Przekaźnik wysoko prądowy do ciągłej pracy /

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Issac

Przekaźnik wysoko prądowy do ciągłej pracy /

Post autor: Issac »

Hej Światełkoposzukiwacze,

Potrzebuje przekaźnika (SSR odpada), zwykły cewkowy NO/NC który jest w stanie przenieść 150A prądu ciągłego bez specjalnego grzania się - czyt. strat.
Konektory śrubowe M6/M8
Napięcie pracy 20-30V =, ale mogę też wstabilizować na 12V. (więcej strat)

Macie jakieś doświadczenia co kupić ~100PLN ?
Wiele w plastykowych obudowach czytam mają ogromne straty i naście kilowatów powoduje że nie nadają się do ciągłego obciążania i dają ryzyko pożaru :przestraszony:

Są jeszcze lotnicze, ale tutaj też obawiam się że będą brały kW :roll:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Przekaźnik, to raczej nie ta klasa prądów...
Proponował bym popatrzeć na "przekaźniki" od rozruszników motocyklowych, lub nawet solenoidy samochodowe. Tam na pewno nie będzie dużych strat.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mieciu

Post autor: Mieciu »

murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Jak już to nie przekaźnik, tylko stycznik. Ale do 100 zł. To nawet jednego styku zapasowego nie kupisz do niego. Przy prądach 150-300A to 99% jest wykonanych ze srebra (czasem złota) :hyhy:
zabol

Post autor: zabol »

Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

@Pyra
Te od rozruszników są typowo przeznaczone do pracy impulsowej liczonej w sekundach, a Ja potrzebuję godzin pełnego obciążenia 50-100A. (150A bo dobieram w zapasie)

@murgrabia1410
Przekaźniki/styczniki/automaty/elektromagnesy - zwał jak zwał. Ma robić "klik" ;-)

@mieciu
W zgrzewarce też jest praca typowo impulsowa. Czytam różne opinie o tych przekaźnikach, zresztą no-name nie zachęca "200A" YP-100-12V - ma to pracować ciągle i bez opieki, więc potrzebuję coś lepiej w metalowej obudowie. Zresztą wolałbym lokalnie jednak kupić, kwestia czasu.

@zabol
Dzięki bardzo, muszę poczytać na forum VW jaką ma funkcję w aucie, ale wygląda obiecująca :smile:
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Issac pisze: Przekaźniki/styczniki/automaty/elektromagnesy - zwał jak zwał. Ma robić "klik" ;-)
I tutaj się mylisz. Stycznik służy do przenoszenia dużych prądów. Po to został wymyślony. Przekaźniki służą do innych celów.
ODPOWIEDZ