Dzień dobry.
Czasami muszę podladowac ogniwo 18650 w miejscu gdzie nie mam dostępu do prądu.
Chciałbym w tym celu skonstruowac ładowarkę solarna.
Czy wystarczy do tego celu panel solarny 6V oraz moduł ładowarki na TP4056?
Ładowanie ogniwa panelem słonecznym.
Ładowanie ogniwa panelem słonecznym.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 cze 2019, 09:35 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej!
Teoretycznie tak, TP4056 wytrzymuje do 8V na wejściu. Co do panelu, kupiłem swego czasu 12W 6V i na wyjściu daje koło 1A i 4,5V jeśli ustawie idealnie w kierunku słońca w słoneczny dzień w pochmurne można sobie darować. Więc jeśli chcesz ładować tym 18650 zakup przynajmniej 20W (choć i tego nie jestem pewien) panel aby w pochmurne dni dawał coś na wyjściu.
Teoretycznie tak, TP4056 wytrzymuje do 8V na wejściu. Co do panelu, kupiłem swego czasu 12W 6V i na wyjściu daje koło 1A i 4,5V jeśli ustawie idealnie w kierunku słońca w słoneczny dzień w pochmurne można sobie darować. Więc jeśli chcesz ładować tym 18650 zakup przynajmniej 20W (choć i tego nie jestem pewien) panel aby w pochmurne dni dawał coś na wyjściu.
Livarnolux HG04063 1500lm - Latarka z lidla - MOD
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Jestem na podobnym etapie doboru elementów do układanki. W pierwszej kolejności szukałem ładowarki i natknąłem się na coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/1-S-kom- ... 42971.html
Wydaje się, że jest to idealne rozwiązanie, tylko opis napięcia wejściowego (z panelu) jest dość "luźno" opisany.
https://pl.aliexpress.com/item/1-S-kom- ... 42971.html
Wydaje się, że jest to idealne rozwiązanie, tylko opis napięcia wejściowego (z panelu) jest dość "luźno" opisany.
ILPT
Mam do napedzenia wiatraczek 12V 0,08A. Zamierzam go napedzac ogniwem i przetwornica step-UP.
Nie potrzebuje dużo prądu. Nawet się zastanawiałem, czy nie poszukać jakiejś ładowarki na korbe
Nie potrzebuje dużo prądu. Nawet się zastanawiałem, czy nie poszukać jakiejś ładowarki na korbe
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 cze 2019, 20:25 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Myślę, że najważniejsze przy ładowaniu ogniwa panelem, jest to, aby nie kupować panelu o napięciu pracy np. 6V a taki o napięciu 12V jako minimum.
Może takie sterowniki was zainteresują:
KLIKU
oraz
KLIKU
Pierwszy wydaje się idealny do oświetlenia solarnego, drugi do samego ładowania. Może ktoś z was je zna i coś o nich opowie.
Może takie sterowniki was zainteresują:
KLIKU
oraz
KLIKU
Pierwszy wydaje się idealny do oświetlenia solarnego, drugi do samego ładowania. Może ktoś z was je zna i coś o nich opowie.
ILPT