Spor na Aliexpress zaraz po wysylce-pytanie.
U mnie to nie występuje, nie masz dodanych różnych numerów do śledzenia? U mnie chinczyki z Ali czasem potrafią dodać i 3 numery dla jednej paczki, każdy numer w odstępie tygodniowym.
Czasami jak przychodzi paczka to mam na niej i 5 numerów do śledzenia zwykły liczbowy, potem LPXXXX, potem SYBEXXXXX, potem SXXXXXX, i jeszcze na koniec czasem jakiś np. UB....TW
trochę jest tych pośredników... czasami wszystko na jednej etykiecie, czasami na kilku naklejanych na siebie ![;-)](./images/smilies/oczko2.gif)
Ja na Ali dostaję zawsze 100% refund w takiej sytuacji jak twoja z tym że ja zawsze pytam sprzedacy czy np. będzie to rzeczywiście China post air mail z międzynarodowym numerem do śledzenia i w sytuacji gdy sprzedawca oszukuje zakładam od razu spór, wklejam screeny/linki do oficjalnego komunikatora z Ali... i dostaję zwrot.
Czasami jak przychodzi paczka to mam na niej i 5 numerów do śledzenia zwykły liczbowy, potem LPXXXX, potem SYBEXXXXX, potem SXXXXXX, i jeszcze na koniec czasem jakiś np. UB....TW
![;-)](./images/smilies/oczko2.gif)
Ja na Ali dostaję zawsze 100% refund w takiej sytuacji jak twoja z tym że ja zawsze pytam sprzedacy czy np. będzie to rzeczywiście China post air mail z międzynarodowym numerem do śledzenia i w sytuacji gdy sprzedawca oszukuje zakładam od razu spór, wklejam screeny/linki do oficjalnego komunikatora z Ali... i dostaję zwrot.
Oczywiście, ale ja zawsze uzgadniam ze sprzedawcą jaką konkretnie opcją ma wysłać bo trochę towaru z chin zamawiam i już wiem jaka opcja z jakiego miasta ile będzie szła. Więc gdy zamiast darmowej wysyłki, specjalnie dopłacam do tej konkretnej uzgodnionej to uważam to za oszustwo gdy ostatecznie paczka zostaje wysłana inną metodą i zamiast np. po 4 dniach trafić do Zabrza będzie tam dopiero za np. 100 dni gdy mnie już dawno nie będzie ![;-)](./images/smilies/oczko2.gif)
Ja jak pytałem sprzedawcy co i jak, to pisze zawsze to samo - na pewno dojdzie, musisz czekać. I tak sobie czekam. W moim wypadku wychodzi na to, że nie pozostaje mi nic innego jak przemęczyć się jeszcze te 3 tygodnie i przed samym końcem, założyć spór.
Ciekawostka. Inne zamówienie, nadane 30 czerwca, ten sam typ paczki-LExxxCN, wczoraj tj. 6 lipca miało status - WER Warszawa...7 dni i w Polsce, poprzednik 39 dni i cisza.
Ciekawostka. Inne zamówienie, nadane 30 czerwca, ten sam typ paczki-LExxxCN, wczoraj tj. 6 lipca miało status - WER Warszawa...7 dni i w Polsce, poprzednik 39 dni i cisza.
ILPT
Uff, już myślałem że zakładasz spór i domagasz się 100% zwrotu kiedy sprzedawca wyśle inną darmową nierejestrowaną przesyłką która idzie 50 dni zamiast konkretną darmową nierejestrowaną przesyłką która idzie tyle samo tylko że ma inną nazwę.hoka pisze:Więc gdy zamiast darmowej wysyłki, specjalnie dopłacam do tej konkretnej uzgodnionej
Choć ja domagam się 100% zwrotu tylko jak nie dojdzie, skoro on mnie oszukał i wysłał darmową wysyłką zaoszczędzając na mnie, to ja nie będę robił tak samo i "zaoszczędzał" na nim domagając się zwrotu za tą rzecz która i tak dojdzie, tylko później.
Ja to nawet lubię jak przesyłka idzie z 1,5 miesiąca, już nawet zapominam że coś zamówiłem, ile zapłaciłem i jest taka niespodzianka jak dostaję paczkęskaktus pisze:nie pozostaje mi nic innego jak przemęczyć się jeszcze te 3 tygodnie
![Razz :razz:](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
To tylko kwestia techniczna - przeglądarka pamięta poprzednio wskazywany numer. Spróbuj zwrócić uwagę na pierwszy numer który wskazujesz - będzie coś w stylu "loading", a potem po kolei każdy następny.skaktus pisze:Słuchajta. Zauważyliście, że jeśli jesteście na karcie "moje zamówienia" na ali, i najedziecie na przycisk "śledź przesyłkę" to często ma ona na moment inny numer ?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Zamówienie z końca czerwca już u mnie w domu. Zamówienie z końca maja wciąż gdzieś lata ![;)](./images/smilies/oczko.gif)
Edit
Dziś dostałem ciekawego maila od ali.Twierdzą że paczka z 28 maja wylądowała w Polsce. Na stronie poczty nie ma już śledzenia owej paczki po wpisaniu jej numerów. To samo na alipaczka czy packageradar.Ciekaw jestem jak to się rozwinie![;)](./images/smilies/oczko.gif)
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
Edit
Dziś dostałem ciekawego maila od ali.Twierdzą że paczka z 28 maja wylądowała w Polsce. Na stronie poczty nie ma już śledzenia owej paczki po wpisaniu jej numerów. To samo na alipaczka czy packageradar.Ciekaw jestem jak to się rozwinie
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
ILPT
Do zakończenia czasu na dostarczenie paczki pozostało nieco ponad 2 tygodnie. U innego sprzedawcy zamówiłem już ten sam towar. I teraz jak sądzicie, czekać do np. 2 dni przed dostarczeniem paczki czy już zakładać spór ? PP już owej paczki nie widzi, śledzenie ali pokazuje że paczka dotarła do kraju przeznaczenia 12 czerwca o czym dostałem wczoraj maila (13 lipca). Dziwna akcja...
ILPT
Ja bym czekał i te 2 dni przed zakończeniem czasu założył spór. To pewnie będzie wyglądać tak, że sprzedawca albo odpisze że trzeba czekać i na pewno dojdzie, albo nic nie odpisze. I wtedy Aliexpress "step in", termin dostawy minie i ci zwrócą kasę ![Hurra :hurra:](./images/smilies/clap.gif)
Nie wiem jak wygląda zwrot przez Ali kiedy termin dostawy nie minął, bo nigdy nie ryzykowałem
![Hurra :hurra:](./images/smilies/clap.gif)
Nie wiem jak wygląda zwrot przez Ali kiedy termin dostawy nie minął, bo nigdy nie ryzykowałem