Sterownik do ebike , przeróbka
Sterownik do ebike , przeróbka
Witam !
Od pięciu lat posiadam podstawowy zestaw do konwersji ebkie. Silnik przekładniowy + sterownik 36V 250W
Przechodzę na 48V . Zależy mi tylko na zwiększeniu prędkości maksymalnej . do tej pory było ok 32km/h .(może mniej , nie wiem czy licznik dobrze pokazuje).
Na 48V mam nadzieje osiągnąć 38km/h
Jeśli to możliwe chciałbym pozostać przy starym sterowniku , ale dowiedziałem się , że będzie potrzeba wymiany kilku kondensatorów.
Proszę o podpowiedź czy wystarczy wymienić w sterowniku cztery kondensatory 47uF 50V na 47uF 63V aby wszystko hulało na 13s ? Jeśli tak , to czy 47uF-63V /6,3x11/ 105C JAMICON będą odpowiednie ?
Planuje również wymianę głównych przewodów zasilających sterownik oraz tych które wychodzą na silnik. Będę również poprawiał chłodzenie.
Co jeszcze musiałbym poprawić/wymienić w sterowniku ?
Od pięciu lat posiadam podstawowy zestaw do konwersji ebkie. Silnik przekładniowy + sterownik 36V 250W
Przechodzę na 48V . Zależy mi tylko na zwiększeniu prędkości maksymalnej . do tej pory było ok 32km/h .(może mniej , nie wiem czy licznik dobrze pokazuje).
Na 48V mam nadzieje osiągnąć 38km/h
Jeśli to możliwe chciałbym pozostać przy starym sterowniku , ale dowiedziałem się , że będzie potrzeba wymiany kilku kondensatorów.
Proszę o podpowiedź czy wystarczy wymienić w sterowniku cztery kondensatory 47uF 50V na 47uF 63V aby wszystko hulało na 13s ? Jeśli tak , to czy 47uF-63V /6,3x11/ 105C JAMICON będą odpowiednie ?
Planuje również wymianę głównych przewodów zasilających sterownik oraz tych które wychodzą na silnik. Będę również poprawiał chłodzenie.
Co jeszcze musiałbym poprawić/wymienić w sterowniku ?
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Hej!
O tyle co kondensatory wszystkie na 63V trzeba (może nawet część nie) by dać, to możliwe że tranzystory będą na za mały prąd... a co więcej ciężko bez schematu bądź chociaż płytki w ręku... co to za sterownik?
O tyle co kondensatory wszystkie na 63V trzeba (może nawet część nie) by dać, to możliwe że tranzystory będą na za mały prąd... a co więcej ciężko bez schematu bądź chociaż płytki w ręku... co to za sterownik?
Livarnolux HG04063 1500lm - Latarka z lidla - MOD
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
O sterowniku wiem tylko tyle , że jest 36V i 250W , plus tyle co można wyczytać ze zdjęcia które zamieściłem .
MIXTERek pisze:Hej!
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Kable są wystarczająco grube do 250W, nie musisz podmieniać. Bardziej bym się przyjrzał ścieżkom na płytce, głównie te co zasilają tranzystory. Zmieniając napięcie zasilania nie zwiększy Ci się prąd.
Ostatnio zmieniony środa 22 maja 2019, 23:01 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
maciex93 pisze:Kable są wystarczająco grube do 250W, nie musisz podmieniać. Bardziej bym się przyjrzał ścieżką na płytce, głownie te co zasilają tranzystory. Zmieniając napięcie zasilania nie zwiększy Ci się prąd.
Dziękuje za podpowiedź . Myślę , że zaryzykuje i podmienię te cztery kondensatory i zobaczymy ile sterownik wytrzyma . Dużej straty nie będzie bo przez pięć lat swoje już wysłużył
Te dwa kondensatory na dole też podmienić ? (mam na myśli ten 25V i 16V)
Zdjęcia
Ostatnio zmieniony środa 22 maja 2019, 23:02 przez SST-90, łącznie zmieniany 1 raz.
druga strona
Edit Pyra: Usunąłem załączniki, proszę o wstawianie zdjęć zgodnie z regulaminem, czyli jako zdjęcia przez odpowiednią funkcjonalność forum.
Edit Pyra: Usunąłem załączniki, proszę o wstawianie zdjęć zgodnie z regulaminem, czyli jako zdjęcia przez odpowiednią funkcjonalność forum.
Ostatnio zmieniony środa 22 maja 2019, 23:04 przez SST-90, łącznie zmieniany 1 raz.
Podczas wyciągania pcb z obudowy mocno zaiskrzyło , pewnie jeszcze było sporo prądu w kondensatorach i o obudowę zrobiłem jakieś zwarcie . Mam nadzieje , że sterownik nie umarł jutro rano sprawdzę , czy jeszcze działa