Spor na Aliexpress zaraz po wysylce-pytanie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Ale że jak w sensie? Jeśli masz kilka zamówień i szybko przeskakujesz z jednego na drugie najeżdżając na ten przycisk to przez chwilę jest informacja z tego poprzedniego zamówienia
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Np, najadę na zamówienie i przez chwile mam LE1111111CN a po mniej niż sekundzie mam LE2222222CN i nie jest to info z poprzedniego zamówienia ;) Taka teoria spiskowa...
ILPT
hoka

Post autor: hoka »

U mnie to nie występuje, nie masz dodanych różnych numerów do śledzenia? U mnie chinczyki z Ali czasem potrafią dodać i 3 numery dla jednej paczki, każdy numer w odstępie tygodniowym.

Czasami jak przychodzi paczka to mam na niej i 5 numerów do śledzenia zwykły liczbowy, potem LPXXXX, potem SYBEXXXXX, potem SXXXXXX, i jeszcze na koniec czasem jakiś np. UB....TW ;-) trochę jest tych pośredników... czasami wszystko na jednej etykiecie, czasami na kilku naklejanych na siebie ;-)

Ja na Ali dostaję zawsze 100% refund w takiej sytuacji jak twoja z tym że ja zawsze pytam sprzedacy czy np. będzie to rzeczywiście China post air mail z międzynarodowym numerem do śledzenia i w sytuacji gdy sprzedawca oszukuje zakładam od razu spór, wklejam screeny/linki do oficjalnego komunikatora z Ali... i dostaję zwrot.
Mocarny

Dostajesz zwrot za całe zakupy dlatego że sprzedawca wysłał inną przesyłką?
hoka

Oczywiście, ale ja zawsze uzgadniam ze sprzedawcą jaką konkretnie opcją ma wysłać bo trochę towaru z chin zamawiam i już wiem jaka opcja z jakiego miasta ile będzie szła. Więc gdy zamiast darmowej wysyłki, specjalnie dopłacam do tej konkretnej uzgodnionej to uważam to za oszustwo gdy ostatecznie paczka zostaje wysłana inną metodą i zamiast np. po 4 dniach trafić do Zabrza będzie tam dopiero za np. 100 dni gdy mnie już dawno nie będzie ;-)
Awatar użytkownika
skaktus

Ja jak pytałem sprzedawcy co i jak, to pisze zawsze to samo - na pewno dojdzie, musisz czekać. I tak sobie czekam. W moim wypadku wychodzi na to, że nie pozostaje mi nic innego jak przemęczyć się jeszcze te 3 tygodnie i przed samym końcem, założyć spór.

Ciekawostka. Inne zamówienie, nadane 30 czerwca, ten sam typ paczki-LExxxCN, wczoraj tj. 6 lipca miało status - WER Warszawa...7 dni i w Polsce, poprzednik 39 dni i cisza.
ILPT
Mocarny

hoka pisze:Więc gdy zamiast darmowej wysyłki, specjalnie dopłacam do tej konkretnej uzgodnionej
Uff, już myślałem że zakładasz spór i domagasz się 100% zwrotu kiedy sprzedawca wyśle inną darmową nierejestrowaną przesyłką która idzie 50 dni zamiast konkretną darmową nierejestrowaną przesyłką która idzie tyle samo tylko że ma inną nazwę.
Choć ja domagam się 100% zwrotu tylko jak nie dojdzie, skoro on mnie oszukał i wysłał darmową wysyłką zaoszczędzając na mnie, to ja nie będę robił tak samo i "zaoszczędzał" na nim domagając się zwrotu za tą rzecz która i tak dojdzie, tylko później.
skaktus pisze:nie pozostaje mi nic innego jak przemęczyć się jeszcze te 3 tygodnie
Ja to nawet lubię jak przesyłka idzie z 1,5 miesiąca, już nawet zapominam że coś zamówiłem, ile zapłaciłem i jest taka niespodzianka jak dostaję paczkę :razz: :mrgreen:
Awatar użytkownika
skaktus

Aż takim fetyszystą nie jestem i wolę jak dochodzi w odpowiednim czasie.I nie zdarzyło mi się zapomnieć o przesyłce :)
ILPT
hoka

Ja to nawet lubię jak przesyłka idzie z 1,5 miesiąca, już nawet zapominam że coś zamówiłem, ile zapłaciłem i jest taka niespodzianka jak dostaję paczkę :razz: :mrgreen:
Gorzej gdy przychodzi po czasie gdy tego czegoś potrzebowałeś ;-)
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

skaktus pisze:Słuchajta. Zauważyliście, że jeśli jesteście na karcie "moje zamówienia" na ali, i najedziecie na przycisk "śledź przesyłkę" to często ma ona na moment inny numer ?
To tylko kwestia techniczna - przeglądarka pamięta poprzednio wskazywany numer. Spróbuj zwrócić uwagę na pierwszy numer który wskazujesz - będzie coś w stylu "loading", a potem po kolei każdy następny.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
skaktus

Zamówienie z końca czerwca już u mnie w domu. Zamówienie z końca maja wciąż gdzieś lata ;)

Edit

Dziś dostałem ciekawego maila od ali.Twierdzą że paczka z 28 maja wylądowała w Polsce. Na stronie poczty nie ma już śledzenia owej paczki po wpisaniu jej numerów. To samo na alipaczka czy packageradar.Ciekaw jestem jak to się rozwinie ;)
ILPT
hoka

Mówiłem by się z nimi nie pieścić tylko być stanowczym od początku, jak nie wymagasz zwrotu za najmniejsze przewinienie to jeszcze gotowi Ci wmówić ze to ty stanowisz problem ;-)
Awatar użytkownika
skaktus

Do zakończenia czasu na dostarczenie paczki pozostało nieco ponad 2 tygodnie. U innego sprzedawcy zamówiłem już ten sam towar. I teraz jak sądzicie, czekać do np. 2 dni przed dostarczeniem paczki czy już zakładać spór ? PP już owej paczki nie widzi, śledzenie ali pokazuje że paczka dotarła do kraju przeznaczenia 12 czerwca o czym dostałem wczoraj maila (13 lipca). Dziwna akcja...
ILPT
Mocarny

Ja bym czekał i te 2 dni przed zakończeniem czasu założył spór. To pewnie będzie wyglądać tak, że sprzedawca albo odpisze że trzeba czekać i na pewno dojdzie, albo nic nie odpisze. I wtedy Aliexpress "step in", termin dostawy minie i ci zwrócą kasę :hurra:
Nie wiem jak wygląda zwrot przez Ali kiedy termin dostawy nie minął, bo nigdy nie ryzykowałem
ODPOWIEDZ