ElSor, masz na myśli takie urządzenie?
https://allegro.pl/oferta/intel-nuc-j40 ... 8616742274
Widzę że to jest w założeniu do samodzielnej konfiguracji, nie bardzo się znam.
"Czy przy moich (niewielkich) wymaganiach" to ΛΛΛ jest dobra konfiguracja/cena?
ekonomiczny komputer stacjonarny
Ostatnio zmieniony czwartek 13 lut 2020, 13:49 przez TOUAREG, łącznie zmieniany 1 raz.
J4005 jest niejako w miarę nowy ale ma tylko 2 rdzenie, lepiej j5005 albo starszy j3455. 8GB dla W10 jest jak najbardziej OK, 120GB dysku ogólnie też wystarcza ale zależy co i w jakiej ilości na nim trzymasz, ważne żeby był to SSD najlepiej PCI-e/M2 ale SATA3 SSD też będzie ok. Moja nowa konfiguracja ma także 128GB dysk M2 (oryginalny z laptopa) ale RAMu mam 16GB, bo komp zakupiłem do 1 z 3 potrzebnych zastosowań i brałem nieco na "zapas" wszystko, żeby w każdym nie brakło niczego. Oczywiście całość uzupełnia dysk sieciowy NAS więc dysk pojemny u mnie nie musi być ale RAMu 8GB robi się mało, gdy mam przeglądarkę z kilkudziesięcioma zakładkami + program pocztowy + jeszcze z 1-2 programy.
Małe komputerki można też poszukać na ali - za 150-200$ znajdzie się coś sensownego a za 300$ to już nawet procki i5-i7 są w zasięgu ręki.
Ogólnie warto szukać procków nowszych generacji (8/9), bo mają sprzętowe dekodowanie nowszych formatów wideo a to daje bardzo dużo w codziennym przeglądaniu internetu i z czasem będzie dawać jeszcze więcej (aż nie powstaną nowsze formaty). Poprzedni laptop z 2010r z i7 na pokładzie nie był w stanie filmu z YT dekodować w FHD bez przycinania się (oczywiście po kilku latach i po zmianie kodeka przez YT) a to niby taki dobry i szybki sprzęt.
Małe komputerki można też poszukać na ali - za 150-200$ znajdzie się coś sensownego a za 300$ to już nawet procki i5-i7 są w zasięgu ręki.
Ogólnie warto szukać procków nowszych generacji (8/9), bo mają sprzętowe dekodowanie nowszych formatów wideo a to daje bardzo dużo w codziennym przeglądaniu internetu i z czasem będzie dawać jeszcze więcej (aż nie powstaną nowsze formaty). Poprzedni laptop z 2010r z i7 na pokładzie nie był w stanie filmu z YT dekodować w FHD bez przycinania się (oczywiście po kilku latach i po zmianie kodeka przez YT) a to niby taki dobry i szybki sprzęt.
Finalnie kupiłem:
Lenovo M93p Tiny - mały, energooszczędny i szybki
Seria procesora: Intel Core i5
Model procesora: i5-4590T
Taktowanie rdzenia bazowe: 2.00 GHz
Maksymalne taktowanie rdzenia: 3.00 GHz
Liczba rdzeni / wątków: 4
Liczba wątków procesora: 4
Wielkość pamięci RAM: 8GB
Typ pamięci RAM: DDR3
Pojemność dysku: 128GB
Typ dysku: SSD
Rodzaj karty graficznej: Zintegrowana
Chipset karty graficznej: Intel HD Graphics 4600
Komunikacja: LAN 10/100/1000 Mbps, WLAN
System operacyjny: Windows 10 Professional
Zainstalowany napęd optyczny: Brak
Złącza: USB 2.0 typ A, USB 3.0 typ A, mini jack 3,5 (audio), RJ45, VGA (D-Sub), DisplayPort
Szerokość: 17.9 cm
Wysokość 3.5 cm
Głębokość 18.2
Waga 1.3 kg
Cena: 800 zł
Porównując do starego, pięknie śmiga
Dziękuję za wszystkie porady
Lenovo M93p Tiny - mały, energooszczędny i szybki
Seria procesora: Intel Core i5
Model procesora: i5-4590T
Taktowanie rdzenia bazowe: 2.00 GHz
Maksymalne taktowanie rdzenia: 3.00 GHz
Liczba rdzeni / wątków: 4
Liczba wątków procesora: 4
Wielkość pamięci RAM: 8GB
Typ pamięci RAM: DDR3
Pojemność dysku: 128GB
Typ dysku: SSD
Rodzaj karty graficznej: Zintegrowana
Chipset karty graficznej: Intel HD Graphics 4600
Komunikacja: LAN 10/100/1000 Mbps, WLAN
System operacyjny: Windows 10 Professional
Zainstalowany napęd optyczny: Brak
Złącza: USB 2.0 typ A, USB 3.0 typ A, mini jack 3,5 (audio), RJ45, VGA (D-Sub), DisplayPort
Szerokość: 17.9 cm
Wysokość 3.5 cm
Głębokość 18.2
Waga 1.3 kg
Cena: 800 zł
Porównując do starego, pięknie śmiga
Dziękuję za wszystkie porady