Tania latarka No Name

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Calineczka pisze:gratuluję :mrgreen:
Dzięki, "jakoś poszło" ;)

Przyszedł czas na podsumowanie.
1. Oryginalna latarka: dioda i przetwornica do wyrzucenia, body całkiem OK.
2. Ppotrzebny był komplet O-ringów, w celu ozyskania jakiejś wodoszczelności.
3. Aby wsadzić lepszą diodę trzeba przerobić reflektor, co nie było trudne, ze względu na materiał wykonania, czyli plastyk, jednak małe kłopoty z wycentrowaniem ze względu na za duży otwór otwór na diodę.
4. Przetwornice: Lambda OK, ale najlepiej na dwa AA do 1 AA nadaje się średnio. SKU7880, OK ale wady wspomniane przez Pawelsz w poście o wydajności driverków. Wymaga bardzo dobrego zasilania, aby "rozwinąć skrzydła"
5. Oryginalny wyłącznik wymaga przeróbki natychmiastowej, niedopuszczalna rezystancja 1,25Ω, którą jednak udało sie zmniejszyć do 0,05Ω.
6. Połączenie włącznika z body, styk blaszek z dupką jest niewystarczający, po dorobieniu (ponownym) dłuższych blaszek i ich wywyinięciu na górę tak aby się stykały bezpośrednio z body - znaczna poprawa wydajności prądowej zasilania. Przy okazji wyszło, że pomiar na dwa amperomierze jest dobry do określenia sprawności, lecz nie daje obrazu pełnej wydajności przetwornic bez stabilizacji prądu typu SKU7880, gdzie jest duża zależność wydajności od jakości źródła zasilania, duży wpływ wszelkich spadków napięcia zasilania.
7. Driverek, ustalanie ilości światła w poszczególnych trybach najlepiej zrobić "na oko" samo określenie wartości komparatora PWM w sposób procentowy jest niewystarczające, najlepszą sprawą w takim wypadku jest setup ustawiania jasności. Ogólna sprawność driverka jest bardzo zależna od jakości tranzystora kluczującego. Nie warto jednak przesadzać z jego wielkością, gdyż magą się pojawić problemy z wysterowaniem dużej pojemności wejściowej MOSfeta przez uC. To czy jest to nMOS czy pMOS jest bez większego znaczenia dla działana układu, wymaga młąych zmian w oprogramowaniu (wersja krzycho123)
Ilość trybów itp. jest indywidualną sprawą użytkownika i nie podlega standaryzacji :wink:
Sterowanie driverkiem przez "kliki" odłączające zasilaniej jest OK, wymaga małej wprawy w wyczuciu nacisku na wyłącznik.
Kondensator 100µ w podtrzymaniu zasilania jest trochę "na wyrost" wystarcza na około 2,5 - 3s, czsami krótkie wyłączenia, bierze za "klik" (oczywiście tyczy mojej wesji oprogramowania) wystarcza 82µF a nawet 68µF.

8. Zawsze jest coś do poprawienia :twisted:

Podziękowania dla Calineczka, za wsparcie

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 10:20 pm ]
Skoro się ściemniło to postanowiłem zrobić zdjęcia światełka.

Dioda to XR-E Q2 neutral

Dane zdjęć:
Ściana - ta sama, żółta :wink:
Odległość - 1m
Przesłona - F 3,2
Czułość - ISO 200
Migawka 1/30s (ostatnie zdjęcie 1/50s, niestety nie wszystko można u mnie ustawić ręcznie)
Tryb Lo
Obrazek

Tryb Mid 1
Obrazek

Tryb Mid 2
Obrazek

Tryb Hi (tu zmienił się czas migawki na 1/50s)
Obrazek

Dla porównania Lambda na max1796 (niestety ISO 100 i czas 1/20s)
Obrazek

Jako, że dziś dostałem Romisena RC-G2, a chyba wszyscy go już tu posiadają, lub posiadali, lub będą posiadać ;) pokusiłem się o porównanie wytworu mych rąk do wspomnianego.
Otóż i porównanie obu latarek:
Obrazek

A tu mamy światełka.
Obrazek

Po lewej moja XR-EWHT-L1-0000-00AE5 (bin Q2, neutralna za rgblighting), po prawej, hmmm :roll: niby Romi z XR-E (taka jest w istocie), a w opisie na stronie DX jest coś takiego XRCWHT-L1-WG-P2-0-01, czyli "diabli wiedzą co", jednak widać zimną poświatę.

A był bym zapomniał, latareczka dostała nowy kapturek włącznika zielony GITD :)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 14:44 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Logic

Post autor: Logic »

Dostałeś Romiego z niebieszczącym się ledem :/. Twoja przeróbka zdecydowanie przyjemniej świeci. Pogratulować :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Ten "niebieski" nie jest taki zły, widać to dopiero w zestawieniu z tym moim neutralnym.

Dziś powstała poprawiona wersja programu sterownika, dodałem przydatną moim zdaniem funkcję.
Teraz latarka sygnalizuje zapamiętanie trybu króciutkim mrugnięciem.
Program został wgrany do procka moim klipsem :mrgreen: a następnie wypróbowany, tak więc po około 2s świecenia w zmienionym trybie następuje mrygnięcie. Strobo nie jest zapamiętywane i następnym razem latarka uruchamia się w ostatnio zapamiętanym trybie ciągłym.

Załączam wsady BIN i HEX oraz plik BAS, jeśli się komuś przyda.

Pozdrawiam

PS: Powstała też nowa płytka fi 15mm do Romisena RC-G2, ale to juz inna historia ;)
Załączniki
Sterownik latarki strobo v11.rar
(1.98 KiB) Pobrany 28 razy
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Mam małego hinta do kolegi Pyra - te szpileczki ktore Ci się pojawiają w trybie max. są spowodowane niepełnym cyklem PWM.

W obu wersjach masz:

If L = 1 Then A = 253

A cykl się kończy (co wynika z kodu) na modulo 2^8 czyli pełnym obrocie TIM0.

Jakbyś dał A = 255, to szpileczek by nie było ;-)
Choć w jasności różnicy gołym okiem nie dostrzeżesz, to będzie jednak kulturalniej z pełnym 100% wypelnieniem pracował (teraz może być słychać na cewce PWM`a, jeżeli nie zmieniałeś preskalera zegara cpu to masz 1,2M/256 = ok. 4,7kHz).

Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale właśnie nadrabiam zaległości, no i rowniez gratuluję udanego mod`a.

Sam ze 2 lata temu popełniłem baaardzo podobny układ - http://flagiusz.republika.pl/flashlight ... ght_6.html a chwilę później http://flagiusz.republika.pl/flashlight ... ght_7.html z lepszą diodą (Cree) oraz właśnie mosfetem zamiast npn w Q2 i przyznam się szczerze, ze latareczka ta jest jedną z moich ulubionych - nawet w avatarze cały czas mam jej PCB ;-)
Flagiusz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

df pisze: Mam małego hinta do kolegi Pyra - te szpileczki ktore Ci się pojawiają w trybie max. są spowodowane niepełnym cyklem PWM.

W obu wersjach masz:

If L = 1 Then A = 253

A cykl się kończy (co wynika z kodu) na modulo 2^8 czyli pełnym obrocie TIM0.

Jakbyś dał A = 255, to szpileczek by nie było ;-)
Bardzo diękuję za info, zastosuję :)

df pisze:Choć w jasności różnicy gołym okiem nie dostrzeżesz, to będzie jednak kulturalniej z pełnym 100% wypelnieniem pracował (teraz może być słychać na cewce PWM`a, jeżeli nie zmieniałeś preskalera zegara cpu to masz 1,2M/256 = ok. 4,7kHz).
W sumie to miałem plan, ale biorąc pod uwagę, że pisku nie słychać (może nigdy nie było dostatecznie cicho) Oraz musiał bym przeliczyć wszystkie przerwy, to na razie zostałem przy tej wersji.
df pisze:Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale właśnie nadrabiam zaległości, no i rowniez gratuluję udanego mod`a.
Dziękuję.
Ta latareczka chyba zostanie ze mną "na zawsze" ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
W związku z otrzymaniem prezentu w postaci Digital Light Meter, zacząłem dziś pomiary mające na celu ustalenie zależności pomiędzy światłem i czasem w moich latarkach, jako, że się cały czas uczę, to na "pierwszy ogień" poszła moja też pierwsza "poważna" konstrukcja.
Zamieszczam więc wyniki pomiarów w formie wykresu.
Pomiar z odległości 1m w ciemnym pokoju.
Sanyo Eneloop naładowany jakiś czas temu, aktualne napięcie na zaciskach przed pomiarem 1,34V, prąd pobierany na początku z akusa to 2,2A. Po 5min temperatura latarki wzrosła do około 50°C i tak zostało

Obrazek

Pozdrawiam

PS: Chyba się nie walnąłem z odczytami :roll:
Awatar użytkownika
latarnik

Post autor: latarnik »

Przyjemniejsze światło ma pyrowa latareczka. Wielki gratul!
ODPOWIEDZ