Piszę ten temat gdyż w napadzie jakiegoś szaleństwa coś mnie skusiło do zakupu modelu RC, WLToys 144001. Na combo (regulator + odbiornik) jest wyjście na ledy oświetleniowe. Niestety jednak z moich obserwacji i pomiarów wynika, że napięcie podawane na gniazdko wynosi dokładnie tyle samo co wynosi napięcie akumulatora.
Chciałbym zrobić jakieś oświetlenie pojazdu, gdyż pracuję, po powrocie zwykle jakiś obiad, herbata, a za oknem już szarówka albo noc. Teren niby oświetlony, ale za mało, albo model za szybki i w rezultacie od paru dni stoi na półce bo mam obawy przed jazdą, nie chcę nic urwać lub co najmniej pogiąć - stąd zapytanie o oświetlenie.
Na chwilę obecną na wieżyczce od przedniego zawieszenia odwaliłem partyzantkę, za pomocą opaski kablowej, opaski metalowej do rur, gumy od opaski do podwieszania rur PCV zamontowałem swojego S2+.
Cyklop
Myślałem nad podpięciem diod zamówionych z ali do regeneracji DRL , niestety problem z powodu wysokości napięcia na zasilaniu i wymagań co do tego ze strony ledów, na aku zwykle będzie od max 8,4V aż spadnie do około 6,8-7,0V (ponoć przy tej wartości regulator rozłącza silnik w modelu). Dwie w szeregu, usmażę je ... 3 w szereg, prawie nie świecą ... spadnie napięcie na aku, zero reakcji.
Podpowiedzcie proszę jakąś dobrą radę.
Oświetlenie modelu RC
Oświetlenie modelu RC
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
S41, EC03, H03
Rozumiem.
Na początek stworzyłem układ składający się z przetwornicy step-down i 4 power ledów, niestety jednak nie wiem jakie będą efekty po rozładowaniu pakietu ... Nie mam prawidłowej wielkości wtyczki a nie chcę całkiem sztukować i bawić się w rzeźbę, obawiam się uszkodzenia regulatora, czekam na wtyczkę i połączę wtedy całość z modelem, zobaczę co się będzie działo.
A jak nie zadziała to trzeba będzie się bawić w dobieranie rezystora i zrobię w Twój sposób.
Małe edit:
do poniższego schematu przyjąłem wartości:
- zasilanie 8,4V (w momencie startu, później to napięcie będzie spadało wraz z rozładowaniem pakietu,
- dla każdego leda wartość napięcia 3V,
- 250 mA natężenia.
Powyższe wartości nie wiem czy nie będą za niskie, majfrend pisze o wartościach napięcia 3,2-3,6V i natężenia 500-700mA. Nie wiem czy nie przyjąć prawie skrajnych wartości (maksymalnych) właśnie przez wzgląd na to, że zasilanie nie będzie miało wartości stałej, lecz napięcie będzie spadało z dość dużą prędkością.
Na początek stworzyłem układ składający się z przetwornicy step-down i 4 power ledów, niestety jednak nie wiem jakie będą efekty po rozładowaniu pakietu ... Nie mam prawidłowej wielkości wtyczki a nie chcę całkiem sztukować i bawić się w rzeźbę, obawiam się uszkodzenia regulatora, czekam na wtyczkę i połączę wtedy całość z modelem, zobaczę co się będzie działo.
A jak nie zadziała to trzeba będzie się bawić w dobieranie rezystora i zrobię w Twój sposób.
Małe edit:
do poniższego schematu przyjąłem wartości:
- zasilanie 8,4V (w momencie startu, później to napięcie będzie spadało wraz z rozładowaniem pakietu,
- dla każdego leda wartość napięcia 3V,
- 250 mA natężenia.
Powyższe wartości nie wiem czy nie będą za niskie, majfrend pisze o wartościach napięcia 3,2-3,6V i natężenia 500-700mA. Nie wiem czy nie przyjąć prawie skrajnych wartości (maksymalnych) właśnie przez wzgląd na to, że zasilanie nie będzie miało wartości stałej, lecz napięcie będzie spadało z dość dużą prędkością.
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
S41, EC03, H03