Lampa solarna led z czujnikiem ruchu
Lampa solarna led z czujnikiem ruchu
Witam
Zakupiłem tanią lampę solarną led z czujnikiem ruchu, za 10zł. Nie spodziewałem się po niej jakiejś super jakości, miała tylko doświetlać ścieżkę.
Niestety to tykająca bombka . W środku jest aku 18650, na który idzie prąd w pełnym słońcu ok 6,1V. U sąsiada wszystkie lampki wybuchły, a raczej akumulatorki.
Tutaj pytanie ktoś ma lub wie czy można to jakoś poprawić? Bo ewidentnie jestem to produkcja po taniości z błędem konstrukcyjnym. Może dodanie jakieguś układu TP4056 lub diody?
Środek:
Zakupiłem tanią lampę solarną led z czujnikiem ruchu, za 10zł. Nie spodziewałem się po niej jakiejś super jakości, miała tylko doświetlać ścieżkę.
Niestety to tykająca bombka . W środku jest aku 18650, na który idzie prąd w pełnym słońcu ok 6,1V. U sąsiada wszystkie lampki wybuchły, a raczej akumulatorki.
Tutaj pytanie ktoś ma lub wie czy można to jakoś poprawić? Bo ewidentnie jestem to produkcja po taniości z błędem konstrukcyjnym. Może dodanie jakieguś układu TP4056 lub diody?
Środek:
-
Więc tak, na pełnym słońcu są następujące napięcia: bez aku 6,1V, na aku i na ładowaniu 4,03V (bardzo powoli wzrasta) i na płytce głównej gdzie wchodzą kable od baterii słonecznej ok 4,4V.
Ciekawe co się stanie po osiągnięciu 4.2V na aku.
Profilaktycznie wymieniłem ten chiński 18650 na coś pewnego. Zmierzyłem rezystancję tego chinola i wyszła 7000. Tak jak pisałem, sąsiadowi wszystkie 5 lampek wybuchło.
Ciekawe co się stanie po osiągnięciu 4.2V na aku.
Profilaktycznie wymieniłem ten chiński 18650 na coś pewnego. Zmierzyłem rezystancję tego chinola i wyszła 7000. Tak jak pisałem, sąsiadowi wszystkie 5 lampek wybuchło.
Witam
Do ładowania najprościej użyć popularny TP4056.
Pozdrawiam
A możesz napisać jak to zmierzyłeś i w jakich jednostkach?jakubu85 pisze:Zmierzyłem rezystancję tego chinola i wyszła 7000.
Do ładowania najprościej użyć popularny TP4056.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
A TP da radę przy ładowaniu jeśli prąd z takiego ogniwa będzie rzędu 100 ma lub mniej?
Ostatnio zmieniony piątek 09 sie 2019, 23:01 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Witam
Pozdrawiam
Ale nie odpowiedziałeś jak i w jakich jednostkach...jakubu85 pisze:Mierzę ładowarką modelarską, klon Icharger-a 206BPyra pisze:A możesz napisać jak to zmierzyłeś i w jakich jednostkach?
Spokojnie, układ tylko ogranicza prąd do 1A, każdy mniejszy jest akceptowalny.skaktus pisze:A TP da radę przy ładowaniu jeśli prąd z takiego ogniwa będzie rzędu 100 ma lub mniej?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Myślałem, że to oczywistePyra pisze:Ale nie odpowiedziałeś jak i w jakich jednostkach...
Podpinam aku pod ładowarkę (aku w koszyku), uruchamiam w ustawieniach pomiar rezystancji i mam wynik z 7800"mΩ" (miliomów).
Jak mierzę nowe ogniwa to mam w okolicach 60 mΩ, czyli ogniowo w bardzo dobrej kondycji (z tego co można wyczytać w internetach).
Ten chiński 18650, jest podejrzanie lekki, zero oznaczeń.