Latarka uniwersalna do ok 300zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Zastanawia mnie wobec tego kupienie do latarki ogniwa Shockli 5500 20A
Ja kupiłem z tego sklepu, tu mają korzystną ofertę
https://pl.aliexpress.com/item/32978153 ... b9d6ad52b1
Moje Shockli mają jedna 6000mAh druga prawie tyle, jestem zadowolony :mrgreen:

Czy też takie z płaskim "+" możesz wybrać...
ghost

Post autor: ghost »

Jeśli dobrze myślę to do tej latarki będą bardziej wskazane bez zabezpieczenia? https://pl.aliexpress.com/item/32976184 ... 2ac64y8jOj Miał ktoś może do czynienia z takim ogniwem? https://allegro.pl/oferta/efest-akumula ... 7783392407
Z testu na yt wynika że najwięcej światła dało takie ogniwo https://www.bto.pl/produkt/68787/samsun ... 0mah-liion. Ze względu na inny rozmiar nie będzie problemu z umiejscowieniem go w latarce?
Mocarny

Jeśli kupujesz latarkę na 26650, to kup baterie 26650, bo tak to strata miejsca, wagi i pojemności, podesłane przez ciebie Samsungi z testów wyciągają jakieś 3800mAh, a Shockli 5700mAh.

Rzeczywiście Samsungi lepiej poradzą sobie z wysokim prądem przy pełnym naładowaniu. Tylko drogie, mogą być za długie, no i mała pojemność.

Efesty są gorsze od Shockli.

Lepsze z płaskim "+" jeśli mają być wysokoprądowe. A te z mojego linku nie są z zabezpieczeniem, jedynie z wypukłym plusem.

Wszystkie modele co ci przyjdą do głowy porównuj sobie na tej stronie i w szczegółowych testach pod "See test/review". Gość zrobił naprawdę dobrą robotę.
https://lygte-info.dk/review/batteries2 ... arator.php
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Ghost - Mocarny ma rację - nie po to kupujesz "grubaśną" latarkę aby stosować "cienkie" ogniwa, tym bardziej że 26650 dają bardzo stabilne wysokie osiągi w długim czasie co pozwala cieszyć japę dłużej. Kwestia inna w jakim celu kupujesz latarę - jesli w celach użytkowych to Shockli jest wyborem najbardziej optymalnym - daje dużo prądu a jednocześnie jest bardzo pojemne, jeśli na pokaz i dla rajcowania oka to rzeczywiście są ogniwa które są w stanie dać i 40A ale powstaje pytanie czy jest sens kupować takie egzotyki, tym bardziej że ich pojemności są o 1/3 niższe. Oczywiście to Twoja kasa i Twoje ogierki ale moim zdaniem znacznie lepszym efektem byłoby prostsze skalpowanie (odcinanie kopułki) diody XHP50 czy SST40 a zasięg wzrósłby o co najmniej kilkaset metrów.
Zaprawdę powiadam CI że większym wyzwaniem jest znalezienie jednoogniwowego zooma, który osiągami powala przeciętnego throwera i przeciętnego floodera ;)
Mocarny

A w ogóle to właśnie przeczytałem twój pierwszy post i już wiem o czy w ogóle jest ten temat
Ok pomińmy to...

Tu jest podobny temat
viewtopic.php?t=24132
gdzie polecałem DM70 bo od kilku dni intensywnie używam przy poszukiwaniach mojego psa i spośród wielu leżących na biurku latarek wybrałem właśnie tą, bo czułem, że będzie niezawodna - rzeczywiście nie zawiodła mnie przez ostatnie kilka dni. Recenzowałem tą latarkę na tym forum, ale teraz mam bardziej pozytywne wrażenia niż w czasie recenzji.
Jest pośrodku flood/throw, zasilanie jak chcesz to ten Samsung 21700 możesz dokupić, choć nie polecam, a poza tym ma już w zestawie ogniwo i z linku który tam podałem jest tania. Nie znam tego sklepu to pierwszy link z Ali jaki wyskoczył, no ale jest tania. A poza tym Ali jest perfekcyjne pod kątem sporów, więc o oszustwa się nie bój.
ghost

Co do stosowania ogniwa 26650 zgadzam się z Wami w całej rozciągłości. Pytam bo różnica według recenzji na yt to w przybliżeniu 1000lm między 26650 a 21700. Wydało mi się to wartością dość dużą.

"A w ogóle to właśnie przeczytałem twój pierwszy post i już wiem o czy w ogóle jest ten temat
Ok pomińmy to... "

Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli, ale mam nadzieję że nie łamię jakiś forumowych zasad i nie wypisuje bardzo głupich pytań. :roll:

Posłucham Waszej podpowiedzi i zakupię te https://pl.aliexpress.com/item/32976184 ... 2ac64y8jOj

Co do DM70 wydaje mi się że przegrywa z Ft 03 stosunkiem parametry/cena.

"Ali jest perfekcyjne pod kątem sporów, więc o oszustwa się nie bój." rozumiem, że to zupełnie poważna opinia bez ironii?
Mocarny

Nie, nie martw się, nie łamiesz żadnych zasad :wink:

1000lm różnicy między Shockli a Samsungiem? No nie wiem, zerknij na tą stronę z wykresami i zobacz, że Samsung tylko na początku radzi sobie lepiej niż Shockli, ale potem już gorzej.

Napisałeś, że nie chcesz typowego szperacza, a FT03 to typowy szperacz. Waży 300g bez baterii i jest duży. Jeśli chcesz szperacza to FT03 będzie dobra. Ale jeśli chcesz czegoś uniwersalnego, to DM70 waży 87g bez baterii i dlatego ci go poleciłem, a poza tym płacisz też za ogniwo i dlatego cena wyższa. Ale SP33 też będzie dobrym wyborem na bardziej uniwersalną latarkę, wyszła teraz nowa wersja
https://pl.aliexpress.com/item/40002835 ... 2f89X2ZBAP

Co do Aliexpress, to szczerze maja bardzo dobry system sporów.
ghost

Wybierając latarkę sugerowałem się recenzjami i sugestiami forumowiczów, ale również tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=8HTe-e5L9BE . Z którego wynika właśnie te 1000lm różnicy. Wydaje mi się, że FT03 nie świeci nadzwyczajnie wąsko stąd taki wybór. Jednak czuję, że na tym się nie skończy i prędzej czy później do X1 EDC czy FT03 dołączy kolejna latarka. :mrgreen:
Mociumpel

Tak też myślę - FT03 to naprawdę solidna kupa światła z ładowarką za psie pieniądze i dla typowego Kowalskiego to szperacz miotła czyli daleko ale i szeroko świecący kawałek metalu - fajny dla kogoś kto lubi pogapić się na 400-500m nie w punkt ale na obszar. Do bliskich (50-80m) "pomachań" S2 wystarczy aby zorientować oko - no ale to fakt najlepiej samemu zobaczyć różnice ;)
ghost

Na początek chciałbym podziękować kolegom biorącym udział w dyskusji za pomoc w wyborze latarki!
Dotarł do mnie właśnie Astrolux FT03. W związku z czym chciałbym jeszcze zapytać o to czy wskazane są w niej jakieś modyfikacje jak w przypadku np Convoy s2? Czy posiadacze wersji z diodą xhp50.2 mogliby powiedzieć czy ich podłoże od diody również nie ma żadnych napisów? Wersja z sst z tego co widziałem ma napis. Nie wiem jak jest w przypadku xhp50.2. Niestety czekam jeszcze na dostarczenie ogniwa czy mogę "przetestować" latarkę na Samsung INR18650-35. Nie spowoduje to nadmiernego wyeksploatowania ogniwa? Na żywo szybka wydaje się całkiem spora czy ktoś miał już okazję nosić FT03 np w kieszeni kurtki nie powoduje to rys na szybce? Z tego co mi się wydaje jest to szkiełko mineralne podobne do tego stosowanego w tańszych zegarkach?
Mociumpel

FT03 to budżetowa konstrukcja z rewelacyjnym interfejsem - mimo tego jest to konstrukcja jak na niewielkie koszta zakupu solidna:
1. szkiełko ma "jakieś" powłoki redukujące delikatnie odbicia i poprawiające o 2-3% osiągi (to nie twarda wielkość tylko teoria i domniemywanie z mojej strony)
2. szkiełko raczej nie jest z tych hartowanych więc o zarysowania łatwo - można przecież dodatkowo dokupić holster czyli "nosidełko" latarkowe ( https://pl.banggood.com/Astrolux-Flashl ... rehouse=CN ) - tak więc noszenie luzem w kieszenie raczej refem w dół do materiału.
3. nie ma takiego pojęcia jak nadmierne wyeksploatowanie ogniwa JEDNORAZOWYM wyładowaniem - musiałbyś niemal zewrzeć bieguny aby ogniwo uszkodzić - ale to prędzej uszkodziłbyś diodę niż zepsuł ogniwo.
4. dla maniaków pole do modów jest zawsze - najczęściej już sama wymiana pasty pod diodą daje nieco lepsze efekty niż z pasta fabryczną - na początek więcej nie trzeba (choc w początkowej fazie zabawy wymiane pasty uważam za bezsens) - FT03 jest na tyle dobrze zrobiona że już po wyjęciu z pudełka cieszy japę.
ghost

Co do punktu 3. Jakie w takim razie mogą być konsekwencje przekroczenia max prądu rozładowania? Czy sterownik też w razie takiej sytuacji interweniuje? Z informacji na poprzedniej stronie wynika, że max potrzebny do latarki to do ok 15A. A Co jeśli taką latarkę zasilamy np ogniwem o max prądzie 6A , 8A czy 10A?
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Pomijając zabezpieczenia sterownika, przekroczenie prądu dla samego ogniwa (zależnie od jego jakości) spowoduje, że się przegrzeje i w skrajnym wypadku zapali/wybuchnie albo w najlepszym wypadku nie da tyle prądu.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
ghost

Rozumiem najlepiej odpuścić używanie latarki do czasu przyjścia odpowiedniego ogniwa.
Mociumpel

Sosenia pisze:... w najlepszym wypadku nie da tyle prądu.
i to dosłownie - ogniwo o wydajności określonej na 5-7-10A po prostu NIE WYDOLI więcej stąd po dwukrotnym wciśnięciu TURBO po prostu będzie ssać tyle prądu ile da rade ogniwo i nic więcej ...
Tak więc do prób możesz śmiało używać dowolnego ogniwa (masz w końcu tubę 18650 w pudełku) jedynie efekt (jasność świecenia) może być niższa od tej z mocnego ogniwa.
ODPOWIEDZ