Ładowanie Li-Ion stałym napięciem i prądem-poniżej normy
Ładowanie Li-Ion stałym napięciem i prądem-poniżej normy
Cześć.
Chciałbym dopytać o ładowanie Li-Iona .Zasada i fazy są mi znane .
Ale chciałbym wiedzieć co się dzieje w ogniwie,co sie może stać,gdy ustawię napięcie ładowania na poziom max 4.0V prąd powiedzmy 1A.
Zagrożenie występuje po przekroczeniu tych 4.25V,ale my zadamy max 4.0V.
Aku nie naładuje się do końca dojdzie do 4v i co dalej ,czy zasilacz 4V w takiej sytuacji może byc podpięty na dłuższy czas np:kilka godzin,czy mimo wszystko może to powodować jakieś problemy o których nic nie wiem.
Chciałbym dopytać o ładowanie Li-Iona .Zasada i fazy są mi znane .
Ale chciałbym wiedzieć co się dzieje w ogniwie,co sie może stać,gdy ustawię napięcie ładowania na poziom max 4.0V prąd powiedzmy 1A.
Zagrożenie występuje po przekroczeniu tych 4.25V,ale my zadamy max 4.0V.
Aku nie naładuje się do końca dojdzie do 4v i co dalej ,czy zasilacz 4V w takiej sytuacji może byc podpięty na dłuższy czas np:kilka godzin,czy mimo wszystko może to powodować jakieś problemy o których nic nie wiem.
Ostatnio zmieniony piątek 24 maja 2019, 22:14 przez sucharek, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie ładowanie będzie miało negatywny wpływ na czas życia ogniwa. Po spadku prądu do wartości podanej w dokumentacji trzeba całkowicie zakończyć ładowanie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Ale tu nie będzie żadnego spadku prądu, Napięcie ładowania będzie stałe poniżej normy katalogowej czyli 4.0V prąd też stały 1A.Po spadku prądu do wartości podanej w dokumentacji trzeba całkowicie zakończyć ładowanie
Ładuję takie ogniwo od poziomu np:3,2 V do wartości 4V bo tyle poda ładowarka.Ogniwo naładuje sie do 4V, a prąd dalej płynie 1A i co dalej się będzie dziać o ogniwie ?
Jak na ogniwie będzie 4V i na zasilaczu 4V to nie będzie już płynął prąd 1A, tylko jakiś mały podtrzymujący. A właśnie nie powinno się utrzymywać ogniw li-ion ciągle bo to degraduje chemię ogniwa, elektrody wewnątrz.
Układ ładowania tp4056 kosztuje 4zł i ma wszystko co potrzeba do poprawnego naładowania ogniwa li-ion.
Układ ładowania tp4056 kosztuje 4zł i ma wszystko co potrzeba do poprawnego naładowania ogniwa li-ion.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Od razu się nie uszkodzi, to pewne, ale na dłuższą metę nie powinno się tak robić. Np na czas oczekiwania na normalną ładowarkę można się pokusić o takie rozwiązanie.
-
Rozumiem że masz zrobioną ładowarkę na lm317 ona po naładowaniu do określonego napięcia,zmniejsza prąd ładowania,czyli normalna ładowarka do li-Ion.
Temat dotyczy tego że ładujemy ogniwo do określonego napięcia np 4.0V ( 1 ogniwo -napięcie poniżej noty katalogowej pełnego ładowania) a prąd nie jest zmniejszany tylko dalej 1A .
Temat dotyczy tego że ładujemy ogniwo do określonego napięcia np 4.0V ( 1 ogniwo -napięcie poniżej noty katalogowej pełnego ładowania) a prąd nie jest zmniejszany tylko dalej 1A .
-
niestety nie i nie jest to jakieś dogryzanie z mojej strony tylko stwierdzenie faktu.sucharek pisze:Zasada i fazy są mi znane
sucharek, bez urazy, ale nie rozumiesz zależności pomiędzy napięciem i prądem. Doczytaj w sieci i sam sobie wtedy odpowiesz, nie ma sensu powielać setny raz.
Poza tym miałeś 2 dni na zgłębianie tematu i ich nie wykorzystałeś, czekając na gotowe odpowiedzi...
Witam
Prąd płynie pod wpływem różnicy potencjałów na rezystancji. Skoro ze źródła napięcia 4V, zasilasz akumulator o napięciu 4V, to nie jesteś w stanie wymusić przepływu prądu 1A! nawet jeśli rezystancja obwodu wynosi 0Ω (słownie zero om).
Pozdrawiam
Przepraszam kolego sucharek, ale również uważam, że nie rozumiesz o czym piszesz.sucharek pisze:Temat dotyczy tego że ładujemy ogniwo do określonego napięcia np 4.0V ( 1 ogniwo -napięcie poniżej noty katalogowej pełnego ładowania) a prąd nie jest zmniejszany tylko dalej 1A .
Prąd płynie pod wpływem różnicy potencjałów na rezystancji. Skoro ze źródła napięcia 4V, zasilasz akumulator o napięciu 4V, to nie jesteś w stanie wymusić przepływu prądu 1A! nawet jeśli rezystancja obwodu wynosi 0Ω (słownie zero om).
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra odp jest już jasna,zresztą jak sam napisałeś po naładowaniu do danego poziomu,dalej prąd już nie płynie.Czyli nie ma to żadnego znaczenia jak długo ogniwo będzie podłączone do zasilacza.Ustawiam poziom np 4.1v 1A i wyjeżdżam na weekend i jest o-key.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela 26 maja 2019, 22:20 przez sucharek, łącznie zmieniany 1 raz.