Gdzie kupić (chętnie w PL) sprawdzone ładowarki do pakietów?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ptja

Gdzie kupić (chętnie w PL) sprawdzone ładowarki do pakietów?

Post autor: ptja »

Szukam ładowarek do pakietów (przede wszystkim 4S) z niedużymi prądami (1-2A, ewentualnie też więcej) i o sprawdzonych parametrach.

Mam oczywiście ładowarkę modelarską, ale to nie jest rozwiązanie dla "nietechnicznych" lub na wyjazdach (ładowarki głównie mają ładować zasilanie latarek nurkowych).

Wczoraj odebrałem dwie zakupione u jednego z lokalnych dostawców (1A i 2A) i okazuje się, że ta 1A daje w fazie CC mniejszy i niekoniecznie stabilizowany prąd (np. 0,57A przy 11V), a druga przy podobnym obciążeniu - nawet ponad 4A. Przeprosił i przyjmie zwrot, ale ja nadal nie mam tego, czego szukam :)

Jakiś czas kupiłem tę i zachowuje się prawidłowo (CC/CV): https://www.ebay.com/itm/EU-2-Pin-plug- ... 1393259043

Dokupię jeszcze, ale przydałoby się coś szybciej...

Może w PL macie źródło podobnych, dobrze działających i kosztujących rozsądnie (ca 30-60 zł) ładowarek do pakietów 3S, 4S i 5S?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ptja

Właśnie doszła wersja 2A: https://www.ebay.com/itm/EU-16-8V-2A-20 ... 3207199840 , ale ma 17,05V bez obciążenia. Na razie zgłosiłem sprzedawcy, ale najwyżej wstawię diodę Schottky'ego w szereg i będę jej używał.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

ptja pisze:ma 17,05V bez obciążenia
Ale ma "Auto stop when battery is fully charged." - w pełni automatyczny :)

BTW. nigdy tego nie badałem, ale czy stabilizowany zasilacz bez obciążenia ma idealnie równe napięcie znamionowe?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
ptja

Sosenia pisze:
ptja pisze:ma 17,05V bez obciążenia
Ale ma "Auto stop when battery is fully charged." - w pełni automatyczny :)
to chyba ściema, ale ani w to nie wierzyłem ani mi to niepotrzebne - prąd spada wystarczająco, żeby balanser mógł działać.
Sosenia pisze:BTW. nigdy tego nie badałem, ale czy stabilizowany zasilacz bez obciążenia ma idealnie równe napięcie znamionowe?
oczywiście nie. W świecie nie ma nic idealnego. Ale może sformułuj pytanie inaczej?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Sosenia pisze: BTW. nigdy tego nie badałem, ale czy stabilizowany zasilacz bez obciążenia ma idealnie równe napięcie znamionowe?
Tak.
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

ptja pisze:oczywiście nie. W świecie nie ma nic idealnego. Ale może sformułuj pytanie inaczej
murgrabia1410 pisze:Tak.
Bałem się, że jak pominę słowo "idealnie" to że wyjdzie, że nie wiem o co chodzi w stabilizacji prądu... i chwilowo innego pasującego słowa nie znalazłem, ale jak zrozumiałem obie odpowiedzi, napięcie będzie bardzo bliskie znamionowemu...
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
murgrabia1410

Jeżeli mam zasilacz stabilizowany np. 12V/1A. To bez obciążenia ma mieć idealnie 12V. Z małym obciążeniem np. 10mA ma mieć 12V. Jak i z obciążeniem 1A, również 12V. Nie ma takiego czegoś, że bez obciążenia ma większe napięcie. A po podłączeniu obciążenia dopiero przysiądzie do nominalnego.
ptja

murgrabia1410 pisze:Jeżeli mam zasilacz stabilizowany np. 12V/1A. To bez obciążenia ma mieć idealnie 12V. Z małym obciążeniem np. 10mA ma mieć 12V. Jak i z obciążeniem 1A, również 12V. Nie ma takiego czegoś, że bez obciążenia ma większe napięcie. A po podłączeniu obciążenia dopiero przysiądzie do nominalnego.
mylisz zasilacz z ładowarką li-ion (tzw. CC/CV). Ten temat dotyczy tego drugiego rodzaju urządzeń.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
murgrabia1410

ptja pisze:mylisz zasilacz z ładowarką li-ion (tzw. CC/CV). Ten temat dotyczy tego drugiego rodzaju urządzeń.
Raczej nie. Bo odniosłem się dokładnie do zasilacza stabilizowanego. A odnośnie ładowarki. Mam ładowarkę 5s. I bez obciążenia ma dokładnie 21V. Wiadomo, że w ładowarce ma przysiąść napięcie. Ale czy napięcie bez obciążenia jest takie jak znamionowe czy nie. To już zależy od konstrukcji ładowarki. Czy ładowarka całkowicie zatrzymuje prąd ładowania. Czy też przechodzi w stan podtrzymania ogniwa. Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. A ta ładowarka z linku. Może mieć większe napięcie bez obciążenia. Ważne jest to czy stopuje na tych 16.8V.

P.S.
Zrób sobie ładowarkę na lm317.
ptja

murgrabia1410 pisze:odniosłem się dokładnie do zasilacza stabilizowanego.
Jeśli mógłbym prosić: trzymaj się tematu. Jeśli chcesz podyskutować o czymś innym - załóż swój.
murgrabia1410 pisze:A odnośnie ładowarki. Mam ładowarkę 5s. I bez obciążenia ma dokładnie 21V. Wiadomo, że w ładowarce ma przysiąść napięcie.
Właśnie o to chodzi: może być niższe, ale nie powinno być wyższe. Naprawdę nie ma znaczenia, powyżej jakiego prądu jest "jeszcze" 16,8V a poniżej jakiego "już" 17,05.

Ta ładowarka nie zatrzymuje procesu ładowania, ale ładować ma pakiety z balanserami, więc końcowy prąd nie większy niż prąd balansowania jest akceptowalny (i tak one działają - tylko problem jest z końcowym napięciem w niektórych).

murgrabia1410 pisze:Zrób sobie ładowarkę na lm317.
Rada dobra, ale nie o to chodzi. Ja chcę kupić sprawdzone gotowce, a nie uruchamiać produkcję własnych :)
No i przy 2A rozpraszanie parunastu watów może nie być trywialnym zadaniem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
murgrabia1410 pisze:Jeżeli mam zasilacz stabilizowany np. 12V/1A. To bez obciążenia ma mieć idealnie 12V. Z małym obciążeniem np. 10mA ma mieć 12V. Jak i z obciążeniem 1A, również 12V. Nie ma takiego czegoś, że bez obciążenia ma większe napięcie. A po podłączeniu obciążenia dopiero przysiądzie do nominalnego.
No nie do końca masz rację... Zasadniczo można powiedzieć, że są takie zasilacze, niestety najprawdopodobniej nikogo na forum na nie nie stać. Każdy zasilacz stabilizowany, ma pewien dopuszczalny błąd oraz dodatkowo dryf termiczny i prądowy. Zerknij może na dane zasilaczy laboratoryjnych, to trochę wyjaśni. Oczywiście nie mówimy tu o różnicach 1V, lecz liczonych nieraz w ułamkach miliwoltów. Niestety, nie można więc powiedzieć, że np. napięcie wynosi idealnie 12V, niezależnie od obciążenia...

Cytuję parametry zasilacza kosztującego kilka tysięcy zł.:
Tryb stabilizacji napięcia (CV)
Zakres napięcia: 0 do maksymalnego napięcia zgodnie ze specyfikacją
Napięciowy wsp. stabilizacji napięcia: ≤1×10-4 +3mV
Obciążeniowy wsp. stabilizacji napięcia: ≤1X10ˉ4+3mV (prąd wyjściowy ≤3A); ≤2X10ˉ4+3mV (prąd wyjściowy >3A)
Szumy i tętnienie: 1mV (rms)
Współczynnik temperaturowy 150ppm/ºC
A tutaj link, do już dobrego zasilacza: KEITHLEY 2303 (myślę, że przy tej cenie, trudno mówić żebym coś reklamował ;) )
Jak zerkniesz na parametry, to również zauważysz możliwy odchył zależnie od obciążenia i temperatury.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ