ZOMM - NOWY Countryman B1 21700

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mociumpel

ZOMM - NOWY Countryman B1 21700

Post autor: Mociumpel »

Dla wielbicieli zoomów asferycznych z górnej półki, poszukujących graala typu Jaxman Z1 ale w niższej cenie przedstawiam oto on
https://pl.aliexpress.com/item/4000448489466.html
po dojrzeniu go na alibabie:
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a2 ... 57391&ns=1
i obgadaniu ze sklepem z ali uznali że warto wsadzić toto do siebie dla wszystkich - i oto jest.
Powiem tak - kupiłem dwa jeszcze w wersji 18650 (wprawdzie nie dla siebie bo UF1407 sprawuje sie poprawnie) i osoby je użytkujące sa wielce zadowolone - po prostu wyciagasz z pudełka i masz coś co capi luksusem na kilometr ;)
Ogólnie polecam tym bardziej że z ogniwem 21700 czas świecenia wzrasta 1,5x a sama latara będzie bardziej mięsista w trzymaniu (patrząc na korpus S21A tak wnioskuję).
Mociumpel

Po pierwszym rozbiorze:
Obrazek
niestety nie jest tak dobrze jak model poprzedni na 18650 - głowica jest luźniejsza - powodem jest rodzaj gwintu - kwadratowy na korpusie i trójkątny na głowicy (w poprzednim modelu oba były kwadratowe i głowica była sztywna na każdym punkcie wysuwu).
Ale reszta jest znakomita ...
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

Post autor: Claymore »

Mociumpel,
I jak latara? Mod zrobiony?
Mociumpel

Nie zrobiony - nie ma póki co tej diody co myślałem że się pojawi to raz, dwa ten zoom jest nieco gorszej jakości niż poprzedni - tamten miał ciasną głowicę i nie bałem się jej do wody wsadzić - w każdej pozycji głowica była sztywna, teraz nieco lata - nie jestem zadowolony. To nie jest "wada gruba" bo gdybym miał oceniać całość to jakość wykonania jest bardzo dobra - każdy szczegół ma sens - uszczelki są 3 i każda ma sens - tylko głowica "delikatnie" się rusza ;) - ocena wobec poprzedniej generacji 4 plus - i to zaraz po wyciągnięciu z pudełka, swojego UF1407 którego lubię PO MODACH oceniłbym na 4 z małym plusem - ale tylko dlatego że ma spory wygar, reszta jest przeciętna.
Latara chyba pójdzie do ludzi tylko sterownik dam mocniejszy bo ten daje tylko 600 lm co jest wstydem dla tej latarki - stać ja na więcej.
Krótko - moda "pod Ciebie" będę raczej robił na UF1407 - czyli tej która mam (Ty masz UF20 czyli starszy model) bo mimo wad jest bardziej mięsista i ma więcej metalu.
Póki co czekam na diodę.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 sty 2020, 22:27 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Po kilku próbach chyba znalazłem dwa rozwiązania do stosowania oddzielnie lub razem - indywidualnie każde stanowi lekką poprawę, razem zaś skuteczne "niegibanie" głowicy:
Na obrazku zaznaczono miejsca gdzie się jaka "poprawka" sprawdza:
Obrazek
- gumkę/oring dobrałem metodą prób i błędów z tych co miałem - 30x1,9 NBR przecięty aby przepuszczał powietrze (bo latarka sama w sobie jest mocno szczelna i podczas kręcenia robi "puff" - znaczy spręża i wypluwa powietrze ze środka) - oring pod zwojem na korpusie (a w zasadzie w głowicy jako druga gumka od spodu wsadzona pod wewnętrznymi zwojami) nieco ogranicza skupienie ale diodę da się "wyostrzyć" więc jest dobrze
- smar silikonowy "zlepia" zwoje wewnątrz latary na tyle, że wraz z gumką stanowią opór który przy machaniu latarką powoduje przyjemne wrażenie "stabilności" i jako całośc latara dostaje TERAZ po drobnym "gumkosmaromodzie" 5 z minusem.
Ogólnie jest dobrze - teraz kolej na diodę - niestety póki co nie ma HX-a nigdzie ...
PS - zdjęć nie ma i póki co nie będzie - w fabrycznej postaci generuje raptem 600 lm (pomiar sufitowy) więc nie stanowi jakiegoś UAUA - ot bardzo dobry konstrukcyjnie i ideowo, ale ortodoksyjny asferyczny zoom któremu brakuje pazura - więc nie ma z czym szaleć choć ma zadatki na coś znacznie więcej - ot taki micro Jaxman Z1 za połowę ceny.
Docelowo chcę go zaproponować jako zamiennik "saperowego wynalazka" sprzed 5 lat ale póki co stanowi jedynie poletko doświadczalne - będzie test jak się złoży do kupki całość.
Tak wyglądają oba moje czołowe mechaniczne zoomy:
Od czoła:
Obrazek
i obok siebie:
Obrazek
Jaxman jest małym grubaskiem z 2500 lm (XHP50.2 4,6A na diodzie) na wyjściu w trybie zalew (będzie kiedyś osobny test). Był testowany również z XHP35 HD ale z obecna dioda świeci mocniej w trybach zalewowych więc jest praktyczniejszy. Idzie do mnie piguła do niego więc kiedyś pewnie wsadzę jako eksperyment to co było.
A "kountrek"? - póki co słabizna świetlna więc czeka na swój dzień chwały ...
Ostatnio zmieniony środa 12 lut 2020, 13:23 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Czy masz może do dyspozycji zdjęcia terenowe, którymi mógłbyś nas wszystkich tutaj obdzielić?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
ODPOWIEDZ