Wymiana ledów i drivera w lampce rowerowej Solarstorm X3

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Panjarek

Wymiana ledów i drivera w lampce rowerowej Solarstorm X3

Post autor: Panjarek »

Dzień dobry.
Jakiś czas temu pożyczyłem od kolegi lampkę rowerową Solarstorm X3 i tak mi się spodobała, że sobie taką kupiłem.
Niestety zakupiona latarka okazała się podróbką. Świeci zdecydowanie słabiej a i wnętrze różni się znacznie od tej kolegi.
Czy da się zmienić to wnętrze? Jeśli tak to na jakie?
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 22:28 przez Panjarek, łącznie zmieniany 1 raz.
ProLight

Post autor: ProLight »

Hej,
Ograniczeniem tej lampki są dziury pod diodami.
Po wymianie diody i zwiększeniu prądu może się okazać że lampka nie poświeci za długo.

Pokaz jaką masz wersję
Główny spammer tego Forum ;)
Panjarek

Takie diody i driver
Obrazek
Obrazek
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Po mojemu nic lub niewiele zrobisz - masz XM-L lub ich podróbki (from made in PRC) - weź ubierz toto ładnie w to co kupiłeś (w pudełko znaczy się) i puść na allegro ...
Aby COŚ osiągnąć musiałbyś albo lekko podrasować sterownik (nalutować na ten R100 drugi taki sam albo odlutować i wlutować R050) i koniecznie "w dziury" wprasować krótkie aluminiowe walce aby stanowiły "pojemność cieplną" czyli aby ledy miały W CO się pozbywać ciepła - czyli coś w rodzaju półki do przekazywania ciepła na obudowę - trochę dłubaniny myślę byłoby - bez zrobienia "półkowych walców" nie zalecałbym zabierać się do podnoszenia prądu ...
Panjarek

Oryginalna lampka ma takie same odprowadzanie ciepła a świeci dużo mocniej.
A gdybym jakiś driver inny zamontowal i ewentualnie diody?
Mociumpel

Dolutuj na kanapkę zatem do tego rezystora co na zdjęciu R100 drugi taki sam - podniesiesz 2x prąd - tak będzie najprościej i podniesiesz wydajność tez ok. 2x, sprawa druga to nie wiadomo co to są za diody a dokładniej bin - zapewne nie najwyższy - zakładając wymianę/wylut tego XM-L na XM-L2 zyskasz przy tym samym prądzie 30% i ewentualnie ładniejsza barwę światła (bo zamiana ma sens z czegoś na coś - 5000K byłaby dobra).
Sprawa ze sterownikiem jest o tyle kłopotliwa że nie znam sterowników do lampek rowerowych - jest tego tyle że "specjalizacja" w latarkowych sterach to wiedza (wprawdzie teoretyczna i częściowo praktyczna z montażu) coś koło 30 różnych sterowników o różnych zastosowaniach o średnicach od 15mm do ok. 40mm - zabawa z rowerowymi, które często są jednorazowymi wynalazkami to ... paranoja byłaby ;)
Sugeruję wymienić rezystorek na mniejszy i nieco lepiej odprowadzić ciepło - powinno styknąć.
Niemniej zalecam sprzedać ją.
Panjarek

Panjarek pisze:Niemniej zalecam sprzedać ją.
Nie wcisne komuś takiej lipy jak ktoś mi.
Jeśli te diody są 3v to nie można ich połączyć w szereg i podłączyć jakiegoś sterownika od latarki 9v?

Coś takiego i diody rownolegle
https://s.click.aliexpress.com/e/bLBxjkBQ

Lub takie cos tylko danych brak:
https://s.click.aliexpress.com/e/SpFkyxA
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 22:30 przez Panjarek, łącznie zmieniany 2 razy.
Mociumpel

Cytuje sam siebie:
"Sugeruję wymienić rezystorek na mniejszy i nieco lepiej odprowadzić ciepło - powinno styknąć"
Na początek jest to najtańsze i najprostsze rozwiązanie - większy prąd w diodę i zobaczysz czy warto się w ogóle pchać z "dolarami" w ten interes.
Jeśli już się upierasz to szukaj rozwiązań podobnych do tego https://s.click.aliexpress.com/e/SpFkyxA
Temat szczerze powiedziawszy jest dla mnie "spalony" - kupiłeś niezbyt funkcjonalne świecidło, przy pewnej pracy a głównie poszukiwaniach lepszej "płyty sterowniczej" zapewne wyjdzie CI COS zadowalającego - niestety nie podpowiem Ci którędy masz iśc bo nie jestem specem w takich latarkach - w innym temacie podsunąłem za czyimś pomysłem gotowe rozwiązanie bardzo poprawne uważane za mocnego średniaka (chodzi o to https://www.fasttech.com/products/9622345 - za 36 dolarów ze zniżką - masz wszystko co Ci jest potrzebne łącznie z ogniwem nic tylko kupować).
TY zacznij od rezystorka - kosztuje grosze a ma sens bo zobaczysz czy warto ...
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 22:31 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
ProLight

Post autor: ProLight »

Sterownik w tym wypadku to najmniejszy problem, bo jest na rynku tego masa, a i ten który masz można nieco podkręcić, tylko że konstrukcja na to nie pozwala, ze względu na to że nie jesteś w stanie odprowadzić ciepła z LEDów.

Ta lampka przewijała się już trochę na forum, musiałbyś poszukać inspiracji i zastanowić się czy dasz radę zmodować swoją lampkę w sensowny sposób, bo nie sztuka wycisnąć z LEDów 100% przez 2minuty.
Główny spammer tego Forum ;)
Panjarek

Z tym że pożyczyłem od kolegi taka samą lampkę lecz oryginał i poza sterownikiem i ledami lampka wygląda tak samo a świeci znacznie lepiej.
Może bym kupił trzy diody XPL i sterownik do nich?
Jakiś sterownik z zabezpieczeniem przeciw przegrzaniu. Jakby co to później bym podjął próby poprawienia chłodzenia.

Sterownik zmieniłem na sofirn x3 którego link wkleiłem wyżej to świeci jeszcze gorzej.
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

LB od oryginalnych Cree T6 nie świecą jakoś makabrycznie słabiej. Może luxmiarka by pokazała różnicę. Ale na oko nie widać różnicy. Natomiast LB robi większe skupienie w reflektorze. Mniejsza struktura. Jedynie kolor światła jest tragiczny. Tutaj trzeba definitywnie poprawić chłodzenie. A potem podnieść prąd diody.
ODPOWIEDZ