Astrolux FT03XHP50.2 5700 - tanio ...

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mociumpel

Astrolux FT03XHP50.2 5700 - tanio ...

Post autor: Mociumpel »

Gdyby ktoś chciał coś "lepszego" niż Convoy S11 czy M3 to polecam zerknąć na to:
www.banggood.com/Astrolux-FT03-XHP50_2- ... 10495.html
Dlaczego XHP a nie SST - ano z powodów:
- XHP daje 2x więcej światła
- zasięg niewiele mniejszy niż SST ale wielkość plamy choć nie ołówkowa to zdecydowanie szersza i więcej widać w ogóle
Wady - dioda wprawdzie 3V i zasilana sterownikiem liniowym a na dodatek całość dość ciężka (300g) to

Zalety:
- fantastyczny interfejs i możliwości regulacji światła a także ładowanie USB-C

Sprawiają że warto zainteresować się bo to mocno przyzwoite świecidło jest ;)
Chyba 4 dni zostały do końca tanich zakupów...
ViP3R

Post autor: ViP3R »

Jaka cena była wcześniej? Teraz jest 130 PLN
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

29,99 o ile pamięć mnie nie myli
Mociumpel

Mociumpel

Dostałem w końcu to świecidło, powiem tak - latara jako całość jest genialna:
1. jak na swój wymiar lekka
2. interfejs wejściowy ściemnianie i rozjasnianie - no po prostu dla początkującego nie ma lepszego wyboru - se wciskam i mam tyle światła ile potrzebuje
3. dobrze dobrany max - dopiero dwuklik daje turbo = wygar = gorąc
4. zasięg to mniejsza istotność ale nie ujmując innym wiaderkom ta doniczka radzi sobie - pysk ma troche za duży ale jest dobrze wyważona (szczególnie z ogniwem) i "nie leci na pysk" w sensie głowica nie ciągnie w dół masą.
5. wstępne pomiary wskazują na maks ok 2600 lm i zasięg ok. 500m i na Turbie ok 850m - niestety kosztem gorąca po minucie - ale turbo to chwilowy czad jest, a latara ze względu na masę jest na granicy akceptowalnego ciężaru na co dzień.

Acha i o interfejsie wspomniałem? ;) - jest genialny ten ramping.
A latara i tak idzie do żyda ;) bo nie ma jak zoom ;)
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Dzięki za opis. Ile czasu działa w turbo? W turbo bierze 12A, a czy wiesz jaki prąd bierze w max?
Mociumpel

Tryb turbo działa tak długo jak jesteś w stanie utrzymać głowicę w ręku - nie zanotowałem znaczącego spadku okiem po 2 minutach a latara byłą mocno gorąca - po prostu sensowne jest zjechanie potem w dół aby ja nieco oziębić.
Co do prądu dużo zależy od ogniwa plus od czystości styków między elementami łączenia (dupka-korpus-głowica) i samych spręzynek.
Oficjalnie latara daje ok. 4300 lumenów - mi z pomiarów na nowym ogniwie Shockli 26650 (wydajność pik 30A) w odbiciu sufitowym wyszło coś kole 4800 lm przez kilkadziesiąt sekund po czym spadek po 20-30 sekundach do ok. 4000 lm - daje to pierwszy pik prądu na poziomie 16-18A.
Nie mam już cęgowego miernika więc jedynie domniemywam ile tego prądu jest.
Dużą zaletą tej wersji (XHP50.2 3V) jest duży wyciek boczny (spill) co nie sprawia wrażenia że spot jest jak "dżedajowy sfordzik" - rzekłbym że to piętro wyżej latarka jeśli chodzi o możliwości od C8, nieco wyżej niż L2/L6 ale "interfejsowo" to rząd wielkości wyżej niż latarki ze skokowym przyrostem światła - bardzo słuszna idea w takim "sprzędzie".
Prąd ładowania przez USB-C wyniósł ok 1,6-1,8A na pierwszym lepszym kabelku USB - stąd łądowanie od zera do max powinno trwać ok. 2,5 do 3h
Za 34 dolary z przesyłką latarka warta jest kupienia choćby dla samego interfejsu.
PS - Nie za bardzo mam jak zrobić zdjęcia bo latara idzie do ludzi, ale przyjdą jeszcze dwie to może cos zrobię - póki co to tylko wrażenia na szybko, że warto
Ostatnio zmieniony piątek 07 lut 2020, 17:06 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 3 razy.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Dziękuję za szeroki opis :D
Rzeczywiście zachwycają się nią za zagranicznych forach. Duży zasięg i szeroki spill. Jeden użytkownik napisał, że Convoy L6 i BLF Q8 razem wzięte świecą jak Astrolux FT03 HP50.2 :)
Dzisiaj zamówiłem dla siebie :D
ODPOWIEDZ