Dobór ledu i drivera do latarki czołowej

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
robi1234

Dobór ledu i drivera do latarki czołowej

Post autor: robi1234 »

Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum, zatem będę wdzięczny za wyrozumiałość
Chciałbym wymienić diodę led w latarce czołowej (no name) zasilanej 3 X AAA.Chodzi mi o to aby
trochę wzmocnić siłę światła bo dioda oryginalna jest wątpliwej jakości.Czy moglibyście polecić jakąś diodę na radiatorze która nie potrzebuje dodatkowego chłodzenia lub bardzo małe i driver może być 2,3 zakresy 100% 50% 25% bez stroboskop, SOS.Znalazłem coś takiego https://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XP-G ... zimna/1233 i driver
https://led-byt.pl/pl/p/DRIVER-LED-sterownik-700mA/161 ale wydaje mi się za słaby
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Zasadniczo, to każda dioda potrzebuje radiatora, jeśli jest zasilana użytecznym prądem. W zasadzie to ta którą pokazałeś, też ma radiator, oczywiście umownie, bo jest to zasadniczo płytka, która dopiero umożliwia umocowanie do radiatora. LED w tym stanie, powinien wytrzymać jakieś 350mA, 700mA to już małe ryzyko.
Jeśli chodzi o driver, to niestety nie napisałeś jak latarka jest sterowana, czy zwykłym wyłącznikiem, czy przyciskiem tupu mikroswitch, a to zasadnicza różnica.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
robi1234

Post autor: robi1234 »

Wydaje mi się że to zwykły malutki przełącznik,ma dwa wyprowadzenia ale mogę się mylić nie bardzo się na tym znam
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Nie wiem czy warto się tak bawić głównie z powodu braku chłodzenia. Lepiej może dołóż kilka złotych, do 100zł już można coś kupić.
ODPOWIEDZ