Jak rozebrać latarkę zoom

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
pawello786

Jak rozebrać latarkę zoom

Post autor: pawello786 »

Zakupiłem taką latarkę https://www.aliexpress.com/item/32859504657.html i chciałbym zajrzeć do środka. Góra się nie odkręca. Jak ją rozebrać?
Obrazek
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Obrazek

Kwestia druga a właściwie uwaga - czytaj/oglądaj co kupujesz w tym linku https://www.aliexpress.com/item/32859504657.html masz na zdjęciach (bodajże 4 z kolei) przedstawiających latarkę schemat "eksplode" czy po polsku - rozebranej latarki. Masz tam od czoła koronkę, soczewke i kolejne części - przy tej cenie nie bałbym się jej otwierać i sprawdzać więc zobacz samemu co się w niej kryje - wystarczy ODKRĘCIĆ koronkę.
Poza tym badziewna latarka - jeśli kupiłeś na próbę aby sprawdzić czy spodoba Ci się zoom to OK (nie każdy docenia i lubi tego typu latarkę - poza tym nie do wszystkiego się nadaje - na rower bardzo średnio), jeśli tylko dlatego że jest tania tez OK - w każdym innym przypadku ... zmoduj ją o ile "rokuje" - głównie "niepusta piguła" musi być - jeśli posiada przelotowa pigułę odpuść sobie grubsze mody chyba że lubisz"wciskać/wkładać i lutować ;)
Ostatnio zmieniony sobota 01 lut 2020, 09:06 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
pawello786

Tak jak pisałem, ten element nie jest nakręcany.
Mociumpel

Powiem tak - nie ufam Twoim obserwacjom - zdjęcia i praktyka z rozbierania takich latarek wskazuje, że "nierozbieralność" wynika jedynie ze zbyt mocnego wkręcenia tego elementu w głowicę lub zakręcenia go na klej. Nie znam innego sposobu "rozbierania" tych latarek (a to bardzo popularny model wśród "pierwszych" modeli)
pawello786

Po feedsach widzę, że sprzedawca wysyła dwa podobne modele.
Z tej oferty przyszła mi ta na dole. Pod lupą patrzyłem i mówię Ci, ze ta obwódka jest wygrawerowana i jest to jeden element.
Kiedyś tez zamówiłem latarkę zoom z innego linka i przyszła mi ta co jest na górze (złoty środek) i faktycznie bez problemu można odkręcić koronkę.
Obrazek
Mociumpel

No to nie wiem - dostałeś widocznie coś naprawdę wartego 2 dolary ;)
Jest jeszcze jedna możliwość - głowica jest odkręcana czyli to co wysuwasz należy chwycić mocno i próbować obracać (chyba bardziej w lewo niż w prawo) ciągnąc jednocześnie do góry - innego rozwiązania nie widzę.
pawulon

Post autor: pawulon »

Jeszcze może być tak że ten biały plastik co siedzi tam dioda jest wciśnięty mocno w drugą część latarki.

Dioda jest zamocowana na zatrzaskach w tym plastiku i nie ma chłodzenia.

Rozebranie tego polega na tym że musisz wysunąć zoom do końca i wkręcić latarkę w imadło blisko tej części zoom i śrubokrętem spychać bo siedzi mocno osadzone.

Potem wisi wszystko na kablach od diody jak cisie uda wyjąć diodę z zatrzasku to to całość wyjdzie w stronę soczewki ale też jest mocno wciśnięte i trzeba stuknąć czymś żeby wyszło
pawello786

Maciumpel miałeś racje, głowice dało się wykręcić. Płytka z diodą niestety opiera się tylko na rantach. Posłużę się zdjęciami z recenzji na ali. Tylko nie rozumem co autor miał na myśli pisząc
There is no driver there, only a blinker, which I turned off immediately. We look at the photo jumper put
On ta ścieżkę z cyny zrobił czy usunął i po co to zrobił? U mnie tego nie ma. Jest sens dokupić jakiś driver?

Obrazek
Obrazek
Mociumpel

Szczerze - złóż z powrotem do kupy, nasmaruj gumki aby ładnie chodziło i ... daj w prezencie dziecku "somsiada" ;) - niech cieszy japę - kup coś lepszego.
Jeśli chciałbyś zooma suwanego bo "szybszy" to raczej nie podpowiem bo ja swojego znalazłem po długich poszukiwaniach plus specyficznych oczekiwaniach ( viewtopic.php?t=20056 ) - obecnie po 3 zmianach diody (XPL, LH351D CRI90+ i ostatecznie Luxeon V 5700K) samodzielnie sobie reguluje temperaturę i nie mam strachu że przy 6A coś się zagotuje - innych "dobrych" suwanych nie znam - każda którą ktoś mi podsuwał miała feler - najmniejszy z nich to badziewny sterownik (po zmianie latara nabierała giga wigoru). Podstawowa "wadą" zooma z ali jest jego cena - im niższa tym bardziej badziewny ogólnie zoom.
Gdybym miał polecać coś w ogóle BEZ przeróbek to tylko takie coś (ale obrotowy) viewtopic.php?t=24247 ale mały felerek w postaci lekkiego niespasowania/latania głowicy (chociaż od dziwo latara przeleżała 20 sekund w wodzie i nie przeciekała ;) ). Jedyna zmiana - ale to DO KAŻDEGO zooma to zmiana sterownika i ogólnie termiczne ulepszenia - mam pewien pomysł na te latającą głowicę ale to jak się wyklaruje.
pawello786

Latarkę kupiłem do podświetlania ciemnych szafek czy piwnicy więc nie mam wielkich wymagań.
Driver chciałbym wymienić bo jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Możesz coś polecić z ali do 5$? Średnica 20mm.
Mociumpel

Nie wiem - nie umiem Ci wprost pomóc bo Twoja prośba to jak pytanie do producenta koparek o jakąś tanią łopatę ;)
Chodzi o to, że większość fajnych sterowników ma wymiar 17mm i zazwyczaj ich fajność to nie tylko jakoś sensownie rozłożone tryby co pewna kultura pracy (w pozytywnym sensie) i sensowne osiągi. O ile znalazłby się sposób na to aby zrobić z 17mm na 20mm (istnieją przejściówki/pierścienie) to ze względu na kiepską jakość piguły sens "wpinania" dobrego sterownika o wyższych (w sensie 2-3A jest żaden, bo upalisz diodę momentalnie (brak dobrego odprowadzenia ciepła)
Niemniej jeśli się upierasz to:
1. http://pl.aliexpress.com/item/33052275223.html - adapter/przejściówka 17 do 20mm - nie wiem jak z jakością i spasowaniem bo jak kupowałem np. hosta S21A to kupiłem bez tego pierścienia - kiedyś używałem tego http://kaidomain.com/Flashlight-DIY-and ... apter-2pcs (cena za 2 sztuki)
2. http://pl.aliexpress.com/item/32980393345.html - wersja na prąd 1050 mA lub co najwyżej 1400 mA - przy czym ten sterownik ze względu na ilość trybów to kosmos - proponowałbym JEDEN tryb np. http://pl.aliexpress.com/item/4000148472737.html w wersji 900mA (3xAMC)
ODPOWIEDZ