Powerbank
Powerbank
Jaki powerbank polecacie? Coś sprawdzonego i dobrego w stosunku jakość-cena.
W sensie, czy sprawna?
Tak - sprawna. Kilka sztuk i każda ma tak samo.
Obudów tych z ogniwami z demobili w połączeniu z lampką USB używam jako oświetlenia awaryjnego. Próba wypompowania z nich 1 A na sprawnych 2 ogniwach, które dają radę przy 5 A w latarce kończy się przerwaniem ładowania.
Jako powerbanku używam Xiaomi 20 Ah. Jak kupić z pewnego źródła polecam Xiaomi.
Tak - sprawna. Kilka sztuk i każda ma tak samo.
Obudów tych z ogniwami z demobili w połączeniu z lampką USB używam jako oświetlenia awaryjnego. Próba wypompowania z nich 1 A na sprawnych 2 ogniwach, które dają radę przy 5 A w latarce kończy się przerwaniem ładowania.
Jako powerbanku używam Xiaomi 20 Ah. Jak kupić z pewnego źródła polecam Xiaomi.
Wiecznie w drodze.
Miałem wcześniej chyba 3 "ładowarki" z li-ion na 5V i faktycznie jest dramat... do czasu aż znalazłem moduł z QC 3.0 o mocy rzekomo do 24W:
https://pl.aliexpress.com/item/32907001 ... 5c0fDDRoMR
Moduł jest bardzo efektywny, poprzednie grzały się przy <5V i niecałym 1A a na tym dopiero pełne ładowanie po QC 3.0 mocą ok 16W robi jakieś wrażenie i się dosyć nagrzewa, przy ok 10W w zasadzie jest chłodny. Testowałem na 3 polaptopowych starych akumulatorach, ciągnie tak że aż się ciepłe robią
Co ciekawe wg specyfikacji "Prąd wyjściowy: 5V3A, 9V2A, 12V2A", gdzieś mi się wyzwalacz QC zagubił więc więcej testów zrobię później ale na 5V wyciągnąłem 4,44A przy napięciu aż ~4,91V i... skończyły mi się potencjometry w moim sztucznym obciążeniu. Miałem to zabrane na PolAndRock wraz z kilkunastoma ogniwami i wykorzystałem raptem ~2,5 zestawów ładując 2 telefony. Jestem bardzo miło zaskoczony tym urządzeniem tym bardziej że jest za raptem niecałe 10zł.
Zostawiłem też na prawie półtorej miesiąca pod akumulatorami, napięcie na 3 aku ok 1800mAh spadło do 4,06V także myślę że też jak najbardziej w porządku. Po chwili nieaktywności napięcie na złączu usb znika do czasu wpięcia jakiegoś kabla. Gdy jest zasilony pali się tylko niebieski led, odcina przy ok 2,5-2,6V i z powrotem włącza przy bodajże ok 2,9V.
https://pl.aliexpress.com/item/32907001 ... 5c0fDDRoMR
Moduł jest bardzo efektywny, poprzednie grzały się przy <5V i niecałym 1A a na tym dopiero pełne ładowanie po QC 3.0 mocą ok 16W robi jakieś wrażenie i się dosyć nagrzewa, przy ok 10W w zasadzie jest chłodny. Testowałem na 3 polaptopowych starych akumulatorach, ciągnie tak że aż się ciepłe robią
Co ciekawe wg specyfikacji "Prąd wyjściowy: 5V3A, 9V2A, 12V2A", gdzieś mi się wyzwalacz QC zagubił więc więcej testów zrobię później ale na 5V wyciągnąłem 4,44A przy napięciu aż ~4,91V i... skończyły mi się potencjometry w moim sztucznym obciążeniu. Miałem to zabrane na PolAndRock wraz z kilkunastoma ogniwami i wykorzystałem raptem ~2,5 zestawów ładując 2 telefony. Jestem bardzo miło zaskoczony tym urządzeniem tym bardziej że jest za raptem niecałe 10zł.
Zostawiłem też na prawie półtorej miesiąca pod akumulatorami, napięcie na 3 aku ok 1800mAh spadło do 4,06V także myślę że też jak najbardziej w porządku. Po chwili nieaktywności napięcie na złączu usb znika do czasu wpięcia jakiegoś kabla. Gdy jest zasilony pali się tylko niebieski led, odcina przy ok 2,5-2,6V i z powrotem włącza przy bodajże ok 2,9V.
Ostatnio zmieniony środa 07 sie 2019, 08:50 przez Ari93, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Używam powerbanka tracer 8400 z wymienionymi akumulatorami na NCR18650GA. Niczym nie ustępuje Xiaomi Mi power bank 2. Nawet ośmielę się stwierdzić, iż akumulatory GA lepiej radzą sobie w niskiej temperaturze. W porównaniu z polimerowymi w xiaomi. Na dodatek xiaomi po każdym ładowaniu traci ciut pojemności. Przetwornice w tych dwóch bankach mocy wydajnościowo są niemal identyczne. Oczywiście tracer nie ma QC.
-
Często używam go do GPS, który rozładowuje go do odcięcia zasilania. Podczas ładowania podłączam miernik USB. Za każdym razem wpompowuje mniej mAh. Cóż mam więcej napisać... Traci pojemność w oczach. Odczuwam to po długości działania GPS. Najwięcej pojemności stracił już po 3 rozładowaniach. Czas działania GPS zmalał o 1 dzień.Barton_ pisze:Możesz rozwinąć myśl?