iMAX B6 Mini

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
fedu

Post autor: fedu »

Coś mi się pomieszało. Sory za głupie pytanie. I dzięki za naprowadzenie.
Awatar użytkownika
jordan87

Post autor: jordan87 »

Zauważyłem teraz problem z moją ładowarka, jak wybiorę pakiet 6 ogniw NiCD lub NiMH z urządzenia czy też z aplikacji na komputerze ładowanie takiego pakietu jest prowadzone do według mnie zbyt wysokiego napięcia. Widziałem że doprowadza do 9.8V i nadal potrafi ładować. Z tego co mi wiadomo powinien ładować do maks 1,5V na ogniwo czyli w moim przypadku do 9V.

Zauważyliście również na swoich egzemplarzach taki problem?
Co ciekawe zauważyłem też że nie odświeża napięcia na pakiecie na bieżąco tylko co kilkadziesiąt sekund gdy odłącza napięcie na moment napięcie. Trochę to wygląda jak by mierzył tylko napięcie spoczynkowe i podczas procesu ładowania sporo je przekraczał.

Chyba że ja źle zrozumiałem procedurę ładowania dla ogniw Niklowych.
faber33

Post autor: faber33 »

Witam. Czy wie ktoś jaki czujnik temperatury pasuje do tego IMAXa ?
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

faber33

Post autor: faber33 »

Właśnie tutaj chyba jest inaczej, widziałem film na YT jakieś ruska który sprawdzał właśnie lm35 i pokazywało mu głupoty, więc sam zgupłem ...
matadrox

Post autor: matadrox »

fedu pisze:Imax b6 mini dotarł po 30 dniach z Aliexpress. Próbuje rozładować akumulator 12V 12Ah agm i rozładowuje tylko prądem 0.4A mimo tego że jest ustawione na 2A. Jaka może być przyczyna?
Z lekka odświeżę, ale czy wpięty w szereg amperomierz, też tyle samo wskazał? Podobną przypadłość ma Redox Alpha v2, że przy ustawieniu rozładowania na 2A, wskazuje 0.4A, jednak multimetr, wskazuje 1A. Wygląda więc na to, że błąd jest powszechny w tych ładowarkach.
belfegor1988

Post autor: belfegor1988 »

Witam. To nie żaden błąd, a ograniczenie mocy przy rozładowywaniu akumulatorów do 5W. Jest to zawarte w instrukcji. Pozdrawiam.
matadrox

Mimo wszystko amperomierz wpięty w szereg, wskazuje natężenie 1A, natomiast na wyświetlaczu ładowarki 0.4A - to akurat tyczy się alpha redox.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Nie każdy amperomierz pokazuje prawdę, bo nie każda ładowarka rozładowywuje ogniwa prądem stałym (ciągłym). Często jest to PWM z wyższego prądu.
matadrox

Nie dyskutował bym, gdyby nie pewność o nie sprawności ładowarki. Rozladowując prądem 0.4A akumulator o pojemności 3000mAh, nieco by to trwało. A sama ładowarka nie nagrzewała by się. Ustawienie na wyświetlaczu 2A prądu rozładowania i wyświetlenie przezeń 0.4A mogło by być do zaakceptowania, pod warunkiem że reszta danych by się zgadzała, jak np czas. Dlatego jednak, istotną informacją było, czy podczas tego rozładowania amperomierz był wpięty w szereg. Dobrze wiemy, że klony iMax, miewają różne fiksacje. :wink:

Edycja: Jak to, amperomierz może nie pokazać true, gdy wpięty tuż za ogniwem, przed ładowarką?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

matadrox pisze:Jak to, amperomierz może nie pokazać true, gdy wpięty tuż za ogniwem, przed ładowarką?
Może pokazywać straszne głupoty jeśli nie jest to DC ani sinusoida. Najlepszym (ale nie najdokładniejszym) przyrządem pomiarowym może w tym przypadku okazać się oscyloskop mierzący spadek napięcia na rezystorze wpiętym szeregowo do obwodu. Spokojnie może to być oscyloskop typu DSO112 i rezystor 0,1R.
matadrox

Ok. Ale zdaje się mi, tu chodzi o jak najbardziej prąd stały, pobierany przez prostą konstrukcję, w nalepszym wypadku opartą o atmega32, kilka wzmacniaczy operacyjnych i stabilizator - reszta to rezystory i dwa tranzystory. Oczywiście pod żadnym pozorem, nie zamierzam się wykłócać tu, bo nie w tym rzecz. Prawda jest taka, że nie wiele wiem w temacie ;) Mnie tylko interesowało, czy autor wpiął tenże amperomierz. Bo jesli chodzi o mego Redox'a, to bez dwóch zdań jest uszkodzony.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Tylko jeśli owe DC jest "siekane" to zaczynają się problemy z którymi nie każdy miernik sobie poradzi.
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Również potwierdzam, iż jeśli prąd jest oparty o PWM. To niektóre mierniki (jak nie większość) nie potrafi odczytać prawidłowo pomiaru. Np. w ładowarce SONY BCG-34hrmd bez oscyloskopu nie da rady.
matadrox

Ani Redox Alpha, ani iMax B6, takowymi ładowarkami nie są ;) Poza tym, PWM zdaje się, nie jest używane podczas rozładowania jeśli dalej, moc nie ma być zamieniana na prąd wyjściowy. W moim redox prąd mierzę tylko na wyściach +/- gdyż balansera nie używam.
ODPOWIEDZ