Oświetlenie modelu RC

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Goferjw

Oświetlenie modelu RC

Post autor: Goferjw »

Piszę ten temat gdyż w napadzie jakiegoś szaleństwa coś mnie skusiło do zakupu modelu RC, WLToys 144001. Na combo (regulator + odbiornik) jest wyjście na ledy oświetleniowe. Niestety jednak z moich obserwacji i pomiarów wynika, że napięcie podawane na gniazdko wynosi dokładnie tyle samo co wynosi napięcie akumulatora.

Chciałbym zrobić jakieś oświetlenie pojazdu, gdyż pracuję, po powrocie zwykle jakiś obiad, herbata, a za oknem już szarówka albo noc. Teren niby oświetlony, ale za mało, albo model za szybki i w rezultacie od paru dni stoi na półce bo mam obawy przed jazdą, nie chcę nic urwać lub co najmniej pogiąć - stąd zapytanie o oświetlenie.
Na chwilę obecną na wieżyczce od przedniego zawieszenia odwaliłem partyzantkę, za pomocą opaski kablowej, opaski metalowej do rur, gumy od opaski do podwieszania rur PCV zamontowałem swojego S2+.

Obrazek

Cyklop
Obrazek

Myślałem nad podpięciem diod zamówionych z ali do regeneracji DRL , niestety problem z powodu wysokości napięcia na zasilaniu i wymagań co do tego ze strony ledów, na aku zwykle będzie od max 8,4V aż spadnie do około 6,8-7,0V (ponoć przy tej wartości regulator rozłącza silnik w modelu). Dwie w szeregu, usmażę je ... 3 w szereg, prawie nie świecą ... spadnie napięcie na aku, zero reakcji.

Podpowiedzcie proszę jakąś dobrą radę.
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Skoro idziesz na taniochę to nie pozostaje nic lepszego niż rezystor w szeregu z 2ma diodami ew z 1 diodą ażeby nie było aż tak dużego spadku jasności po rozładowaniu.
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

Rozumiem.
Na początek stworzyłem układ składający się z przetwornicy step-down i 4 power ledów, niestety jednak nie wiem jakie będą efekty po rozładowaniu pakietu ... Nie mam prawidłowej wielkości wtyczki a nie chcę całkiem sztukować i bawić się w rzeźbę, obawiam się uszkodzenia regulatora, czekam na wtyczkę i połączę wtedy całość z modelem, zobaczę co się będzie działo.

A jak nie zadziała to trzeba będzie się bawić w dobieranie rezystora i zrobię w Twój sposób.

Małe edit:
do poniższego schematu przyjąłem wartości:
- zasilanie 8,4V (w momencie startu, później to napięcie będzie spadało wraz z rozładowaniem pakietu,
- dla każdego leda wartość napięcia 3V,
- 250 mA natężenia.

Obrazek

Powyższe wartości nie wiem czy nie będą za niskie, majfrend pisze o wartościach napięcia 3,2-3,6V i natężenia 500-700mA. Nie wiem czy nie przyjąć prawie skrajnych wartości (maksymalnych) właśnie przez wzgląd na to, że zasilanie nie będzie miało wartości stałej, lecz napięcie będzie spadało z dość dużą prędkością.
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
ODPOWIEDZ