tanie zasilacze dużej z regulacją dla majsterkowiczów

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
ProLight

Post autor: ProLight »

Wylutuje te kondensatory (niebieskie) i sprawa z izolacją chyba załatwiona(?)

Obrazek

Obrazek
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Sprawdź jeszcze, czy przewód neutralny ma galwaniczny kontakt z minusem na wyjściu, jeśli nie, to powinno być OK. Inaczej będziesz musiał podłączyć jeden z zasilaczy, do gniazdka bez bolca.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ProLight

Zasilacze, pozbawione z pod każdej śrubki połączenia z masą.
Brak zera / uziemienia przy wtyczkach zasilających.
Pozbyłem się kondensatorów tych niebieskich z poprzednich zdjęci, że względu na potrzebne miejsce.

Zasilacze działają spięte w szeregu mam ładne 24V
Po ok 15 minutach pracy, totalnie bez obciążenia zasilacze są dosyć ciepłe, najbardziej od strony gniazda 230V
Czy to jest normalne? Myślałem żeby się pozbyć wiatraków ale bez nich wyłączają się zasilacze i może być jeszcze cieplej a są dosyć głośne.

Ta strona jest dosyć gorąca, nie wiem czy to normalne bez obciążenia. Czy coś może źle zrobiłem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

A czy jeśli chodzą niezależnie to grzeją się tak samo?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ProLight

Niezależnie, po rozłączeniu zasilaczy mają lepszy przepływ powietrza i aż takiego ciepła nie ma, ale czuć że się nagrzewa ale dużo mniej.

Po połączeniu razem mają gorszą wentylację. Wiatraki są frontem do siebie i bardzo blisko.
Dołożyłem dodatkowy wiatrak z boku i już jest wszystko ok.
Przynajmniej mi się tak wydaje. Jak trochę popracuje i nic nie padnie tzn. Ze poprostu ten model tak ma.

Dzięki za pomoc.
ProLight

Witam ponownie,
Mecze dalej temat zasilaczy DPS-800GB, żona mnie męczy że w mocy spać nie może bo szumią wiatraki jak wściekłe.

Co robiłem już aktywne chłodzenie z czujnikiem temp. Dla dodatkowych wiatraków ale okazuje się że najwięcej hałasu robią fabryczne wiatraczki które na dobrą sprawę są zbędne, niestety okazuje się że bez nich zasilacze się nie uruchamiają, tak że szukam po sieci o formacji jak można obejść kontrolę wiatraków albo je spowolnić do minimum, nie ma miejsca na lm317 ani na jakiś regulator.

Wiatraczki 5V
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

ProLight pisze:Wiatraczki 5V
może mają kontrolę prędkości obrotowej?
Musiałbyś to sprawdzić: jeden z popularniejszych systemów to 3 przewody, jeden z nich to impulsy z obrotów (np. z czujnika halla). Jeśli tak jest to trzeba by dostarczyć im sygnał impulsowy z jakiegoś generatora (tak w skrócie). Oczywiście nie będzie to działać, jeśli prędkość obrotowa jest powiązana z sygnałem PWM sterującym wiatraczkiem lub wiatraki są np. bezszczotkowe i działają w inny sposób niż opisałem.
ProLight

Podłączyłem 3pin sygnałowy z jednego wiatraczka pod 4 gniazda i działa.

Jeden wiatraczek z 4 się kręci i daje sygnał w 4 miejsca.

Tylko zależało by mi żeby tego ten jeden wiatrak też wyłączyć.

Nie wiem jaki to jest rodzaj sygnału.

Bez oscyloskopu chyba się tego nie dowiem.
GanzConrad

ProLight pisze:Bez oscyloskopu chyba się tego nie dowiem
albo chociaż częstotliwościomierz. Jakoś to trzeba sprawdzić.
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Niektóre mierniki mają pomiar częstotliwości... Może wystarczy tym sprawdzić? Albo brzęczyk chociaż?

Znajomy kiedyś modował chłodzenie na płycie głównej od PC i żeby wyciszyć alarm niskich obrotów wentylatorów zrobił układ z timera 555, który podawał impulsy symulujące obroty. Płyta była zadowolona.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
ProLight

Więc tak, oryginalne wiatraczki wyłączone :-)

Sygnał do płyty zasilacza jest z tych dodatkowych które dołożyłem, a dodatkowe wiatraczki mam sterowane termicznie. Więc jest super.

Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc.
ProLight

Panowie cały czas temat zasilaczy jest u mnie na 1 miejscu.

Szukam tego zasilacza Tebechop benning 2700

"możliwość wyłączenia części mostków i ograniczenia zużycia energii"
Bardzo mi się spodobała ta opcja, wiem że to trochę głupota ale  ograniczyłem się do jednej ładowarki, raz ładuje duży pakiet i potrzebuje 1000W A raz małego 18650, więc super jak bym miał taki uniwersalny zasilacz.

Macie może pomysły gdzie jeszcze można szukać tego Tebechop benning 2700 ?

Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony niedziela 11 sie 2019, 20:53 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
GanzConrad

Wymieniam tego zatrzęsienie, w tej mocy - głównie wersję z wyświetlaczem LCD.
Generalnie nie jest to zły produkt, ale ze wszystkich stosowanych marek najbardziej awaryjny. Często padają wentylatory (akurat to najłatwiej wymienić), ale jest też sporo usterek gdy jest "ciemny" i nie reaguje na napięcie zasilania. Niestety nie widziałem w sprzedaży. Nie sprawdzałem możliwości sterowania, bo to co biega po RS485 niewiele mi mówiło jak podsłuchiwałem szynę (na pierwszy rzut oka).
ProLight

No właśnie szukam trochę info na jego temat, to nie jest aż taki popularny.

Po przeczytaniu posta Kolegi glebor że ma takie fajne regulację, napięcia, prądu itp. ale na forum o pojazdach elektrycznych Ktoś się bawił tym zasilaczem i nie było to takie hop siup, a do transmisji potrzebny jest jeszcze jakiś dodatkowy moduł aby móc zmieniać parametry.
GanzConrad

Fabrycznie jest sterownik do siłowni, nie wiem o jakim module piszesz. Tak jak pisałem, podsłuchiwałem kiedyś RS485 poprzez konwerter i jeśli mnie pamięć nie myli to na pierwszy rzut oka widać jedynie wartość napięcia, reszta parametrów nie była tak oczywista do odgadnięcia. Niestety zabrakło mi zapału do wgryzania się.
Z tego co widzę, nie ma tam opcji sterowania z poziomu przycisków.
ODPOWIEDZ