Wymiana diody w latarce Lethe Works

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Qwerty1991

Wymiana diody w latarce Lethe Works

Post autor: Qwerty1991 »

Obrazek
Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Kupiłem przez przypadek taką latarkę w sieci popularnych supermarketów za około 10zł. Okazało się, że jest aluminiowa, szczelna i rozkręcana na kilka części i posiada światło boczne które świeci dokładnie tam, gdzie jest potrzebne. Decyzje o zrobieniu z niej czegoś lepszego podjąłem, gdy po wyjęciu koszyka na 3xAAA i wsadzeniu 18650 latarka okazała pełną współpracę. Mam kilka ogniw 18650 które przez swoją rezystancję wewnętrzną nadają się do zasilania mało prądowych odbiorników.

Do meritum. Chciałbym wymienić diodę na białą ciepłą (mam taką w convoy M2 - świeci na żółte, przyjemne dla mnie światło) i to byłby priorytet. Pytanie, jaką diodę powinienem kupić, co mogę jeszcze dołożyć, jak ją ulepszyć.

Przypominam, że latarka kosztowała 10zł z zestawem baterii ale jako, iż to projekt dla własnej satysfakcji aspekt pieniężny odstawmy na dalszy plan.

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

hej!
W środku siedzi power led 1W zapewne, jak chcesz białe światło wymień na diodę z temperatura barwowa: 4500K - 4700K, żółte temperatura barwowa: 3200K - 3500K link. Nawet jeśli jakimś cudem tam jest 3W power led spokojnie 1W przeżyje to :) Pytanie co chcesz więcej... w tedy może się okazać że będziesz szukał jeszcze drivera. No i jakim sprzętem dysponujesz, dla własnej satysfakcji można dużo, niekoniecznie musi się opłacać.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Tak jak napisał MIXTERek, jak mocy Ci wystarcza to zmień na takiego samego leda tylko o innej temperaturze a jak chcesz dodać mocy to Dioda + sterownik i zabawa wyjdzie podobnie jak zakup gotowej mocniejszej.
Qwerty1991

Post autor: Qwerty1991 »

Obrazek
Obrazek
Napisałem na forum elektroda. Chyba z tą latarką nic więcej nie da się zrobić. Posiada ona dwa źródła światła więc i driver musiałby byc jakiś podwójny. Jedynie wymienię diodę na 3000K. Czy możecie coś więcej powiedzieć na temat tego sterownika?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Nawiązując do wypowiedzi plecho1, ja bym nawet nie myślał o modyfikacjach na nic mocniejszego. Podłoże ma ledwo styk z wkręcaną pigułą i nie ma gdzie odprowadzić ciepło. Modyfikacja, poza wymianą diody, mija się z celem. O tym że to kompletnie nieopłacalne, nie wspominam.
ODPOWIEDZ