziej wykorzystywane. Grzeje się najmocniej. Murgrabia, pobiorę najnowszą wersję sterowników grafiki, ale wątpię, żeby to pomogło aż tyle...
- Załączniki
-
- HardwareMonitoring.rar
- (48.15 KiB) Pobrany 25 razy
Czemu się uparłeś żeby grać na ultra? Takie ustawienia wymagają zwykle konkretnego sprzętu, a nie takiego co ledwo przekracza konfiguracje zalecaną lub nawet nie. I jak najbardziej, CPU może być tutaj lejkiem.
Zaktualizowałem sterowniki, albo to tylko sugestia, ale wydaje mi się, że działa jeszcze wolniej. Czy jest jakiś sposób, żeby cofnąć tą aktualizację?
Co do ultra, to ta gra nawet na średnich działa identycznie. Posprawdzałem każde ustawienie, i tylko wyłączenie cieni poprawia ilość klatek. A sceneria leśna bez cieni to nie ten klimat. Można jeszcze obniżyć rozdzielczość do 1/4, ale to też nie jest najlepsza opcja. Żadne inne kombinowanie ze szczegółowością /cieni/tekstur nie pomaga.
Co do ultra, to ta gra nawet na średnich działa identycznie. Posprawdzałem każde ustawienie, i tylko wyłączenie cieni poprawia ilość klatek. A sceneria leśna bez cieni to nie ten klimat. Można jeszcze obniżyć rozdzielczość do 1/4, ale to też nie jest najlepsza opcja. Żadne inne kombinowanie ze szczegółowością /cieni/tekstur nie pomaga.
Windows 10 i 8GB ramu (często wspóldzielony z grafiką, być może dlatego masz 4+1GB) powoduje, że nawet sam system działa słabo... a nowe sterowniki są jakby bardziej wymagające dla starszych komputerów, niekoniecznie mogą wszystkie rozkazy wspierać i część rzeczy jest robiona programowo - czyli na okrętkę i mniej wydajniej. Moim zdaniem nie poszalejesz...
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Czyli co, mówisz, że dokupienie 8GB by pomogło, choć trochę ale zauważalnie?