Sztuczne obciążenie
Sztuczne obciążenie
Witam,
Panowie potrzebuje przetestować pakiety 18650 w okolicach 10S5P, mam do tego ładowarkę icharger 4010 lecz chciałbym rozładować pakiet prądem rzędu 10A.
Do tego potrzebowałbym dodatkowego sztucznego obciążenia w postaci rezystorów które podłącze do ładowarki, według wzoru policzyłem sobie że potrzebuje 3,6ohm 360W
Z tym że to jest mało uniwersalne, bo jak będę chciał rozładować mniejszy pakiet typu 3-4S to wartość rezystorów musiała by być inna.
Nie chciałbym kupować specjalnie dodatkowego urzadzenia typu sztuczne obciążenie z regulacją z Ali.
Pozdrawiam
Panowie potrzebuje przetestować pakiety 18650 w okolicach 10S5P, mam do tego ładowarkę icharger 4010 lecz chciałbym rozładować pakiet prądem rzędu 10A.
Do tego potrzebowałbym dodatkowego sztucznego obciążenia w postaci rezystorów które podłącze do ładowarki, według wzoru policzyłem sobie że potrzebuje 3,6ohm 360W
Z tym że to jest mało uniwersalne, bo jak będę chciał rozładować mniejszy pakiet typu 3-4S to wartość rezystorów musiała by być inna.
Nie chciałbym kupować specjalnie dodatkowego urzadzenia typu sztuczne obciążenie z regulacją z Ali.
Pozdrawiam
Główny spammer tego Forum
Kiedyś na swoim starym 106b+ podłączałem żarówki R2 (2 włókna dadzą Ci 85W przy 12V)
Przy napięciu 10s bezpieczniej będzie dać 4szt w szeregu.
Podczas rozruchu trybu DCHG+ czasami żarówki robią psikusa (za duży prąd) i ładowarka nie startuje.
Niemniej jednak będzie to najtańsze i sprawdzone źródło rozładowania pakietów, w marketach często są w promocji po 3-4zł.
Przy napięciu 10s bezpieczniej będzie dać 4szt w szeregu.
Podczas rozruchu trybu DCHG+ czasami żarówki robią psikusa (za duży prąd) i ładowarka nie startuje.
Niemniej jednak będzie to najtańsze i sprawdzone źródło rozładowania pakietów, w marketach często są w promocji po 3-4zł.
No to jeszcze struna gitarowa nawinięta na jakiś wypsikany dezodorant (uważać żeby nie zedrzeć emalii na puszce). Całość do wiadra/zlewu/garnka z zimną wodą.
Da się znaleźć takie o oporze ok 5-8Ω do zrobienia mobilnej grzałki.
Jak zrobisz 'odciągi' w uzwojeniu to wepniesz się krokodylkami tam gdzie chcesz w zależności od napięcia pakietu.
Da się znaleźć takie o oporze ok 5-8Ω do zrobienia mobilnej grzałki.
Jak zrobisz 'odciągi' w uzwojeniu to wepniesz się krokodylkami tam gdzie chcesz w zależności od napięcia pakietu.
Drut oporowy, tylko tak zamocuj żeby nic się nie stało jak się zaświeci na czerwono
Mój wynalazek, jeszcze się nie popsuł viewtopic.php?p=223593#223593
Mój wynalazek, jeszcze się nie popsuł viewtopic.php?p=223593#223593
Pierwsza suszarka idzie na straty.
To nie takie proste jak mi się wydawało.
Suszarka była by fajna, dosyć mobilna, zamknieta obudowa nikt nie dotknie, wiatraczek.
Mam 60 zwoi
1 pełny to 2 ohm
PPołówka 1ohm
Potrzebuje żeby wyszło z tego 1 ohm jak to podzielić jak to połączyć.
To nie takie proste jak mi się wydawało.
Suszarka była by fajna, dosyć mobilna, zamknieta obudowa nikt nie dotknie, wiatraczek.
Mam 60 zwoi
1 pełny to 2 ohm
PPołówka 1ohm
Potrzebuje żeby wyszło z tego 1 ohm jak to podzielić jak to połączyć.
Okazało się że przez całość idą dwa druty oporowe, grubszy i cieńszy, na pierwszy rzut oka nie było tego widać.
Ale w końcu po kilku próbach i błędach udało się uzyskać 1ohm
Przetestowałem i wytrzymało nawet 25A przy 20V
Przez chwilę zablokowało mi wentylator i drut zgrzał się do czerwoności.
Ale mimo to nawet zdaje to egzamin.
Ale przez kilkukrotne próby i błędy posypał mi się stelaż, jest zrobiony z jakiegoś nie palnego materiału.
Drut przez nie uwagę z przegrzaniem pokrzywka się i pękł w dwóch miejscach.
Zastanawiam się nad alternatywą, dla suszarki i żarówek.
Przegrałem taki grzejniczek "ceramiczny" ma kilka strzałek ale wychodzi ok 10K na sekcję więc dużo za dużo.
Za suszarkę zapłaciłem 35zł
Taniej niż rezystory tej mocy.
Ale w końcu po kilku próbach i błędach udało się uzyskać 1ohm
Przetestowałem i wytrzymało nawet 25A przy 20V
Przez chwilę zablokowało mi wentylator i drut zgrzał się do czerwoności.
Ale mimo to nawet zdaje to egzamin.
Ale przez kilkukrotne próby i błędy posypał mi się stelaż, jest zrobiony z jakiegoś nie palnego materiału.
Drut przez nie uwagę z przegrzaniem pokrzywka się i pękł w dwóch miejscach.
Zastanawiam się nad alternatywą, dla suszarki i żarówek.
Przegrałem taki grzejniczek "ceramiczny" ma kilka strzałek ale wychodzi ok 10K na sekcję więc dużo za dużo.
Za suszarkę zapłaciłem 35zł
Taniej niż rezystory tej mocy.