Dobra latarka do 200 zł - proszę o pomoc w wyborze.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Misza78

Dobra latarka do 200 zł - proszę o pomoc w wyborze.

Post autor: Misza78 »

Witam serdecznie WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW

Mam na imię Michał i jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o zagadnienia związane z latarkami. Po lekturze tego forum jestem w szoku jak poszła do przodu dzisiejsza technika i jak różnorodna jest oferta handlowa dotycząca interesującego mnie sprzętu.

Nie przeciągając, szukam latarki, którą będę wykorzystywał do wieczornych / nocnych spacerów po lesie oraz do „patrolowania” posesji znajdującej sie w leśnej głuszy.

Moje oczekiwania:
- cena do ok 200 zł,
- solidny i niezawodny sprzęt,
- zasilanie: baterie AA, ewentualnie Cr 123 w ilości 2 lub więcej (gabaryty nie są najważniejsze),
- źródło światła: możliwie najmocniejsza dioda (pierwotnie myślałem o tradycyjnej latarce np. Maglite 3D ale po lekturze forum i zapoznaniu sie z aktualnymi rozwiązaniami technicznymi zmieniłem zdanie) Generalnie chodzi o to żeby dobrze świciła - jeśli to mozliwe rozświetlała najbliższą okolicę a w razie potrzeby dała mozliwośc oswietlenia obiektu, który znajduje sie w dalszej odległości.
- interesuje mnie zakup w Polsce (sklep stacjonarny, internetowy, portal aukcyjny).

Zastanawiam się nad następującymi latarkami:

http://www.militaria.pl/olight/latarka_ ... ml?cat=869

Może ktoś miał już do czynienia z w/w sprzętem, czy to dobry wybór (opinie na stronie sklepu sa pozytywne ale czy prawdziwe?), co należy rozumieć przez” zasięg skuteczny”?

Z góry dziękuję za pomoc i cenne uwagi

pozdrawiam
Misza
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Misza78, witaj :-)
To dobre latarki, jakiej byś nie wybrał-będziesz zadowolony. Jak na polski rynek cena rzeczywiście dobra. Przemyśl sobie, czy chcesz zasilać latarkę z baterii CR123.(cena baterii) O deklarowanych 100m to ja bym zapomniał....osobiście tak daleko nie widzę, zwłaszcza w nocy :-)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Witaj :)

Wskazane w pierwszym poście latarki to bardzo fajny sprzęt. Znakomite na "nieco większe EDC" czyli może nie do kieszeni jeansów ale do kieszeni kurtki / do plecaka jak najbardziej. Mam zbliżone modele - T20T i T25R z nieco starszymi diodami i spokojnie dają sobie radę. Z XP-G R5 będą naprawdę dobrze świecić. A cena faktycznie bardzo przyzwoita.

Pomyśl jednak, czy nie przydałoby się nieco więcej światła... Dla przykładu w cenie nieco powyżej 200 PLN możesz mieć już naprawdę duuuuuzo jaśniej:
http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-itp ... p-137.html
To duża latarka, zdecydowanie większa niż Olight'y ale skoro nie gabaryty są najważniejsze... ;)

Ewentualnie możesz pomyśleć o tym: http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-itp ... p-399.html - zasilanie nieco egzotyczne dla Ciebie, ale ładowane z USB komputera, więc pewnie do ogarnięcia. A zasięg i ilość światła bez porównania większa niż dadzą Olight'y :)

A przy okazji - jesteś z Poznania jak widzę, to może pogadaj z kolegami z Twojego miasta i zobacz jak świecą latarki tej klasy którą wybrałeś i ewentualnie coś mocniejszego ;)
Pozdr.
Pikom
Luigi

Post autor: Luigi »

Witaj :)
Mam T15 ze starszą diodą (XR-E Q5) - bardzo dobre światełko, tylko zmiana trybów nieco niewygodna - trudno obsługiwać ją jedną ręką, choć nie przeszkadzało mi to dopóki nie wziąłem do ręki raptora z pierścieniem :D
Mogę też polecić ITP SA2 R5.
Obecnie to jest moje ulubione EDC i lampka na rower :mrgreen:
I jeszcze może być Ultrafire C2
Do tych 2 ostatnich musisz także dokupić aku (polecam Panasonic NCR - zagadaj do kolegów, co sprzedają te lampki) i ładowarkę.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Pikom pisze:A przy okazji - jesteś z Poznania jak widzę, to może pogadaj z kolegami z Twojego miasta i zobacz jak świecą latarki tej klasy którą wybrałeś i ewentualnie coś mocniejszego ;)
Jak by co to mam kilka światełek do pokazania... zapraszam

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

A ja polecam Solarforce L2 na XM-L od Grega. Zostanie jeszcze na ładowarkę i akku 18650. Będziesz zadowolony. :wink:
Thrower to to nie jest, ale ze względu na moc zasięg jest spory.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Mam Olight T25 dokładnie taką jak podałeś w linku:

Całkiem w porządku sprzęt. Dużym plusem (jak dla mnie) jest włącznik taktyczny. Tryby zmienia się przez odkręcenie i dokręcenie głowicy (takie rozwiązanie także lubię). Latarka pamięta ostatnio używany tryb. Trochę mała (wizualna) różnica między trybem średnim a wysokim. Ogólnie latarka jest fajna, a cena w militariach atrakcyjna. Ale zasięg ma raczej niewielki, tak realnie do 60-70m. Do patrolowania wybrałbym coś mocniejszego. Te co podał Pikom są OK do Twoich zastosowań. Rozważyłbym jeszcze dołożenie paru groszy do modelu M20 Warrior, też są w promocji.
Misza78

Post autor: Misza78 »

Witam,

Dziękuję Wszystkim za informacje, opinie i uwagi.
z przedstawionych przez Was latarek zainteresowała mnie propozycja kolegi Pikom-a a mianowicie:
http://www.milhunt.pl/skl...00lm-p-137.html
jak słusznie Kolega zauważył gabaryty nie są dla mnie priorytetem
Może ma ktoś jeszcze propozycję tego typu latarek - mocniejszych od moich pierwotnych typów;-)))

Do kolegi Pyry bardzo dziękuję za propozycję bezpośredniej pomocy i demonstracji posiadanych światełek - czy jest kolega w posiadaniu w/w latarki lub czegoś o podobnych lub lepszych parametrach w cenie ok 200 zł.

pozdrawiam
kisi

Post autor: kisi »

Skoro wchodzisz w dużą moc to poszukaj wśród latarek na XM-L. Żeby długo nie szukać to np. kol. Greg ma w swojej ofercie takie. W dziale sprzedam co jakiś czas przewijają się mniej lub bardziej ciekawe konstrukcje. Poszukaj. Osoby które je oferują w zdecydowanej większości znają się na rzeczy i kupić możesz wartościowy sprzęt.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Misza78 pisze:Do kolegi Pyry bardzo dziękuję za propozycję bezpośredniej pomocy i demonstracji posiadanych światełek - czy jest kolega w posiadaniu w/w latarki lub czegoś o podobnych lub lepszych parametrach w cenie ok 200 zł.
Aktualnie posiadam jedną Ultrafire WF502 z diodą MCE, w przybliżeniu świecącą podobnie do A6, myślę jednak, że w ciągu weekendu zdłubię coś na XML.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

latarka jest co najmniej koowniana - takie smrodliwe chłyty to nawet nie śmieszą tylko skłaniają do płaczu - jeśli już link ma prowadzić do latarki do 200 zł to niech to będzie coś bliżej tej kwoty a nie "świecidełko" za 15 zł czyli szmelc z punktu widzenia osób znających się trochę na latarkach i osiągach ...
trolling aby miał cechy chwytliwego, zaczepnego i skłaniającego do zastanowienia sie powinien być przeprowadzany z głową a nie na zasadzie dziobania widłami słońca - ani to skuteczne ani inteligentne.
Ostatnio zmieniony piątek 25 paź 2019, 11:32 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
TOUAREG

Post autor: TOUAREG »

O qwa! :o
"Zasilanie : AAA, Profesjonalna" i ... do 200zł.
Dokonała :mrgreen: promocja sklepu, poza tym - jak nie widać różnicy to po co przepłacać :idea:
ODPOWIEDZ