Sygnalizacja rozładowania Ni-MH - jak?
Sygnalizacja rozładowania Ni-MH - jak?
Kończę robić lampkę do roweru i dopiero dziś wpadłem na to, że warto by było wiedzieć, czy akumulatorki nie są zbyt rozładowane (8x AA Ni-Mh w szereg) - najpierw chodziło mi po głowie zrobienie jakiegoś odcięcia zasilania, ale doszedłem do wniosku, że wystarczy sygnalizacja faktu 'kończenia się' aku (~8.4v -> 1.05v/ogniwo) - np. zapalenie się niewielkiej czerwonej diody (coś jak w Sigmie Mirage).
Szukam od rana jakiegoś prostego rozwiązania, ale nie mogę znaleźć nic ciekawego...
Szukam od rana jakiegoś prostego rozwiązania, ale nie mogę znaleźć nic ciekawego...
Chyba że podejść by tego z drugiej strony - zielona dioda zapalona dopóki napięcie nie spadnie poniżej danego poziomu Tylko będzie to rozwiązanie mniej efektywne, za to proste w realizacji - rezystor tak dobrany, by tranzystor blokował się przy napięciu zasilania np. 7.5v = dioda sygnalizacyjna gaśnie.night_82 pisze:dla ogniw Ni-Cd / Ni-MH wartość rozładowania przyjmuję się za 0,9V , wskaźnik napięcia moźna by zrobić na jakimś wzmacniaczu operacyjnym
Zapomniałęm że można zrobić sygnalizacje na bramce NAND z negacją wyjścia, NAND, dioda Zenera, LED/i buzzer, tranzystor, po osiągnieciu zadanego progu napięcia mamy sygnalizacje, układ w uśpieniu może pobierać µA a po przełączeniu mA, można też zrobić tryb awaryjny po osiągnieciu U=8V a po osiagnieciu U=7,5V sygnalizacja rozładowania, 8*0,9=7,2V i mamy jeszcze te 0,3V rezerwy albo tak zostawiamy lub robimy całkowite odcięcie, ale jaki wariant chcesz wybrać zdecyduj sam
- Calineczka
- Kontakt: