Za ile sprzedać telefon ?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
skaktus

Za ile sprzedać telefon ?

Post autor: skaktus »

Witajcie.

Trochę inny klimat. Chcę sprzedać swój dotychczasowy telefon i zastanawiam się nad sposobem oraz ceną. Pomożecie wycenić moje cudo ? Zatem - S7 Edge, wersja czarna, 32 GB. Tel z paragonem z polskiego sklepu, gwarancja do 28 listopada 2019 roku. Tel nienaprawiany. Z tyłu niemal od nowości naklejona folia biały carbon Clearpex (koszt 90 zł). Telefon noszony w pokrowcu Spigen (60 zł) od zakupu. Na przodzie "szkło" z zagiętymi bokami na klej UV. W zestawie pudełko z papierami, paragon, oryginalna szybka ładowarka, oryginalny kabel, nieużywane słuchawki, nieużywana przejściówka USB OTG, etui Spigen, karta 32 GB Sandisk.

Telefon w roli hotspota + LTE wytrzymuje około 6 - 7 godzin ciągłej pracy. Ładowany ładowarką Samsunga 5V 700 mA, szybkie ładowanie kilka razy w roku. Brak obić i uszczerbków. Na aparacie wciąż naklejona fabryczna folia ;) Wady - szkło na klej UV powoli odchodzi w rogach, w sumie było to moje pierwsze klejenie i nie jestem z niego do końca zadowolony. Pod szkłem na ekranie będzie widoczna jedna mikrorysa (dlatego też kupiłem szkło). Rysa widoczna jedynie pod światło.

Telefon w pełni sprawny, nigdy nie pływał. Jak sądzicie, jaka cena będzie za niego ceną uczciwą ?
ILPT
Ari93

Post autor: Ari93 »

Do takich "akcji" polecam założenie konta na https://tradewatch.pl/ i sobie przeanalizowanie samemu :wink:
Ale żeby nie było to sprawdziłem i tak;
ilość sprzedanych telefonów używanych z liczbą "32" w tytule w ostatnich 30 dniach wynosi 24 sztuki za średnio 434,67zł. Najwyższa cena wynosiła 821zł a ogólnie powyżej 600zł sprzedały się tylko 3 sztuki. Celowałbym w te 800zł bez tych wszystkich dodatków. W aukcji wychwalaj że telefon jak nowy z folią na aparacie i lepiej chyba nie wspominaj że służył za hotspota :razz:
Etui, karta, clearplex na plecach, szkło na froncie i półtorej miesiąca gwarancji... teoretycznie celowałbym chyba w 900zł za cały zestaw ale w praktyce nie wiem czy się znajdzie chętny na taką cenę. Nasze społeczeństwo jednak kupuje przede wszystkim cenę a nie stan, dodatki, gwarancję...
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Niestety, ale zostaje obejrzeć oferty na allegro i olx. Z tym, iż olx to często fake. I wyciągnąć wnioski. Dowolną rzecz, można wystawić za dowolną kwotę. Ale niestety sprzedaje się tylko te atrakcyjne oferty. Często widzę oferty wręcz za astronomiczne kwoty. I tak sobie leżą miesiącami lub latami. W ogóle nie wiem. Po co, ktoś wystawia w takich cenach?
Vigo

Post autor: Vigo »

Tak, jak wyżej koledzy radzą, odpalić Allegro, wpisać w wyszukiwarkę model telefonu w filtrach odznaczyć "używane" i przeanalizować ceny uzyskane w zakończonych ofertach, ale takich, które się sprzedały oczywiście.
Dodatkowa warto mieć na uwadze, że ustalenie ceny przez sprzedającego jest wprost uzależnione od tego jak szybko chce się dany przedmiot sprzedać, a przy telefonach pośpiech jest dosyć wskazany, bo na atrakcyjności tracą bardzo szybko.
Można z wyższą ceną czekać na konesera lub niższą skusić osobę szukających okazji.
Istotne są też ładne i wyraźne zdjęcia, bo człowiek jest zatwardziałym wzrokowcem.
Pamiętajmy też o ~10% "haraczu" w przypadku sprzedaży za pośrednictwem Allegro, tamże warto ustawić tak warunki wysyłki, by koszty wysyłki pokryło Allegro w ramach programu Smart, ta opcja też uatrakcyjni naszą ofertę.
No, jest jeszcze opcja by to rynek ustalił cenę, czyli aukcja z licytacją, ale to akcja dla odważnych i nie za każdym razem licytacja kończy pomyślnie dla sprzedającego.
ODPOWIEDZ