jakie źródło światła do latarki rowerowej??

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.

Czas głosowania minął wtorek 13 paź 2009, 21:55

Power Led
24
92%
Halogen
1
4%
Ksenon
1
4%
Inne (jakie??)
0
Brak głosów

Liczba głosów: 26
buckowina

Post autor: buckowina »

Witam ad pewnego czasu w związku z tym ze dzień się kończy coraz wcześniej postanowiłem zrobić sobie oświetlenie do roweru pierwszy wybór padł na halogeny miałem akurat w domu takiego 50 w i podłączyłem go pod akumulator 12v 2.8Ah poświecił może 10 minut przyczyn stopił mi obudowę i rozładował się akumulator więc postanowiłem porzucić ten pomysł następnie znalazłem temat o PowerLedach ale po poczytaniu i przeglądnięciu allegro zobaczyłem spore ceny rekomendowanych diod i optyki no dobra powiedziałem trochę pozbieram kasy i wypróbuje ale i tutaj pojawił się problem ponieważ nie wiedziałem jaka optyka będzie dla mnie najlepsza i to tez porzuciłem postanowiłem poszukać wsparcia w oryginalnych lampkach do roweru i natknąłem się na technikę HID w zapytałem wujka Google i powiedział mi wszystko o tym i ze potoczna nazwa to ksenony więc wpisałem w allegro ceny były wyższe od diod ale za to takim palnikiem (bo tak to się poprawnie nazywa) można zastąpić zwykła żarówkę h1,h2,h3 itd. i tu przypomniałem sobie o szperaczach stosowanych do samochodów terenowych jako dodatkowe oświetlenie (obudowę miał bym z głowy) pomyślałem sobie ze można by w takim wymienić żarówkę na ksenona i dokupić przetwornice i tu pojawił się kolejny problem ponieważ dotychczas słyszałem ze ksenany to b.droga sprawa a tu na allegro znalazłem palnik za 38zł i przetwornice za 40zł
i tu pojawia się moje pytanie co jest najlepsze na latarkę do roweru bo pojawiają sie różne opinie i ciężko jest mi wybrać aby nie stracić
Ostatnio zmieniony czwartek 22 paź 2009, 14:34 przez buckowina, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Do kompletu polecam akumulator 44Ah zamontowany na bagazniku. Pomysl z ksenonem uwazam za niewypal.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Logic

Post autor: Logic »

Na ledach dłużej poświecisz, a światła w zupełności wystarczy nawet do szybkiej jazdy w lesie.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Fluxor pisze:Do kompletu polecam akumulator 44Ah zamontowany na bagazniku. Pomysl z ksenonem uwazam za niewypal.

E czemu fajna sprawa ostry trening potem nawet z 60ką na bagażniku będzie śmigał. Latem da ostro czadu bez obciążenia dodatkowego ]:->
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
gmpst2000

Post autor: gmpst2000 »

Tylko DIODY. Czasem jeździmy po lesie nocą uzbrojenie w pojedyncze ręczne latarki i jest to czad na max'a. Po 25-30 km/h ciśniemy bez obaw. Zasięg światła w dal do 50 metrów.
buckowina

ok dzięki już wiem ze chce ledy ale jeszcze mam pytanko odnośnie optyki (jaką wybrać) i leda (myślałem na cree) może macie jakiś niedrogich a dobrych faworytów??
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Wybór optyki był już wielokrotnie poruszany na forum, zobacz w tym dziale ("Lampki rowerowe") jest wiele szczegółowo opisanych projektów. Generalnie to zależy, czy więcej jeździsz po lasach czy po drogach, najlepiej zastosować dwie lub więcej diod z różnymi soczewkami. Najczęściej daje się jedną na zasięg, bardziej skupioną, a drugą bardziej rozproszoną, żeby oświetlić boki i zaraz pod kołem.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
buckowina

no tak patrzyłem już na forum ale tam nie podali konkretnego typu lub stopnia skupienia a ja jestem laikiem jeśli chodzi o optykę tak więc prosił bym o podanie stopnia skupienia idealnego do jazdy głównie po niedoświetlonych drogach lub o podanie linku do aukcji allegro byłbym wdzięczny :mrgreen:
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

buckowina,

kat pelny FWHM 14-16* (czyli to samo co +-7,5) - optimum, mniej 10-12* -- na szose, 18*-20* i wiecej w teren (las). Duzo zalezy tez od mocy. Jak mniejsza moc (200lm np.) to lepiej wziac cos waskiego. Przy predkosciach do 25km/h mozesz brac ciut szerzej, przy wyzszych ciut weziej.
buckowina

a co myślicie o tej soczewceALLEGRO :?: :?: ciekawy pomysł :grin:
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

buckowina, sensowna jesli Twoje predkosci nie sa duze <25km/h.
Uzywaj jednak "szukaj", bo ostrzezenie powinnies juz dostac!
Temat soczewek byl wielokrotnie poruszany w tym dziale. Zdjecia/opisy etc.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

czarny_kruk, spokojnie, posta się usunie a usera zakopie w ogródku obok kafeji... :mrgreen:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
buckowina

sorki za dublowanie tematów ale po prostu chciałem abyście mi dobrali soczewkę do moich wymagań a co do tematu to proszę o niezamykanie ponieważ zbieram fundusze i niedługo biorę się za lampkę i chciał bym ją tutaj zamieścić
Bandit78

Post autor: Bandit78 »

Zajrzyj sobie do mojego posta i obejrzyj moją konstrukcję:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2229
Myślę, że z tych 3 lampek/soczewek najpełniejsze i zarazem najbezpieczniejsze światło do wszechstronnej jazdy na rowerze da właśnie ta soczewka Rocket Oval +/- 3/20* pod diodę Cree XR-E. Świeci przez nią ładnie szeroko i nie oślepia za bardzo kierowców pojazdów z naprzeciwka.
Chociaż może jak sie rozpędzisz to zrobisz dwu- lub więcej "oczną" sztukę, bo jak wiadomo apetyt rośnie... :mrgreen:
ODPOWIEDZ