Moon Meteor Storm Pro

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
marceldoty

Moon Meteor Storm Pro

Post autor: marceldoty »

Witam wszystkich :)
Kilka miesięcy temu nabyłem latarkę
https://www.moon-sports.com/product-pag ... -storm-pro
Niestety ogniwa 18650 dostarczone z produktem padły dość szybko , po około 1h święcenia w trybie najniższym lampka się wyłącza . Niestety mam problem z reklamacja ogniw tak że muszę poszukać zamienników ale nie jest to proste bo producent wymyślił sobie że oba bieguny plusowy i minusowy będzie z tej samej strony ogniwa, to jest to ogniwo
https://www.moon-sports.com/product-page/lx-bat-2600
I tu pojawia się problem u producenta ogniwo nie dostępne , na innych stronach znalazłalem za około 90 zł za sztukę moim zdaniem jest to zdzierstwo i nawet jak kupię to nie mam pewności czy nie są zależałe i po 6 miesiącach nie padną
Myślałem czy może da się jakoś przerobic inne ogniwo aby oba bieguny były z jednej strony ,lub przerobić latarkę aby można do niej wsadzić tradycyjne ogniwa 18650 ?
Proszę o jakieś porady :) gdybym wiedział że ogniwa są tak przekombinowane latarki bym nie kupił, a wydać znów przeszło 200zl na ogniwa marnej jakości bym nie chciał
Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Papier79

Post autor: Papier79 »

Witaj. Jak nie boisz się troszkę majsterkować, to jest to do ogarnięcia :) Otwórz lampkę, znajdź minusowy styk, i przenieś na właściwe miejsce ;) A na początek wrzuć zdjęcia otwartej lampki.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Wszystko da się przerobić, chyba najłatwiej byłoby zbudować sobie takie ogniwa na podmiankę.

https://allegro.pl/oferta/akumulator-mo ... 8290774454

https://beafoto.pl/pl/p/Akumulator-3%2C ... 86C35/7243

Co Cie podkusiło, żeby dać tyle kasy za lampkę, która nawet nie ma odcięcia światła? :|
marceldoty

Spróbuje odkręcić obejrzeć co w środku na elektronice się nie znam więc liczę na pomoc:), czy w ogóle da się przerobić latarkę na zwykłe ogniwa 18650
Pokusa to cena kilka złoty3 mniej niż cena rynkowa moc i małe wymiary , to mnie skłoniło na zakup
Ostatnio zmieniony środa 17 lip 2019, 18:19 przez marceldoty, łącznie zmieniany 1 raz.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Może spróbuj zareklamować ogniwo u producenta/sprzedawcy. Latarka nie jest warta tej ceny. Najlepiej byłoby ją sprzedać i kupić nową.
Na przykład taką:
https://www.banggood.com/Lumintop-B01-8 ... rehouse=CN
Awatar użytkownika
Papier79

Raczej da się przerobić. A jest możliwość, aby ściągnąć z jednego, z tych oryginalnych ogniw koszulkę? Byśmy wiedzieli czy mają zabezpieczenie, czy tylko doprowadzony do płytki stykowej biegun ujemny.
Jak nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem, to da się spokojnie przerobić na zwykłe "lajonki" :)
marceldoty

Dzwonilem dziś po raz kolejny do sklepu w którym kupiłem latarkę, kazali wysłać zobaczymy co z tego wyniknie jak odpowiedź sklepu będzie negatywna to zacznę rozkręcić latarkę i może uda się zmodyfikować dziada na zwykłe 18650 :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Takie akumulatorki są często wkładane przez producentów, do lampek ładowanych przez USB w głowicy. Ten dodatkowy minus jest potrzebny do ładowania, a latarka świeci ze zwykłymi, tylko trzeba je ładować w zewnętrznej ładowarce.
Sprawdź jak to z tym jest. Jeśli będzie świecić na zwykłych ogniwach, to hulaj dusza...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
marceldoty

Trzymałem kciuki Pyra abyś miał rację ale niestety sprawdziłem na zwykłych aku zakładałem je w każdy możliwy sposób ale niestety jedyne co widziałem to ciemność:(
Awatar użytkownika
Papier79

To jutro delikatnie rozkręć i zrób zdjęcia, będziemy przerabiać :)
marceldoty

Latarkę wysłałem do sklepu Pan nie bardzo chciał pomóc ponieważ upiera się że na akumulatorki jest tylko 6 miesięcy gwarancji tyle że w warunkach gwarancji nie jest to wyszczególnione pisze tylko całościowo 2 lata gwarancji, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Skoro w warunkach gwarancji nic takiego nie ma, to upieraj się, żeby doprowadzili latarkę do stanu pierwotnego.
I pamiętaj, że jeżeli ogniwa zostaną wymienione na nowe, to zyskujesz na nie nową gwarancję 2 lata od daty otrzymania latarki z powrotem, także zachowaj dokumenty z naprawy.
marceldoty

Witam ponownie reklamacja została uznana dostanę nowy model na rok 2019 .Latarka będzie do Sprzedania
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Gratulacje :)
marceldoty

Aktualizacja Pan dzwonił ze sklepu że producent przeczyścił styki i stwierdził że latarka ok nie kupujcie tego badziewia czasami :)temat jeszcze nie jest zamknięty
Ostatnio zmieniony czwartek 12 wrz 2019, 20:03 przez marceldoty, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ