Wymiana ledów i drivera w lampce rowerowej Solarstorm X3
Wymiana ledów i drivera w lampce rowerowej Solarstorm X3
Dzień dobry.
Jakiś czas temu pożyczyłem od kolegi lampkę rowerową Solarstorm X3 i tak mi się spodobała, że sobie taką kupiłem.
Niestety zakupiona latarka okazała się podróbką. Świeci zdecydowanie słabiej a i wnętrze różni się znacznie od tej kolegi.
Czy da się zmienić to wnętrze? Jeśli tak to na jakie?
Jakiś czas temu pożyczyłem od kolegi lampkę rowerową Solarstorm X3 i tak mi się spodobała, że sobie taką kupiłem.
Niestety zakupiona latarka okazała się podróbką. Świeci zdecydowanie słabiej a i wnętrze różni się znacznie od tej kolegi.
Czy da się zmienić to wnętrze? Jeśli tak to na jakie?
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 22:28 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Po mojemu nic lub niewiele zrobisz - masz XM-L lub ich podróbki (from made in PRC) - weź ubierz toto ładnie w to co kupiłeś (w pudełko znaczy się) i puść na allegro ...
Aby COŚ osiągnąć musiałbyś albo lekko podrasować sterownik (nalutować na ten R100 drugi taki sam albo odlutować i wlutować R050) i koniecznie "w dziury" wprasować krótkie aluminiowe walce aby stanowiły "pojemność cieplną" czyli aby ledy miały W CO się pozbywać ciepła - czyli coś w rodzaju półki do przekazywania ciepła na obudowę - trochę dłubaniny myślę byłoby - bez zrobienia "półkowych walców" nie zalecałbym zabierać się do podnoszenia prądu ...
Aby COŚ osiągnąć musiałbyś albo lekko podrasować sterownik (nalutować na ten R100 drugi taki sam albo odlutować i wlutować R050) i koniecznie "w dziury" wprasować krótkie aluminiowe walce aby stanowiły "pojemność cieplną" czyli aby ledy miały W CO się pozbywać ciepła - czyli coś w rodzaju półki do przekazywania ciepła na obudowę - trochę dłubaniny myślę byłoby - bez zrobienia "półkowych walców" nie zalecałbym zabierać się do podnoszenia prądu ...
Dolutuj na kanapkę zatem do tego rezystora co na zdjęciu R100 drugi taki sam - podniesiesz 2x prąd - tak będzie najprościej i podniesiesz wydajność tez ok. 2x, sprawa druga to nie wiadomo co to są za diody a dokładniej bin - zapewne nie najwyższy - zakładając wymianę/wylut tego XM-L na XM-L2 zyskasz przy tym samym prądzie 30% i ewentualnie ładniejsza barwę światła (bo zamiana ma sens z czegoś na coś - 5000K byłaby dobra).
Sprawa ze sterownikiem jest o tyle kłopotliwa że nie znam sterowników do lampek rowerowych - jest tego tyle że "specjalizacja" w latarkowych sterach to wiedza (wprawdzie teoretyczna i częściowo praktyczna z montażu) coś koło 30 różnych sterowników o różnych zastosowaniach o średnicach od 15mm do ok. 40mm - zabawa z rowerowymi, które często są jednorazowymi wynalazkami to ... paranoja byłaby
Sugeruję wymienić rezystorek na mniejszy i nieco lepiej odprowadzić ciepło - powinno styknąć.
Niemniej zalecam sprzedać ją.
Sprawa ze sterownikiem jest o tyle kłopotliwa że nie znam sterowników do lampek rowerowych - jest tego tyle że "specjalizacja" w latarkowych sterach to wiedza (wprawdzie teoretyczna i częściowo praktyczna z montażu) coś koło 30 różnych sterowników o różnych zastosowaniach o średnicach od 15mm do ok. 40mm - zabawa z rowerowymi, które często są jednorazowymi wynalazkami to ... paranoja byłaby
Sugeruję wymienić rezystorek na mniejszy i nieco lepiej odprowadzić ciepło - powinno styknąć.
Niemniej zalecam sprzedać ją.
Nie wcisne komuś takiej lipy jak ktoś mi.Panjarek pisze:Niemniej zalecam sprzedać ją.
Jeśli te diody są 3v to nie można ich połączyć w szereg i podłączyć jakiegoś sterownika od latarki 9v?
Coś takiego i diody rownolegle
https://s.click.aliexpress.com/e/bLBxjkBQ
Lub takie cos tylko danych brak:
https://s.click.aliexpress.com/e/SpFkyxA
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 22:30 przez Panjarek, łącznie zmieniany 2 razy.
Cytuje sam siebie:
"Sugeruję wymienić rezystorek na mniejszy i nieco lepiej odprowadzić ciepło - powinno styknąć"
Na początek jest to najtańsze i najprostsze rozwiązanie - większy prąd w diodę i zobaczysz czy warto się w ogóle pchać z "dolarami" w ten interes.
Jeśli już się upierasz to szukaj rozwiązań podobnych do tego https://s.click.aliexpress.com/e/SpFkyxA
Temat szczerze powiedziawszy jest dla mnie "spalony" - kupiłeś niezbyt funkcjonalne świecidło, przy pewnej pracy a głównie poszukiwaniach lepszej "płyty sterowniczej" zapewne wyjdzie CI COS zadowalającego - niestety nie podpowiem Ci którędy masz iśc bo nie jestem specem w takich latarkach - w innym temacie podsunąłem za czyimś pomysłem gotowe rozwiązanie bardzo poprawne uważane za mocnego średniaka (chodzi o to https://www.fasttech.com/products/9622345 - za 36 dolarów ze zniżką - masz wszystko co Ci jest potrzebne łącznie z ogniwem nic tylko kupować).
TY zacznij od rezystorka - kosztuje grosze a ma sens bo zobaczysz czy warto ...
"Sugeruję wymienić rezystorek na mniejszy i nieco lepiej odprowadzić ciepło - powinno styknąć"
Na początek jest to najtańsze i najprostsze rozwiązanie - większy prąd w diodę i zobaczysz czy warto się w ogóle pchać z "dolarami" w ten interes.
Jeśli już się upierasz to szukaj rozwiązań podobnych do tego https://s.click.aliexpress.com/e/SpFkyxA
Temat szczerze powiedziawszy jest dla mnie "spalony" - kupiłeś niezbyt funkcjonalne świecidło, przy pewnej pracy a głównie poszukiwaniach lepszej "płyty sterowniczej" zapewne wyjdzie CI COS zadowalającego - niestety nie podpowiem Ci którędy masz iśc bo nie jestem specem w takich latarkach - w innym temacie podsunąłem za czyimś pomysłem gotowe rozwiązanie bardzo poprawne uważane za mocnego średniaka (chodzi o to https://www.fasttech.com/products/9622345 - za 36 dolarów ze zniżką - masz wszystko co Ci jest potrzebne łącznie z ogniwem nic tylko kupować).
TY zacznij od rezystorka - kosztuje grosze a ma sens bo zobaczysz czy warto ...
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 22:31 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Sterownik w tym wypadku to najmniejszy problem, bo jest na rynku tego masa, a i ten który masz można nieco podkręcić, tylko że konstrukcja na to nie pozwala, ze względu na to że nie jesteś w stanie odprowadzić ciepła z LEDów.
Ta lampka przewijała się już trochę na forum, musiałbyś poszukać inspiracji i zastanowić się czy dasz radę zmodować swoją lampkę w sensowny sposób, bo nie sztuka wycisnąć z LEDów 100% przez 2minuty.
Ta lampka przewijała się już trochę na forum, musiałbyś poszukać inspiracji i zastanowić się czy dasz radę zmodować swoją lampkę w sensowny sposób, bo nie sztuka wycisnąć z LEDów 100% przez 2minuty.
Główny spammer tego Forum
Z tym że pożyczyłem od kolegi taka samą lampkę lecz oryginał i poza sterownikiem i ledami lampka wygląda tak samo a świeci znacznie lepiej.
Może bym kupił trzy diody XPL i sterownik do nich?
Jakiś sterownik z zabezpieczeniem przeciw przegrzaniu. Jakby co to później bym podjął próby poprawienia chłodzenia.
Sterownik zmieniłem na sofirn x3 którego link wkleiłem wyżej to świeci jeszcze gorzej.
Może bym kupił trzy diody XPL i sterownik do nich?
Jakiś sterownik z zabezpieczeniem przeciw przegrzaniu. Jakby co to później bym podjął próby poprawienia chłodzenia.
Sterownik zmieniłem na sofirn x3 którego link wkleiłem wyżej to świeci jeszcze gorzej.
-
LB od oryginalnych Cree T6 nie świecą jakoś makabrycznie słabiej. Może luxmiarka by pokazała różnicę. Ale na oko nie widać różnicy. Natomiast LB robi większe skupienie w reflektorze. Mniejsza struktura. Jedynie kolor światła jest tragiczny. Tutaj trzeba definitywnie poprawić chłodzenie. A potem podnieść prąd diody.