Ładowanie Li-Ion stałym napięciem i prądem-poniżej normy

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
sucharek

Ładowanie Li-Ion stałym napięciem i prądem-poniżej normy

Post autor: sucharek »

Cześć.
Chciałbym dopytać o ładowanie Li-Iona .Zasada i fazy są mi znane .
Ale chciałbym wiedzieć co się dzieje w ogniwie,co sie może stać,gdy ustawię napięcie ładowania na poziom max 4.0V prąd powiedzmy 1A.
Zagrożenie występuje po przekroczeniu tych 4.25V,ale my zadamy max 4.0V.
Aku nie naładuje się do końca dojdzie do 4v i co dalej ,czy zasilacz 4V w takiej sytuacji może byc podpięty na dłuższy czas np:kilka godzin,czy mimo wszystko może to powodować jakieś problemy o których nic nie wiem.
Ostatnio zmieniony piątek 24 maja 2019, 22:14 przez sucharek, łącznie zmieniany 1 raz.
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Nic się nie powinno stać. Dopóki nie kupiłem dedykowanej ładowarki używałem zasilacza labolatoryjnego. Ustawiałem na 4,2V, ale na 4V też będzie OK, tyle że nie naładujesz na 100%
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Takie ładowanie będzie miało negatywny wpływ na czas życia ogniwa. Po spadku prądu do wartości podanej w dokumentacji trzeba całkowicie zakończyć ładowanie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
sucharek

Po spadku prądu do wartości podanej w dokumentacji trzeba całkowicie zakończyć ładowanie
Ale tu nie będzie żadnego spadku prądu, Napięcie ładowania będzie stałe poniżej normy katalogowej czyli 4.0V prąd też stały 1A.
Ładuję takie ogniwo od poziomu np:3,2 V do wartości 4V bo tyle poda ładowarka.Ogniwo naładuje sie do 4V, a prąd dalej płynie 1A i co dalej się będzie dziać o ogniwie ?
Awatar użytkownika
maciex93

Jak na ogniwie będzie 4V i na zasilaczu 4V to nie będzie już płynął prąd 1A, tylko jakiś mały podtrzymujący. A właśnie nie powinno się utrzymywać ogniw li-ion ciągle bo to degraduje chemię ogniwa, elektrody wewnątrz.
Układ ładowania tp4056 kosztuje 4zł i ma wszystko co potrzeba do poprawnego naładowania ogniwa li-ion.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
sucharek

Czyli zakładając że po osiągnięciu tych 4.0V jak przez powiedzmy 1-2 godzinki jeszcze będzie podłączony,to nic wielkiego się mu tam nie stanie.
Awatar użytkownika
maciex93

Od razu się nie uszkodzi, to pewne, ale na dłuższą metę nie powinno się tak robić. Np na czas oczekiwania na normalną ładowarkę można się pokusić o takie rozwiązanie.
marekwoj

Post autor: marekwoj »

maciex93 pisze:Od razu się nie uszkodzi, to pewne, ale na dłuższą metę nie powinno się tak robić.
Pozostawienie na miesiące może by uszkodziło ogniwo. Chociaż biorąc pod uwagę te 4V nie sądzę. Ten prąd będzie bliski 0, to jak połączyć równolegle dwa ogniwa
sucharek

OK.czyli już wszystko wiadomo.
Dzięki serdeczne Pozdrawiam .
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Ja tak ładuję pakiet 5s ustawiony na 20.5V we wkrętarce. Zrobiona ładowarka na lm317. Pod koniec ładowania prąd spada prawie do zera. Załączam tak na noc, czy dzień. Nie patrzę na czas. Po naładowaniu utrzymuje cały czas 20.5V. Z akumulatorami nic mi się na razie nie dzieje. A ładuję bez balansera.
sucharek

Rozumiem że masz zrobioną ładowarkę na lm317 ona po naładowaniu do określonego napięcia,zmniejsza prąd ładowania,czyli normalna ładowarka do li-Ion.
Temat dotyczy tego że ładujemy ogniwo do określonego napięcia np 4.0V ( 1 ogniwo -napięcie poniżej noty katalogowej pełnego ładowania) a prąd nie jest zmniejszany tylko dalej 1A .
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

sucharek pisze:Zasada i fazy są mi znane
niestety nie i nie jest to jakieś dogryzanie z mojej strony tylko stwierdzenie faktu.
sucharek, bez urazy, ale nie rozumiesz zależności pomiędzy napięciem i prądem. Doczytaj w sieci i sam sobie wtedy odpowiesz, nie ma sensu powielać setny raz.
Poza tym miałeś 2 dni na zgłębianie tematu i ich nie wykorzystałeś, czekając na gotowe odpowiedzi...
sucharek

GanzConrad - bez urazy ,ale w czym problem ?
Przeczytaj pierwszy wpis,tu nie chodzi o zasady ładowania Li-Ion bo te są ogólnie wszystkim znane.
Pytanie było trochę inne.
Koledzy wyżej odpowiedzieli,jeśli uważasz inaczej proszę napisz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
sucharek pisze:Temat dotyczy tego że ładujemy ogniwo do określonego napięcia np 4.0V ( 1 ogniwo -napięcie poniżej noty katalogowej pełnego ładowania) a prąd nie jest zmniejszany tylko dalej 1A .
Przepraszam kolego sucharek, ale również uważam, że nie rozumiesz o czym piszesz.

Prąd płynie pod wpływem różnicy potencjałów na rezystancji. Skoro ze źródła napięcia 4V, zasilasz akumulator o napięciu 4V, to nie jesteś w stanie wymusić przepływu prądu 1A! nawet jeśli rezystancja obwodu wynosi 0Ω (słownie zero om).

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
sucharek

Pyra odp jest już jasna,zresztą jak sam napisałeś po naładowaniu do danego poziomu,dalej prąd już nie płynie.Czyli nie ma to żadnego znaczenia jak długo ogniwo będzie podłączone do zasilacza.Ustawiam poziom np 4.1v 1A i wyjeżdżam na weekend i jest o-key. :cool:
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela 26 maja 2019, 22:20 przez sucharek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ